Zuid-Afrika 2002

Reisverslag openen

Dag 1 Amsterdam --> Johannesburg
's-Avonds vertrek op Schiphol. KLM heeft het vliegtuig gigantisch overboekt, we zijn blij dat we op tijd hebben ingecheckt en dus stoelen hebben. Er wordt tot euro 800,- geboden voor mensen die een dag later willen vertrekken, ook de overnachting krijgen ze erbij kado. Uiteindelijk vertrekt het vliegtuig volgens plan. Tijdens de vlucht krijg ik plots buikkrampen, als ik richting toilet wil gaat echter opeens het licht uit bij mij. Andrea schreeuwt het halve vliegtuig wakker. Het volgende…

Lees meer...
Reisverslag sluiten

Dag 1 Amsterdam –> Johannesburg
‘s-Avonds vertrek op Schiphol. KLM heeft het vliegtuig gigantisch overboekt, we zijn blij dat we op tijd hebben ingecheckt en dus stoelen hebben. Er wordt tot euro 800,- geboden voor mensen die een dag later willen vertrekken, ook de overnachting krijgen ze erbij kado. Uiteindelijk vertrekt het vliegtuig volgens plan. Tijdens de vlucht krijg ik plots buikkrampen, als ik richting toilet wil gaat echter opeens het licht uit bij mij. Andrea schreeuwt het halve vliegtuig wakker. Het volgende wat ik me herinner zijn de ogen van een stewardess waar ik in kijk. Iedereen is bezorgt, ik voel me echter prima na een kopje thee. Een combinatie van te snel opstaan, drukcabine en je niet goed voelen is de waarschijnlijke oorzaak. Nadien heb ik geen klachten meer gehad.

Dag 2 Johannesburg –> Tzaneen
We komen lekker op tijd aan in Johannesburg, de meest criminele stad ter wereld. Een hostes van Miles Travel staat ons op te wachten. Ze begeleidt ons met de eerste inkopen en maakt bij de lease toko onze papieren in orde. Helaas hebben ze de door ons gereserveerde auto niet staan en krijgen we een gratis uprade. Resultaat een nieuwe Mercedes, die al snel het koosnaampje Benzie krijgt. Rond 9 uur vertrekken we, a.s.a.p. de stad uit. We hebben meteen een flinke rit voor de boeg, ruim 400 km. De autosnelweg ziet er prima uit, al is het wel uitkijken met die overstekende koeien! Aan het einde van de ochtend begint het te regenen, met bakken valt het uit de lucht. *&^%$^)(*%^ das niet goed voor het vakantie gevoel. We maken bij Tzaneen nog een tussenstop bij een waterval, Dbengi Falls. Doordat het hier droog is maken we een verfrissende wandeling. Rond 14.00 uur komen we aan bij ons guesthouse in Tzaneen ‘Kings Walden’, binnen 5 minuten zitten we lekker te kletsen met de eigenaar onder het genot van een heerlijk wijntje. Een half uurtje later worden we naar onze kamer gebracht. Het is er heerlijk warm, de openhaard is al opgestookt. Buiten is het nevelig. Kamer ziet er verder echt super uit, ruime badkamer erbij, zithoek en zelfs een keuken. Nadat we een uurtje of wat gerelaxt hebben maken we met de eigenaar en zijn honden een wandeling over het landgoed. 23 hectaren, met o.a. eigen macademia en cashewnootbomen, een meertje en achter het huis een fantastisch aangelegde tuin. Vanuit hier heb je overzicht over heel de vally. ‘s-Avonds genieten we van de kookkunsten van de vrouw des huizes, hmmmmmm vooral de gevulde advocado met ketjap en pecannoten maakt indruk. Na het eten nog even lekker keuvelen bij de openhaard en de eerste dag ZAF zit er weer op.

