Zuid-Afrika 2009

Reisverslag openen

Bruiloft in de Bush Sept-Okt 2009

Dag 1 Amsterdam --> Johannesburg
Prima vlucht naar Johannesburg, Elke heeft het ook prima gedaan. De douane en de koffers gaan super snel, binnen ½ uur geven we onze chauffeur de hand. Onze lodge ligt op nog geen 10 minuten van het vliegveld. Dit keer hebben ze een vleugel van het hoofdgebouw voor ons gereserveerd. Paul, Bea en Elke krijgen een enorme zolderkamer, hier hadden we desnoods met zijn allen kunnen slapen ;-). In de…

Lees meer...
Reisverslag sluiten

Bruiloft in de Bush Sept-Okt 2009

Dag 1 Amsterdam –> Johannesburg
Prima vlucht naar Johannesburg, Elke heeft het ook prima gedaan. De douane en de koffers gaan super snel, binnen ½ uur geven we onze chauffeur de hand. Onze lodge ligt op nog geen 10 minuten van het vliegveld. Dit keer hebben ze een vleugel van het hoofdgebouw voor ons gereserveerd. Paul, Bea en Elke krijgen een enorme zolderkamer, hier hadden we desnoods met zijn allen kunnen slapen ;-). In de bar nuttigen we gezamenlijk onze snackjes met een lekker koud biertje voor we moe ons nest in duiken.

Dag 2 Johannesburg –> Hazyview
Rond een uur of acht uur zitten we lekker in het zonnetje te ontbijten. Heerlijk, het vakantie gevoel begint zich meester van ons te maken. Tegen negenen worden onze auto’s afgeleverd en niet veel later zijn we on-route. We rijden eerste anderhalf uur flink door, tot bij Middelburg, waar we naar het Moholo reserve gaan. Een leuke stop op een lange reisdag. Direct na het binnenrijden zien we zebra’s, gnoes en impala’s. Bij het klassieke dorpje maken we eerst een sanitaire stop en worden de eerste souvenirs ingeslagen. Het leukst vind ik de Ndebele dames in klederdracht bij het openlucht museum. Iedereen moet er natuurlijk mee op de foto! Vervolgens is het 2,5 uur rijden naar Nelspruit waar we hebben afgesproken met de fotografen van onze bruiloft. Het is een bijzonder gezellige ontmoeting, we krijgen er nog meer vertrouwen in en ook nog meer zin in ‘ONS feestje’! Iedereen heeft ook stevig zitten lunchen, dus een paar kilo zwaarder beginnen we aan de laatste etappe. Het is half zes als we bij Chestnut arriveren, waar we door een bijzonder leuk Nederlands stel welkom worden geheten. De kamers zien er top uit, vooral onze Chestnut Suite met luxe badkamer en buiten douche etc, is helemaal top. We borrelen en eten met zijn allen bij de lodge, en de tweede lading souvenirs wordt ingeslagen.

Dag 3 Panoramaroute
Het is heerlijk zonnig in de ochtend, snel ontbijten en naar de Panorama route. Hoe verder we echter komen, hoe slechter het weer helaas wordt. Nadat we de Pinnacle en Gods Window (waar enorm veel souvenirs worden ingeslagen) hebben bekeken rijden we eerst naar de Drie Rondavels, helaas begint het dan echt flink te regenen en rijden we terug naar Graskop om te lunchen. Na wederom wat souvenirs te hebben gekocht, gaan we lunchen bij Harry’s Pancake. De pannenkoeken zijn er ook echt heerlijk!!!. Daarna eerst weer souvenirs kopen en dan terug naar de route, waar we de Berlin Falls bezoeken voordat we naar Bourke Lucke Potholes gaan. Voor de meeste het hoogtepunt van de route. Het is inmiddels weer einde middag, dus terug naar Chestnut voor het avondeten. Het eten is vanavond nog beter en we sluiten af in de Bar met een heerlijke borrel. Nou…1 borrel…. 😉