Dag 3 Tzaneen –> Kruger park (Lethaba)
Vroeg uit de veren, ontbijten en snel op pad want we hebben een vol programma vandaag. We zijn nog niet onderweg of het gaat mis, overstekende apen (tja, dat zijn wij ook niet gewend in Nederland). Het lijkt alsof ik er eentje raak, maar als ik in mijn spiegels kijk zie ik niets. Was wel behoorlijk schrikken. Vervolgens gaan we eerst richting een enorme Baobabboom, hier heeft vroeger een kroeg in gezegen. De weg er heen is vager als vaag…… knal boem, boomstronk…. Lekke band… &*%^$#@. Wat een begin van de vakantie, regen, aap en een lekke band. Het verwisselen gaat soepel, maar toch. De kapotte band is echt volledig aan gort. Dus snel opzoek naar een nieuwe. 2 uur en 3 garages verder hebben we er eindelijk een gevonden. Helaas is ook de velg krom en wordt er bijna een uur aan geprutst. Cheeta park gaan we niet meer redden, wel nog even naar de Hippo Pools. Bij een vakantieparkje in een riviertje moeten ze zitten. Terwijl we er heen lopen, schieten de zijdeaapjes alle kanten op. Bij het water zien we niets, tot we opeens een enorm geluid horen. Als we dan het bochtje voorbij lopen zien we een hele groep hippo’s in het water liggen. Het zijn er een stuk of 8, we naderen ze tot op zo’n 20 meter. De oever is erg stijl aan onze kant, dus we hoeven ons niet echt zorgen te maken is ons verteld. Er zit zelfs een jonkie bij. Zo nu dan op naar het Krugerpark. Rond 16.00 uur rijden we het park binnen, spannend!!! Kijk daar, yep onze eerste Impala’s, snel stoppen voor een foto. Grijns 24 uur later kijken we niet eens meer om naar Impala’s, zo snel raak je er verwend. Op weg naar lethaba zien we verder nog wat Kudu’s, Giraffen, gnoes en enkele Olifanten op afstand. Lethaba is een ruim park, onze rondavel ziet er prima uit.

Dag 4 Lethaba –> Berg en Dal (Kruger park)
Vandaag steken we door naar het uiterste zuiden van het Kruger park. De gates zijn net open als we het park inrijden. Na 5 minuten besluiten we een d-tour te maken en gaan we van de hoofdweg af. In de berm staat een auto met verrekijkers naar wat bomen te turen. Wij turen mee maar zien niets. Als we vragen waar wat zit, gaan onze harten sneller kloppen, een Luipaard, Jezus en dat al na 5 minuten…Hij ligt heerlijk relaxt in een boom. Wat een begin van de dag. Na zo’n 30 minuten rijden we verder richting een bird-hide-out. Op weg hierheen worden we wederom verrast, opeens staat er een kudde olifanten voor ons. Er is verder niemand in de buurt. Twee bullen bullen staan wat te vechten met elkaar, enkele anderen slopen een boom of staan te grazen. Ze blokkeren de weg en wij kunnen dus echt niet verder. Dan maar kijken en genieten, ons moment! Als er een te dichtbij komt, zetten we Benzie snel in zijn achteruit. Na een minuut of 20 kunnen we er langs af en bereiken we de vogel-spot-plek. Je kijkt er uit over het water, een krokodil glijdt voor ons langs, 2 Hippo’s zijn ,op enige afstand, flink in gevecht met elkaar en div. soorten steltlopers staan visjes te vangen. Als we weer terug rijden zijn de olifanten verdwenen. Op naar het zuiden. Onderweg passeren we vele impala’s, gnoes, giraffen en kudu’s, enkele olifanten en een paar buffels. Hebben we er stiekem toch al 3 van de Big Five gezien! Misschien wel vier, maar dat kleine vlekje leeuw door wat struiken heen mag geen naam hebben. Zo’n 25 km voor Berg en Dal slaat mijn hart weer een slag over, Neushoorns, vier volwassenen en een jonkie. Super, ze naderen ons tot op zon 5 meter afstand. Geweldig wat een beesten. Ik schiet zo weer een rolletje vol, fantastisch wat een dag! Het huisje bij Berg en Dal is wat ruimer qua opzet als Lethaba, en ze hebben ook een zwembad, Andrea maakt hier direct dankbaar gebruik van. Om 17.30 uur begint de avond safari, na een uurtje wordt het donder en koud. Bovendien is er vrij weinig te zien, tegenvallertje.