p.s. Uiteraard werd er bij de Berlin Falls weer een souveniertje gekocht

Dag 4 Hazyview –> Lower Sabi (Kruger NP)
Ik ben vroeg wakker en ga rond 6.30 lekker naar buiten. Het is heerlijk in het zonnetje. De zwaluwen vliegen af en aan, eekhoorntjes op het dak en een mangoest struint lekker door de tuin. Het is dik na zevenen voor er een teken van leven uit de andere kamers komt. Eerst Ton en even later zie ik mijn moeder in de deuropening staan. Ook Paul en ‘Tannie’ zijn niet veel later van de partij. Na het ontbijt gaan we richting het Krugerpark. Onderweg doen we eerst Shangana Cultural Village aan, waar een plaatselijke stam bezoeken. Het is behoorlijk toeristisch, maar wel een leuke afwisseling.
In Hazyview doen we ook snel wat boodschappen, zodat we de komende dagen wat te ontbijten hebben. Een klein uurtje later gaan we via de Paul Kruger gate het naar hem genoemde Park binnen. Omdat we wat ‘rookies’ bij ons hebben wordt er in het begin nog bij elke impala gestopt. Na Sucuza begint het eigenlijk pas echt. Olifanten, giraffen, wilde zwijnen, koedoes en buffels. Even later spotten we zelfs onze eerste leeuw! Wat een begin… maar nog niet het einde, want we krijgen zelfs nog een luipaard te zien, hij ligt te relaxen op nog geen 25 meter van de weg. Een enorme verkeersopstopping is het gevolg. Zoiets heb ik hier nog nooit meegemaakt….. Wel gaaf, 4 van de 5 op de eerste middag en dat met 35 graden op de thermometer… Vlakbij Lower Sabie, voegen we vervolgens de Hippo’s en krokodillen aan onze lijst toe. Rond 16.00 uur checken we in. Als we kwartier gemaakt hebben, de jongeren in een tent en de wat minder jongeren in een bungalow, gaan we richting restaurant. In de rivier, voor het hoofdgebouw, lopen er diverse olifanten in de laatste zonnestralen door het water te struinen. Een mooi kodak moment om de dag mee af te sluiten. We schuiven ’s avonds aan bij het buffet, waar het tot onze verbazing niet druk is. Alle Afrikaners zitten blijkbaar lekker aan de Braai. Het eten is overigens prima en vroeg duiken we ons nest in, morgen gaat om 5.00 uur de wekker….

Dag 5 Lower Sabi–> Olifants (Kruger NP)
Tegen alle verwachtingen in staan we in de ochtend al om 5.45 voor de gate. De familie heeft het helemaal door dat we vroeg on the road moeten om zo veel mogelijk te zien. Toch staan er al een stuk of 5 auto’s voor ons, hmmmm het belooft weer een drukke dag te worden. Om 6.00 uur wordt eerst de Zuid-Afrikaanse vlag gehesen en dan gaat de gate open. We kiezen voor een andere route omhoog dan die we gisteren hebben gekozen om naar het zuiden af te zakken. De eerste 10 minuten zien we weinig soeps, dan opeens hyena’s langs de weg. Een hele familie in de ochtend zon, één ligt er zelfs te zogen. Ook zien we de eerste neushoorns, erg dicht bij de weg zelfs. Na zo’n anderhalf uur rijden zijn we bij de orphen dam, waar we in de hide-out ontbijten. Onderweg naar Satara worden we door anderen ‘staande’ gehouden. Er blijken luipaarden te zitten bij de Baobab boom, welke overigens al op het programma stond. Snel rijden we naar deze prachtige boom..en ja, deze is vandaag nog mooier. Moeder luipaard ligt lekker op een tak en een kitten ligt half in de boom, half op een tak, schitterend. Als het kitten na een tijdje besluit ons de rug toe te keren, besluiten we door te rijden. Snel zien we dan giraffen wel heel dicht bij de weg staan. Daar raak ik aan de praat met een Zuid-Afrikaner die me weet te vertellen dat er niet veel verder leeuwen zijn gezien. We spoeden ons snel die kant op en we hebben geluk. Mr. Leeuw ligt er fraai op ons te wachten. De Big 5 zijn al voor 9.00 uur ‘rond’, en hoe!!! Onderweg naar Satara krijgen we nog te maken met een enorme opstopping op een brug. Een meter of 50 verder in de droge bedding moet ergens in de struiken een luipaard liggen. Het kost ons bijna 20 minuten om ons over het bruggetje te wurmen. We zijn volgens maar net op tijd bij het restcamp. Tannie moet wel heeeeel nodig naar het toilet… We lunchen er lekker gezond en nemen allemaal een cheeseburger. Op weg naar Olifants, via de alternatieve route, zien we o.a. nog enkele neushoorns, een enorme kudde buffels, Waterbock en een Cory Basterd. De huisjes in Olifants liggen lekker dicht bij elkaar. We relaxen wat en rond 4 uur wil ik nog even op safari. Paul en Ton gaan mee, de rest gaat terassen. Het is ook erg warm, op 1 graad na 40 graden… De hoogtepunten van de avond safari zijn een enorme olifant bull en een kudde buffels waar we dwars doorheen gaan. Eten doen we ’s avonds in het restaurant, helaas een zeer trage bediening. We sluiten af voor één van onze hutten en werken nog een paar flesjes wijn weg.