Dag 5 Berg en Dal –> Khoka Moya
Weer lekker op tijd onderweg, eens kijken hoe het Kruger park ontwaakt. Vandaag wil ik leeuwen zien! Zebra’s, Olifanten, Bavianen, Giraffen, Buffels enz en enz, en ja er zitten ook leeuwen in de buurt, bijna iedereen heeft ze al gezien. Helaas, wij dus niet…’s-Middags verlaten we het park bij de Kruger Gate, ff nog een kiekje maken en snel door naar het Cheeta Breeding Project bij Hoetspruit. Hier kan ik kort over zijn, goed initiatief maar het bezoek is zonde van je tijd, niets meer en minder als een dierentuin ervaring. Dus snel door naar Khoka Moya. Helaas zijn we net te laat voor de middagwandeling. Het is een super mooi camp, heeft alles wat je mag verwachten van een private game park. Helaas konden we het maar voor 1 nacht boeken, helemaal vol. Rond 17.00 uur begint de avond safari. Met zijn achten in een open Jeep, het begin van een waaaanzinnige avond! Onder de medepassagiers zit een bekende van Andrea, naar wat later blijkt, zijn beide dames lid van ‘mijn’ tennisclub. It’s a small world’. Binnen een half uur vinden we leeuwen, 4 vrouwtjes die lekker liggen te uitbuiken onder een paar bomen. Verder krijgen we een enorme kudde buffel, olifanten, giraffen, kudu’s, zebra’s wat kleiner grazend wild en veel volgels voorgeschoteld. Een enorme neushoorn naderen we tot op zo’n 3 meter. Het voordeel is dat hier de jeeps van de weg af mogen, en dus de dieren veel dichter kunnen naderen. Aan een meer genieten we, onder het genot van een glas wijn, van de zonsondergang. Dan snel verder. Er is een luipaard gesignaleerd. Zoeken zoeken zoeken, verschillende jeeps zijn hem op het spoor. Maar wij vinden hem, oog ik oog met dit zeldzame prachtige dier. Hij loopt redelijk relaxt de struiken in. We volgen hem, door de rivierbedding. Helemaal super, wat een ervaring. Als klap op de vuurpijl komen we nog wat leeuwen tegen, op zo’n 5 mtr afstand kijkt het mannetje mij wat verveeld aan, smullen!! De Big 5, binnen een paar uur in het vizier gehad. De wilde achtervolging heeft helaas wel een lekke band opgeleverd. Even uitstappen allemaal, dat terwijl we weten dat er leeuwen in de buurt zitten. Ach, we zullen de rangers maar vetrouwen. Zo, nu is het tijd voor ons avondeten! Na een heerlijke maaltijd, duiken we moe maar voldaan ons bed in.

Dag 6 Khoka Moya –> Sabie
Vroeg uit de veren voor de ochtend safari. Lekker relaxt op pad, de tempratuur is al zeer aangenaam. Buffels, olifantenen zebra’s ze zijn weer allemaal van de partij. Hoogtepunt is een hunt van 3 hyena’s die achter een kudu aan zitten. Het (zwaar) gewonde kudu vrouwtje staat in een meertje terwijl de hyena’s op het droge staan te wachten e.e.a. af te ronden. Het lijkt wreed, maar ja, zo is de natuur. We besluiten niet op de kill te wachten, het kan nog uren duren. Na het ontbijt moeten we helaas weer verder. Op naar de Panorama route. Het is super weer, strak blauwe lucht met een heerlijk zonnetje. Het uitzicht bij de drie rondavels is adembenemend. We blijven er even om te relaxen en van de vieuw te genieten. Ook de Bourke’s Luck Potholes zijn erg gaaf, je kan er heerlijk wandelen en pootje baden. God’s Window valt ons wat tegen, het uitzicht bij de drie rondavels was veel mooier. The pinnacle, de Berlin Falls en de Mac Mac Falls doen we ook nog aan. Op het einde van de dag is ons wel duidelijk waarom dit de Panorama route heet. Doordat we een verkeerde afslag nemen wordt het nog even spannend met de benzine, gelukkig bereiken we Sabie op tijd. Ons hotel The Woodsman in Sabie is op het eerste gezicht wel aardig. Pas later zou blijken hoe vreselijk gehorig de kamer is, het wordt een slechte nachtrust met dat drukke verkeer. Gelukkig compenseert de keuken veel, echt heerlijk gegeten.

Dag 7 Sabie –> Ithala
Weer een flinke trip voor de boeg. Het ontbijt is pas vanaf 7.30, voor ons te laat. De kok die ons ziet vertrekken spreekt ons aan en sleurt ons naar binnen voor een geïmproviseerd ontbijt. Heerlijk, alles super vers, de man doet erg zijn best en is ook erg vriendelijk. Met een goed gevoel verlaten we rond 7.00 uur The Woodsman. We hadden al besloten niet door Swaziland te rijden maar er omheen. De wegen zijn prima, je mag bijna overal 110 km per uur. Wat ons ook hier weer opvalt zijn de wandelende mensen langs de weg. Je komt ze echt overal tegen! Rond het middag uur bereiken we Ithala. We maken eerst een korte safari. Het landschap is niet te vergelijken met Kruger, het is er glooiend en een stuk groener (ook minder struiken). Tijdens ons eerste ritje zien we verschillende struisvogels, gnoes, giraffes en neushoorns. Rond 2 uur checken we in in Ntshondwe. Het is een super mooi camp. Ons huisje is lekker ruim, alles ok. Nou ja, bijna alles. Er zit een enome vreselijke vieze spin op de muur bij het bed. Hij is nog super snel ook. Destroy and kill, is ons motto. Ook hier staat er een avond safari op de planning. De zonsondergang is prachtig! Vlak hiervoor zien we een zwarte neushoorn, die hadden wij nog niet gespot. Even later zien we zelfs een Aardvark, nog zeldzamer als een luipaard! Na zonsondergang zien we nog wat neushoorns, een slang en een prachtige uil. Als een van de laatste gaan we even later dineren. Het eten is o.k. maar niet echt speciaal.