Dag 6 Olifants –> Sabi Sabi (Sabi Sands)
In de ochtend is het bijna hetzelfde ritueel als gisteren. We zien al vrij snel olifanten, buffels en neushoorns erg dicht bij de weg. We hopen weer luipaarden bij de baobab te zien, maar helaas… ze zitten er niet. Er staan wel diverse auto’s op ze te wachten, wij besluiten door te rijden. Een kilometer of wat verder, zien we opeens moeder luipaard met 2 jongen spelen. We staan er een minuut of tien van te genieten voordat ze in de struiken verdwijnen. Zo te zien hebben ze daar een impala liggen. De meeste auto’s vertrekken omdat er eigenlijk niets meer te zien is. Wij blijven nog even, en maar goed ook. Nog geen 5 minuten later duiken ze weer op en ze beginnen lekker met elkaar te spelen op nog geen 20 meter van onze auto’s. Wij staan pool-position! Na 10 minuten zijn we helemaal ingesloten. Pas als de luipaarden weer vertrekken kunnen we ons een weg door de menigte banen, nog nagenietend van dit magische moment! We beseffen allemaal hoe speciaal en bijzonder deze ontmoeting was. 7 luipaarden in nog geen 2 dagen kruger, uniek volgens mij! Als we weer een half uurtje verder zijn, steken er 2 auto’s voor ons opeens leeuwen de weg over, dus alweer de Big 5 vandaag! Ze verdwijnen in de bush naast ons. We hebben onze auto’s nog niet gedraaid of ze staan ineens recht voor ons, alweer op de weg. GAAF, 2 vrouwtjes, 2 mannetjes en 3 welpen, steken nogmaals rustig over. Daarna moeten we echt gas geven, op naar Sabi Sabi waar we vandaag ook onze gasten voor de bruiloft verwachten.
Rond 11.30 komen we aan bij Selati lodge, waar we direct een verfrissing en een welkomsdrankje krijgen. We zijn enorm onder de indruk van de Ivory Suite, ons thuis voor de komende 2 (Bijzondere) dagen. Een enorme slaapkamer, met 2 zitjes, een privé veranda met ligstoelen, aan de zijkant een privé zwembad met buitendouche en ligstoelen, en dan nog een mega badkamer, waanzinnig!!!! Hier zou ik best wel aan kunnen wennen 😉 Zo rond het middag uur komen de eerste gasten aan. Echt heel bijzonder om elkaar zo ver van huis te ontmoeten. Iedereen is opgetogen over de locatie en het hele gebeuren. Het is tegen enen als we aan de lunch gaan beginnen. Een uurtje later komen Pascal en Eduard als laatste aan, o.a. door een foutje in de papieren zijn ze eerst naar Little Bush Camp gereden, daar zit het andere deel van onze gasten. Gelukkig is iedereen veilig aangekomen uit NL, Dubai en Australie. Helaas zal China, door ziekte, er niet bij zijn. Door het uitlopen van de lunch is er maar weinig tijd om te relaxen, want de eerste safari gaat om 16.00 uur van start. Door de frisse wind, laat het wild zich niet echt goed zien, toch 3 van de big 5. Tegen zonsondergang komen voor het eerst alle gasten in de Bush bij elkaar voor de sunsetborrel. Sommige gasten zien wij nu voor de eerste keer, het sfeertje is bijzonder uitgelaten, zeer gezellig! Na de safari eten we met zijn allen in Little Bush Camp, zodat ook iedereen de sfeer van dit camp kan proeven. De tafels zijn echt super opgemaakt en het eten is heerlijk, de toon is gezet.