Dag 8 Ithala
Na een geïmproviseerd ontbijt melden we ons bij de receptie voor de loop-safari. Deze is in Ithala mogelijk aangezien er hier geen leeuwen zijn. Onder begeleiding van een ranger (met een big gun) beginnen we aan een hike van een dikke 3 uur. Onderweg zien we o.a. enkele witte neushoorns en een flinke kudde gnoes die voorbij komen draven. Enkele mannetjes van een impala kudde hebben mot met elkaar. Het verbaast me, hoe hard het geluid klinkt wat vanaf de hoorns komt als ze zich op elkaar storten. Zo achter elkaar aan wandelend, door het glooiende landschap, krijgen we een ‘Fellowship of the Ring’ gevoel. We passeren nog een oude nederzetting en bovenop een heuvel met een heerlijke uitzicht nemen we een kwartiertje rust. Na de wandeling besluiten we nog een kleine tour maken om vervolgens gaan te lunchen. We zien o.a. nog drinkende giraffen. Lunchen doen we op de veranda van het hoofdgebouw je heb hier uitzicht op een waterhole en het zit super relaxt. Andrea wil ‘s-middags graag gaan zwemmen. Ik besluit om eerst nog een rondritje door het park te maken. Het zwembad ligt echt midden tussen de rotsen, het doet zeer natuurlijk aan. We hebben het bad voor ons alleen, heerlijk! Na het dinner, hoor ik een hoop geritsel in een paar bomen op weg naar ons challet. Het blijken grote Bush Baby’s te zijn. Ze hebben echt enorme knuffel staarten. Helaas is het er te donker om een leuke foto van te maken.

Dag 9 Ithala –> Royal Natal
Eerst nog een klein rondje door Ithala en dan op naar Drakensberge! Hoe verder we komen hoe bergachtiger het wordt. Snel nog wat inkopen doen, er zit geen restaurant bij Tendele hebben we gelezen. Het landschap in Royal Natal is super, we rijden langs een riviertje richting het Amfitheater. Het laatste stukje gaat sterk bergop over een smal weggetje. Tendele is SUPER, de huisjes zijn lekker ruim, met een enorme keuken, een leuk zithoekje met een schuifpui om op je terrasje te komen (met een braai). Vanaf hier heb je een machtig vrij uitzicht op het Amfitheater. Ik verheug me reeds op het braaien (BBQ’en). Terwijl we de braai gereed maken, komen er wat bavianen voorbij. Gelukkig houden de meeste mensen zich aan het ‘niet voeren reglement’, ze zijn dus niet vervelend. Onze braai lekker, met een verse fruitsalade en een paar goede stukken vlees. Na zonsondergang gaan we nog even lekker binnen zitten met een goed boek. Tja, hier zouden we wel aan kunnen wennen.

Dag 10 Royal Natal
Vandaag willen we de Sentinel hike doen, dus vroeg uit de veren. Helaas is de weg er naar toe wat lastiger te vinden als verwacht. Ruim een uur rijden we wat doelloos rond, tot we de tourist info office vinden. De route naar de Sentinel is al erg mooi. Nadat we de auto geparkeerd hebben en de fee betaald hebben beginnen we aan onze wandeling. Pfffff, het is warm en het pad soms erg stijl. Nou ja pad, soms is het even zoeken…… soms niet meer dan een paar keien met een afgrond van honderdenmeters naast je. Het is wederom genieten van fantastische uitzichten. Na een uur of 2 en een half bereiken we de trapjes (metalen touw-lader). Andrea heeft het er niet op en ik mag dus alleen verder. Boven aangekomen is het nog een dik halfuur flink doorstappen om aan de rand te komen. Wat een vieuw, met aan je voeten een afgrond van zo’n 1,5 km, adembenemend. Snel weer terug want Andrea zit te wachten. Het verbaast me dat er op deze hoogvlakte een beekje stroomt, er zitten bovendien nog veel kikkers in ook! Aan het einde van de wandeltocht zijn we beide behoorlijk gebroken. Terwijl Andrea een douche neemt ben ik er getuige van hoe een groep bavianen speelkwartier heeft. Ze weten van gekheid niet wat ze moeten doen, erg leuk! Intussen stook ik de braai weer op. Wederom smullen geblazen.

Dag 11 Royal Natal –> Golden Gate
We blijven maar 1 nacht in Golden Gate, dus we willen er lekker op tijd aankomen, hoezeer we het ook naar onze zin hadden in Tendele. We kunnen nog niet inchecken en besluiten om eerst maar te gaan paardrijden. We hebben allebei geen ervaring, dus dat belooft wat. Het duurt echter even voordat er een gids komt opdagen. Na wat discussie, want het is eigenlijk lunchtijd worden er dan toch 2 paarden opgezadeld. Zo begint ons volgende avontuur :-). Mijn paard loopt lekker door, hij kent de route en gaat lekker zijn gang. Royal, Andrea’s paard vind echter ook dat het lunchtijd is en begint om de haverklap de grazen. Vervolgens gaat ie in gallop om mij weer bij te halen. Andrea is hier niet echt blij mee. Het landschap is totaal anders als in Royal Natal, het doet met aan de West Coast van de USA denken. Kortom ik voel me een beetje cowboy. Nadat we de laatste rivier overgestoken hebben ruikt mijn paard opeens de stal en zet een enorme sprint in. Ik moet echt alle zeilen bij zetten om in het zadel te blijven. Voor de stal blijft mijn ‘knol’ uiteindelijk staan. Snel er vanaf, voor de komende tien jaar weer genoeg paardgereden. Nu eerst maar even inchecken. Onze rondavel is erg grappig, zowel qua vorm aan de binnenkant als de schildering op de buiten muur. ‘s-Middags gaan we weer een wandeling maken, naar de ‘Brandeburg’ rots. Leuke, niet te lange, soms erg mooie hike. We komen wederom niemand tegen. Heerlijk die rust!

Dag 12 Golden Gate –> Vaalbos NP
Rond het middag uur, alweer 550 km verder bereiken we Kimberly. Hier staat de ‘Big Hole’ op het programma. Tot onze verbazing is er een volledig openlucht museum. Een mijnwerkersstad zoals deze 100 jaar gelden was. In de groeve (big hole) staat vandaag de dag een enorme plas water, maar hij is er niet minder indrukwekkend door geworden. Na de lunch gaan we door naar Vaalbos NP. De weg naar Vaalbos is echt super vaag. Bij de entree van het park staan 2 bewakers die ons o.a. de sleutel van het huisje geven. We blijken de enigste gasten te zijn. Het huisje ligt zo’n 5 km het park in en ziet er leuk uit. Andrea vind het echter helemaal niks dat we alleen, midden in zo’n park zitten en wil weer weg. O.k. snel bellen naar Upington of we er een dag eerder terecht kunnen. Dat is het geval dus we starten Benzie en beginnen aan de 2e etappe van de dag. Tegen de avond (het schemert al) bereiken we Upington. Stiekem hebben we vandaag 1000 km gereden. Le Must Guest Manor is een erg mooi guesthouse gelegen aan het water. De beide gastheren zijn er vriendelijk. Om te eten kunnen zij het gelijknamige restaurant aan de hoofdweg door het stadje aanbevelen. Echt een fantastische keuken met een prima ambiance!

Dag 13 Upington –> Kgalagadi NP
Het ontbijt is gezellig/familiair. Andrea en ik zitten er met 6 Zuid-Afrikanen aan tafel. Ze zijn op studie reis en ook op weg naar de Kgalagadi. Na de lunch vertrekken ook wij die kant op. Doordat we 1 dagje voor op schema liggen kunnen we 1 dag langer in Twee Rivieren blijven. De eerste 200 km gaan zeer voorspoedig. Lange rechte wegen, met als bezienswaardigheid de Wevervogelnesten in bomen en masten langs de weg. De laatste 80 km zijn onverhard, en gaat erg traag. Het landschap veranderd steeds meer in een woestijn landschap. Rond lunchtijd komen we aan bij Twee Rivieren. Ons huisje is ruim maar ruikt niet erg fris. Eerst ff shoppen en luchtverfrissers kopen. Als we even liggen te rusten wordt er op de deur geklopt. Er staat een Nederlander met een autolamp in zijn handen. Blijkbaar is Benzie onderweg wat verloren, dit is gezien door een tegenligger en deze heeft vervolgens iemand aangehouden die ook op weg was naar Twee Rivieren. Met de mededeling dat een witte Mercedes dit was verloren. Zo waren wij door de oplettendheid en goedheid van enkele mensen een mistlamp rijker. Aan het eind van de middag doen we mee aan de avond/nacht safari. Onze eerste tocht door de Kgalagadi. We zien onze eerste Gems- en springbokken. Vooral de gemsbokken maken indruk, ze hebben echt een fantastische tekening. De zonsondergang is echt super, je hoort dan ook overal de ‘barking gekko’s’. We zien ook div. wilde katten, uilen en zelfs een serval.