Dag 7 Huwelijk (Sabi Sabi / Selati Lodge)
Vandaag is het dan zover, het is DE DAG! We gaan trouwen, en ooooh ja, Jeannette is jarig ;-)) Uiteraard beginnen we ook deze dag met een safari, het absolute hoogtepunt is het luipaard welke ik als eerste spot. Voor veel van onze gasten hun eerste luipaard ever! Uiteraard zien we nog veel grazend vee en olifanten. Aansluitend gaat iedereen bij hun eigen lodge ontbijten en zich opfrissen voor de ceremonie. Uiteraard ook wijzelf. Ik moet onze suite verlaten en neem kort intrek in de lodge van mijn moeder en Tammi. Ik breng de ochtend redelijk relaxed door met een boek en te veel gedachten die door mijn hoofd spoken. Lisette daarin tegen is druk druk druk met kapsels, jurken en andere details. Ze wordt bijgestaan door Severine en onze moeders. Uiteraard ook een kapster die van verre heeft moeten komen. Nog voor de lunch arriveren ook de gasten uit Little Bush Camp, iedereen ziet er super uit!!! Ik loop nog in mijn basic kloffie rond en hier en daar zie ik wat blikken die denken ‘gaat hij zo trouwen????’. Nadat ik wat heb gegeten en kennis heb gemaakt met de minister ga ook ik mij omkleden. De minister die ons eigenlijk zou huwen was met spoed naar Kaapstad vertrokken (familie omstandigheden), vandaar dus nu pas een kennismaking. Mijn pak zit als gegoten en mijn moeder brengt de finishing touch aan. Terwijl Lisette volop bezig is, duikt er ineens een kudde olifanten op in onze achtertuin. Gelukkig is een van de fotografen net bij haar, uniek natuurlijk om half omgekleed als bruid met olifanten op de foto te kunnen.
Als de vrienden naar de trouwlocatie zijn vertrokken mag ik Lisette ophalen bij onze suite. Een spannend en emotioneel moment. Daarna vertrekt de familie ook naar de trouwlocatie en gaan wij een serie trouwfoto’s maken. Het is even wat poseren maar op prachtige locaties in de bush, prima gescout door onze fotograaf. Dan op naar de ceremonie, we worden onderweg nog opgehouden door een kudde olifanten, en dan klinkt er opeens een hoorn in de verte. Dat wisten we niet en Lisette schiet vol, kom op meid, we moeten nog beginnen! Als we bij de JackelberryTree aankomen begint het koor te zinnen en lopen wij over de loper naar voren richting de zebra huid die op de grond ligt.. De rangers staan, in hun zondagspak, met hun geweer in kordon langs de loper. Het lijkt wel een film setting! Elke mag natuurlijk de sleep tillen en dat doet ze vol trots. Na de beloftes (en dat waren er veel) en het ja-woord lopen we door een regen van rozenblaadjes richting de plek waar de champagne en bruidstaart op ons staan te wachten. Tijdens het feliciteren worden er nog de nodige traantjes weggepinkt en genieten we van de taart die er echt super gaaf uitzag. Voordat we op safari gaan, maken we nog een groepsfoto. Lisette en ik maken tijdens elke reis een foto met een wereldbol op een herkenbare plek van dat land, nu hebben we voor iedereen een wereldbol bij. Als de kiek gemaakt is, begint Dick met het koor te dansen, waarna er velen volgen. En dan in onze nette outfit op safari! Neushoorns, olifanten, giraffen enz enz voordat we bij de Amarula borrel aankomen midden in de bush. Eerst arriveert de jeep met de familie zodat we nog wat foto’s met elkaar kunnen maken. Even later komen er vanuit alle richtingen jeeps met gasten voor de borrel. Er heerst een lekker uitgelaten sfeertje en na een minuut of 20 vertrekt iedereen weer voor het laatste deel van de safari.
Bij de lodge worden we opgewacht door het koor en de staf die ons voorziet van een drankje. Terwijl Lisette en ik ons even opfrissen, staat de rest lekker te genieten van de muziek. Als we terug zijn lopen we gezamenlijk de boma in, waar rondom het kampvuur de tafels echt schitterend opgedekt op ons staan te wachten. Nadat de kok het menu heeft uitgelegd en wij nog een kleine toespraak hebben gehouden, nemen Paul en Bea het woord voor een levensloop. Dit erg leuke stukje wordt afgesloten met een paar mooie kado’s die we van Elke krijgen. Tussen de gangen door, wordt de avond opgeleukt door een marimba band. Echt geweldig om te zien wat die dames met hun heupen kunnen 😉 Als ‘When the lion sleeps’ begint, schopt Dick zijn slippers uit en begint met de danseressen te dansen. Uiteraard volgen wij, en niet veel later iedereen incl. de bediening. Echt geweldig om te zien hoe iedereen zich uitleeft rondom het kampvuur. Elke is ook niet moe te krijgen, heel de avond danst ze trots in haar jurk in de rondte. Het eten is er die avond weer super. Na nog wat presentjes in ontvangst te hebben genomen gaan we rond een uur of elf weer richting bar voor een slaapmutsje, de oogjes beginnen overal al erg klein te worden. Een half uur later gaat iedereen richting bed. Het is een lange, onvergetelijke dag geweest, die wij met champagne in het enorme bad afsluiten. De rest verklap ik niet, hahaha