Dag 14 Kgalagadi NP
We zijn om 06.05 een van de eerste die het park inrijden. Na zo’n 25 km zien we een auto in de berm staan. Wij zien niets, uit navraag blijkt dat er hier een woestijnvos met een nestje zit. Een beroeps fotograaf zit hier blijkbaar elke ochtend te spotten. Wij rijden verder en stoppen bij een waterhole. Even later komen er een paar jakhalzen te drinken. Dit duurt niet lang, opeens verschijnt er een caracal (een zeldzaamheid om te zien!). Een prachtig dier met van die zwarte pluimpjes aan zijn oren. Als deze even later weer verdwijnt wil ik verder maar Andrea wil nog even blijven. Maar goed ook want 5 minuten later komen er 2 leeuwinnen aan lopen. Zo te zien hebben ze net gegeten, hun borst is nog rood van het bloed. Ze nemen uitvoerig de tijd om te drinken. Na een halfuurtje rijden wij weer verder, dwars door de duinen naar de andere kant van het park. Hier stuiten we plots op een struisvogelfamilie. Twee ouders met 14 kleine pluizebolletjes tussen hun in, geweldig! Bij een volgende drinkplaats zien we weer een stuk of 3 leeuwen. Nu incl. een kgalagadi mannetje, korte zwartere manen. Zo nu terug naar Twee Rivieren, onderweg komen we nog heel wat wild tegen, gnoes, gemsbokken enz enz. De springbokken hebben het flink op hun heupen, ze springen als gekken in de ronte. ‘s-Avonds eten we met de fam. Verdonk (kwamen de mistlamp brengen).

Dag 15 Kgalagadi NP
Vandaag staan we al om 05.55 uur voor het hek, het is nog dicht. Als het 2 minuten later open gaat zijn we dus echt de eerste die het park inrijden. Na exact 24 km, komen we aan bij de plek waar de woestijnvos moet zitten, en jawel, ze zit lekker te genieten van de ochtendzon. Helaas zijn haar jonkies nergens te bekennen. Bij de waterplek waar gisteren de caracal zat is het nu wat rustiger, maar niet voor lang. Er komt even later weer een leeuw aangelopen, een mannetje. Deze gaat zo’n 30 meter verder onder een boom liggen. Een kudde dorstige gnoes zijn hier niet blij mee en beginnen te briesen richting de leeuw. Deze laat d.m.v. enkele flinke brullen zien wie er de baas is. Een stukje verder stuiten we op vier jonge jakhalsen, lekker aan het spelen. Het is de dag van de jonkies, een paar struisvogels met jongen van enkele dagen oud passeren we ook nog. Tevens een groep van zo’n 50 volwassen struisvogels, dit verbaasde me, had niet verwacht dat ze in zulke grote groepen leefden. Een hoogte punt is ook zeer zeker het pas geboren sprinbokje, we waren net 20 minuten te laat om de geboorte te zien. Zijn eerste stapjes zijn erg wankel. ‘s-Middags gaan we weer lekker naar het zwembad, ’t is best wel heet zo in de woestijn. Rond 15.30 maak ik nog een tour met John, onze buurman. Een Amerikaan die lekker van zijn oude dag aan het genieten is. Nu voor 3 maanden in ZAF. Ook tijdens deze tocht zien we weer leeuwen. Het hoogtepunt is een groep stokstaartjes, deze had ik tot mijn grote spijt nog niet gezien. Ze zitten op zo’n 4 meter afstand, eentje loopt zelfs langs de auto heen. Prachtig om te zien hoe druk ze met zijn allen bezig zijn. Yep, heb nu alles gezien wat ik wilde zien, op de cheeta na dan, maar ach een reden om eens terug te keren. ‘s-Avonds zitten we aan tafel met John, ook de fam. Verdonk schuift aan (na een dagje Nossob) tot onze grote verbazing hebben ze helemaal geen leeuwen gezien. Na de nodige flessen wijn (Chiraz) duiken we weer voldaan ons nestje in.

Dag 16 Kgalagadi NP –> Augrabies
Rond 11.00 uur komen we aan in het park. We besluiten om eerst maar eens de waterval te bekijken. Jezus, wat een geweld. Ook de kleurrijke hagedissen maken indruk. Na het inchecken en de lunch maken we met de auto een route naar de meeste vieuwpoints, en maken we nog enkele korte wandelingen (o.a. Moonrock). In de namiddag nemen we nog een duik in het zwembad dat vrijwel voor onze deur ligt. We besluiten om de wat langere wandeling niet te maken ivm de vliegenplaag die er heerst. Van die kleine irritante zwarte vliegjes, bij de waterval werden we er al gek van. ‘s-Avonds prima gegeten, met wederom de fam. Verdonk. Zij gaan vanaf hier Namibie in, wij richting Kaapstad. Bij het afscheid maken we de afsprak in Nederland wat te plannen om foto’s en film te bekijken.
 
Dag 17 Augrabies –> Springbok
Doordat we de ochtendwandeling niet doen, zijn we weer vroeg op pad. Springbok hadden we als tussenstop naar Kaapstad gepland. Om het Goegap Nature Reserve in bloei te zien staan, leek me ook we een hoogtepunt. Echter de voorjaarsregen was dit jaar 3 weken vroeger, hierdoor is vrijwel alles al uitgebloeid. We besluiten dan ook direct door te rijden naar Kaapstad, lijkt ons leuker om daar een extra dagje te hebben. Onze gastvrouw Denise in Kaapstad geeft ons een tip te gaan lunchen in Clanwilliam. Het is een authentiek engels winkeltje/theehuis. Nadat we hebben zitten smullen van onze sandwiches rijden we door naar kaapstad. Rond 15.30 komen we hier aan bij Cotswold House waar Don en Denise ons welkom heten. De eerste nacht brengen we door in een prachtige kamer met 2 riante badkamers. Ook de rest van het huis ziet er super uit! Gave bar, en een heerlijk zwembad. Tegen de avond lopen we nog even naar het strand. Vanuit hier heb je echt een super uitzicht op de tafelberg. In het nabij gelegen restaurant gaan we eten. Het is super, heerlijk, en wat een prijzen, we moeten met de fooi ons best doen om aan de 25 euro te komen. En dat voor een van de top restaurants in Kaapstad.

Dag 18 Kaapstad
Ons eerste tripje gaat dan naar de Struisvogel Show Ranch. Het is een behoorlijk commerciële bedoeling, maar toch erg leuk. We beginnen met een rondleiding. Onderweg zie je o.a. een broedmachine en kan je op een paar struisvogel eieren staan, om te zien hoe sterk ze zijn. Wij hebben ook struisvogels uit onze handen laten eten, en Andrea heeft er zelfs even op gezeten. Het voelde erg vreemd ‘knokkelig’ aan. Vervolgens op naar Stellenbosch, het wijngebied van ZAF. In Stellenbosch, stoppen we om even te taken en een bezoekje te brengen aan ‘Oom Sammie se Winkel’. In de winkel stinkt het en het is er vreselijk druk. Snel door naar de ‘Spier’ wijnranche. Hier kan je ook met cheeta’s op de foto. Het lijkt me prachtig om deze dieren eens van dichtbij te zien. Als eerste gaan we met een volwassen dier op de foto. Er zit een verzorgster bij die hem/haar aan het lijntje heeft. Zijn vacht voelt ruwer aan dan ik had verwacht. Het hoogtepunt is wel ons samenzijn met 3 jonge cheeta’s (3 broertjes). Ze zijn vreselijk speels, maar toch ook erg aaibaar. We wilden er eigenlijk een paar meenemen. Na 15 min. moeten we bij ze weg, het is voedertijd. Nadat we de roofvogels bekeken hebben, (en geaaid) is het ook voor ons voedertijd. Bij een wijnboer die bekend staat om zijn ‘duck’ gaan we eten. De duck is er dan ook erg lekker. We besluiten geen wijnen in te komen maar om nog naar de Boulders te rijden. Hier leven ons favoriete dieren, Pinguins! We wijken al direct af van de toeristen route en gaan klauterend via de rotsen en wat strandjes het pinguingebied in. Het duurt dan ook niet lang voor we oog in oog staan met zo’n zwem vogel. Via wat struiken komen we weer terecht bij de toeristenroute, waar we nog een tijdje genieten van die heerlijk waggelende dieren.