Trouwfoto’s : MLM Photography
Trouwlocatie: Sabi Sabi

Dag 8 Sabi Sabi –> Tshukudu (Hoedspruit)
Tijdens de laatste ochtend safari in Sabi Sabi is duidelijk te merken dat het weer beter wordt, het aantal en ook de diversiteit aan dieren is vandaag een stuk hoger. Buffels, olifanten, neushoorns en wederom een luipaard. Na de safari ontbijten we gezamenlijk, omdat een aantal mensen het luipaard heeft ‘gemist’ gaan deze er nog snel even opuit. Het afscheid verloopt daarom wat rommelig. Het is rond het middaguur als wij Sabi Sabi verlaten, nadat we nog een souvenir stop hebben gemaakt bij het Bush Camp. Hier besluiten Perry en Belinda dat ze eigenlijk liever naar Tshukudu gaan ipv naar Tzaneen. Na een telefoontje is dit geregeld. Het is een dikke 2 uur rijden. Onderweg worden we staande gehouden door een overijverige politieagent. Omdat we niet veel te hard reden en we net getrouwd zijn, mogen we alweer snel doorrijden.
Bij Tshukdudu is het weer een warm welkom. Het voelt bijna als thuiskomen 😉 Het is inmiddels helemaal opgeklaard en de zon staat volop te stralen. Na het inchecken kunnen we zo aanschuiven aan de high-tea en gaan we op safari. We vinden al snel leeuwen die echt prachtig voor ons liggen te poseren op een heuvel. Na wat aandringen, gaan we aansluitend naar Savannah en haar cubs, wat een schatjes…. Iedereen wil even met ze poseren en knuffelen. Net voor de sunset gaan we snel weer terug naar de leeuwen om bij een waterplas met de hippo’s van de sunset te genieten. Na nog een uurtje in het donker gereden te hebben, gaan we terug naar het kamp. Daar eten we in de boma rondom kampvuur. Black Beauty heeft een heerlijk buffetje voor ons gemaakt, smullen weer!