Dag 19 Kaapstad
De dag begint weer met een heerlijk ontbijt. Een ei naar keuze en veel versfruit. De tafelberg ligt in de wolken, het beroemde dekentje. De kabelbaan is dus gesloten en wij besluiten de oude binnenstad van CapeTown te gaan verkennen. Vooral de tuinen bij de regeringsgebouwen (en de gebouwen zelf), zijn erg mooi. Na een paar uur zien we de wolken verdwijnen. Wij besluiten dan ook direct naar boven te gaan. Het is inmiddels al redelijk druk bij de kabelbaan dus we moeten enkele minuten wachten. Het is een prima kabelbaan, de cabines draaien rond zodat iedereen van de vieuw kan genieten. Boven op de tafelberg is het door een straf windje aardig fris. We lopen er een klein uurtje rond en genieten van het uitzicht. De rest van de middag gaan we relaxen. Lekker aan het zwembad van Cotswold house.

Dag 20 Kaapstad
Denise adviseert ons vandaag naar Hermanus te gaan, het is windstil en dus is de zee ook lekker rustig. Zo zijn de walvissen er goed te zien. De kustroute naar Hermanus is al erg mooi. Als we in Hermanus de auto geparkeerd hebben zien we al direct enkele walvissen zo’n 100 mtr. de zee in. We klimmen op wat rotsen om zo dicht mogelijk bij de walvissen te komen. Het is ongelooflijk hoe dichtbij ze zijn, minder als 50 mtr! Als we na een uurtje besluiten wat gaan te eten, als we van de rotsen weglopen worden we aangesproken door bekenden van ons. Over toeval gesproken, zit je ruim 10.000 km van huis samen op een rots naar dezelfde walvis te kijken. Dan ook maar samen lunchen en ervaringen uitwisselen. Ze zijn net aangekomen in ZAF, en wij hebben nog maar 2 dagen te gaan. Zelfs vanaf het terras zijn de walvissen goed te zien. We zien zelfs enkele dolfijnen en zeehonden voorbij komen. Over de kustweg loop de Whale Cryer, een man met een toeter die als er een walvis boven komt op zijn toeter begint te blazen. Na de lunch gaan wij weer richting Kaapstad, naar the Waterfrond. The Waterfrond doet ons iet wat denken aan de Pier in San Francisco, lekker relaxt shoppen en snacken. Er zwemmen zelfs ook zeehonden! De meeste tijd breng ik door in een CD-winkel om achtergrond muziek voor de film te kopen. Na een heerlijk dinner in een van de restaurantjes gaan we weer richting Cotswold house.

Dag 21 Kaapstad
Na een wederom lekker ontbijt gaat we richting Kaap de goede hoop. Uiteraard maken we weer een stop bij de Boulders. Nog even van de pinguins genieten. Na een mooie route bereiken we uiteindelijk ‘the place where the oceans meet’ Kaap de goede Hoop. Eerst met het kabelbaantje naar de vuurtoren, lekker van het uitzicht genieten. We maken nog een wandeling naar het uiterste puntje volgens een bordje 2,5 uur, wij zijn er binnen een halfuur. Vanuit hier zie je ook weer spelende zeehonden in de branding. We nemen een pauze om van deze plek te genieten. Tijdens de rit terug naar Kaapstad stoppen we enkele souvenirshops om een stenen beeld van een paar giraffen te kopen. Via een tussenstop bij de Waterfrond belanden we aan het einde van de middag weer bij ons guesthouse. De laatste avond gaan we weer eten bij het restaurant aan de zee in Milnerton (5min. lopen van Cotswold house) Het is wederom voortreffelijk, een heerlijke afsluiting van een super vakantie.

Dag 22 Kaapstad –> Amsterdam
Onze laatste uren in ZAF. Ontbijten, koffers pakken en nog een paar uurtjes relaxen. Aan het begin van de middag komen we aan op het vliegveld. Vooral het inleveren van Benzie baart me de nodige zorgen. De auto is redelijk beschadigd uit de strijd gekomen. Een paar krajes, kromme velg (reservewiel) en een verloren mistlamp. Tot mijn verbazing gaat het inleveren erg soepel. Allemaal geen probleem. Vervolgens inchecken en wachten. De vlucht vertrekt exact volgens plan. Nadeel van de terugvlucht is de tussenstop in Johannesburg. Verderverloopt het prima.

Dag 23 Nederland
We landen vroeg in de ochtend op Schiphol. Ook de auto staat er nog, dat langparkeren is helaas erg prijzig geworden, maar ja… Nog voor de ochtendspits zitten we alweer in de auto. En rond acht uur zijn we thuis, Home sweet home. Onze kat ‘Mommie’ is ook weer erg blij dat we terug zijn, alhoewel hij duidelijk laat merken dat hij eigenlijk niet van zo’n lange afwezigheid (van zijn baasjes) gediend is. Wij kunnen terug kijken op een droomreis. (Zuid-) Afrika heeft absoluut ons hart gestolen. Hier gaan we zeer zeker terugkomen.

Reisverslag sluiten

Route