Dag 9 Tshukudu
Een dag bij Tshukudu begint altijd met een ochtendwandeling. Niet zomaar een wandeling, nee… in dit geval met 2 leeuwen van bijna 1 jaar oud. Bovendien een wandeling door een big-5 gebied, dus dicht bij elkaar blijven en goed naar de ranger luisteren! Leeuwen hebben er niet echt zin in vandaag en blijven een beetje achter de groep hangen. Elke mag niet mee wandelen, ze is in verhouding tot de leeuwen te klein en dus is het te gevaarlijk. Samen met oma Ellie mag ze in de jeep mee. De wandeling is erg leerzaam en er zijn een paar mooie momenten om met de leeuwen op de foto te gaan. Als we terug zijn bij de lodge staat het ontbijt alweer klaar, Black Beauty heeft weer goed voor ons gezorgd. Tijdens de aansluitende safari zien we dit keer heel veel neushoorns en een paar flinke krokodillen. Als we rond het middag uur terugkomen voor de lunch, staat omlet van struisvogelei op het menu. Bij navraag blijkt er voor deze enorme omelet slechts 1 ei gebruikt te zijn. Het is te vergelijken met ruim 30 kippeneieren. Inmiddels is de lucht strakblauw geworden en gaan we relaxen bij het zwembad. Helaas voor lisette en mij niet al te lang, want we gaan nog wat trouwfoto’s maken bij en met de cheeta’s. De avondsafari begint wat ‘lauwtjes’. Gelukkig zien we later nog een luipaard en na de sunset borrel, zien we een groep leeuwen bij de waterplas, waar we die ochtend gewandeld hebben. Wow, het blijft oppassen in zo’n big-5 gebied! Het diner is weer super, met als de uitsmijter heerlijke appelpie met amarula cream. Een special van Black Beauty die we nooit zullen vergeten, hmmmmmmmm.

Dag 10 Tshukudu –> Johannesburg
We beginnen de ochtend met een wandeling met Ntombe, een verstoten cheetah van een half jaar oud. Het is een heerlijk speels beest waar we lekker mee kunnen en mogen stoeien. Helaas is het weer omgeslagen en lopen we door de (mot) regen. Na het ontbijt als we op safari gaan begint het zelfs serieus te regenen. Iedereen bij de lodge is er blij mee na de droogte, wij niet. Het is op en af met de buien terwijl wij op zoek gaan naar de leeuwen die we gisteren avond bij de waterplas gezien hebben. Na flink wat spoorzoekwerk van onze gids vinden we ze. Het zijn echter alleen de welpen, de oude leeuwen zijn op jacht. We proberen ook deze nog te vinden, en misschien wat actie, maar helaas. Als we bij de lodge aankomen voor de lunch, zijn Koos, Marion, Eva, Paul en Severine zojuist aangekomen. Erg leuk om nog samen te kunnen lunchen. Paul heeft Severine inmiddels ten huwelijk gevraagd (bij Bourke Luck Potholes). Ik wist van zijn plannen, maar niet wanneer en waar. Hier toasten we dus nog even op. Rond 13.30 moeten we helaas vertrekken en worden we uitgezwaaid door de achterblijvers. Het weer onderweg is zeer slecht, mist en veel regen. Als afscheidscadeau krijgen we wat later gelukkig nog wat zon en zelfs een regenboog. Al met al verlaten we Rainbow Country dus in stijl! We maken onderweg een korte stop bij Dullstroom en arriveren net na zevenen bij de Safari lodge, waar we nog even gezamenlijk eten. Er staan heerlijke spareribs op het menu. Als de auto’s worden opgehaald blijkt ‘Paul’s bus’ een lekke band te hebben. Beter hier dan onderweg. En ja, dan moeten we afscheid nemen van de familie. Na 10 top dagen gaan wij honeymonen en zij terug naar Nederland.

Dag 11 t/m dag 24
Zie hier het vervolg, de Honeymoon 

Reisverslag sluiten

Route