Namibië & Botswana 2009

Reisverslag openen

Dag 1 Amsterdam - Johannesburg
Om 6.00 uur staat de taxi voor om ons richting station te transporteren. Het treintje is niet de nieuwste maar vooruit. Op Schiphol verloopt alles zeer voorspoedig, totdat we bij de gate komen; een half uur vertraging. Later horen we dat er door de mist veel toestellen die de aansluiting moesten halen wat vertraging hadden, en er daarom ½ uur gewacht werd. De vlucht verloopt prima, op de nieuwe Thema Menu’s na. Nog nooit was het eten van…

Lees meer...
Reisverslag sluiten

Dag 1 Amsterdam – Johannesburg
Om 6.00 uur staat de taxi voor om ons richting station te transporteren. Het treintje is niet de nieuwste maar vooruit. Op Schiphol verloopt alles zeer voorspoedig, totdat we bij de gate komen; een half uur vertraging. Later horen we dat er door de mist veel toestellen die de aansluiting moesten halen wat vertraging hadden, en er daarom ½ uur gewacht werd. De vlucht verloopt prima, op de nieuwe Thema Menu’s na. Nog nooit was het eten van de KLM zo slecht. Omdat de keuze niet echt een keuze is, is er voor 40% geen keuze meer. De vegetarische maaltijd wordt door vrijwel niemand gekozen. Op Johannesburg is het even wachten op de douane en de koffers maar verder gaat het transport naar ons hotel zeer voorspoedig. waar op ons kamertje een mooie fles wijn en een kaasplankje staan te wachten, helemaal top!  We hadden inmiddels ook wel trek 😉

 

Dag 2 Johannesburg – Sabi Sabi (Little Bush Camp) 
Lekker op tijd uit de veren en op naar het ontbijt. Er komt namens Miles Travel nog iemand even kort de reis doornemen voordat de auto wordt afgeleverd. Dit gaat echt op zijn Zuid-Afrikaans en dus een half uur te laat. De rit naar Sabi Sabi gaat lekker vlot, om 14.00 uur rijden we de gate binnen, tot de lodge is het exact 550 KM. Het welkom met een cocktail en een verfrissend doekje is bijzonder hartelijk. Jenna laat ons de lodge zien en praat ons bij voor de benodigde info. De a-la-carte lunch is helemaal top, wel oppassen met de brutale apen die het op o.a. ons brood voorzien hebben. Ook het hutje zelf bij Little Bushcamp ziet er erg goed uit, heerlijke buitendouche en een veranda om te relaxen. Bij de high tea later op de middag worden we voorgesteld aan onze ranger Mike. Een stevige Zuidafrikaan met de nodige bush ervaring. Tijdens de avond safari zie we o.a. neushoorns, olifanten en natuurlijk veel grazend vee, we hebben direct de eerste avond ook het geluk een luipaard te zien, top! Het dinner vind plaats onder de grote boom in de boma. We zijn erg onder de indruk van het eten hier! Na een fantastische douche onder de sterrenhemel sluiten we voldaan onze ogen. Only in Africa!

 

Dag 3 Sabi Sabi (Selati Camp)
De dag start met een super ontbijt, we smullen van het lekkerste brood dat we ooit hebben gegeten, een specialiteit van de chef. Als we buikpijn hebben en op ploffen staan, moeten we stoppen met eten. Al snel zijn we daarna onderweg met Mike, het is weer een geweldige safari. Olifanen, 2 luipaarden, buffels, een nijlpaard van dichtbij en een groep springende impala’s. Als we weer terug zijn in het camp, maken we een wandelsafari om het brood nog een beetje meer te laten zakken. We zien vooral wat kleinder wild, spinnen, kikkers etc en leren e.e.a. over de flora.
Het is nog net in de ochtend als we naar Selati vertrekken, waar we door Carol welkom worden geheten. We lunchen met Carl, de minister die ons ook zal trouwen in september. Het is een zeer vriendelijke man, waar we graag ons verhaal aan toevertrouwen. Aansluitend spreken we de bruiloft door met Caroline en Jenna. In ruim 2 uur worden alle details doorgenomen en hebben wij echt het gevoel dat het hier in goede handen is. Ons huisje bij Selati is nog ruimer en mooier dan die in Little Bushcamp, dat gaat hier in september helemaal goed komen! De avond safari is goed maar niet spectaculair, we verheugen ons vooral op het eten. Nou ja het eten…. meer op het entertainment welke we hier op proef hebben laten komen. Beiden zijn weer boven verwachting, details….. tja die volgen in september!

 

Dag 4 Sabi Sabi – Tshukudu
Als we weer wakker worden in onze prachtige kamer met buitenbad, moeten we weer snel uit de veren voor de ochtendsafari. De ochtenden zijn wat wild betreft vaak beter dan de avond, zo ook vandaag. Olifanten, buffels, luipaarden en leeuwen, op de neushoorns na zien we heel de big 5. Als we aanschuiven voor het ontbijt wordt echter de big-5 compleet gemaakt. Op enkele tientallen meters staan er 3 neushoorns te grazen. Na het ontbijt gaan we nog even de omgeving verkennen om een geschikte trouwlocatie te selecteren. Er zijn diverse opties maar 1 springt er voor ons echt uit.
Als we zijn uitgezwaaid zetten we koers richting Hoedspruit naar Tshukudu. Het is maar een paar uurtjes rijden en het voelt hier voor ons bijna als thuiskomen. Helaas ligt Savannah (de huis Cheetah) niet op de veranda op ons te wachten, we horen later dat ze moeder is geworden van 4 kittens! GAAF!!! We krijgen een nieuwe ranger, Liam, een aardige gast! Het hoogtepunt van de eerste safari is de interactie tussen een neushoorn jong en een kleine olifant. We eten ’s-avonds in de boma, lekker bij het kampvuur.

 

Dag 5 Tshukudu
Als alle dagen beginnen we hier de dag met een wandeling met een leeuwenwelp. Vandaag zelfs met twee van die kleine rakkers! Heerlijk om zo de dag te beginnen. Als we terug zijn bij de lodge staat het ontbijt op ons te wachten. Het is hier altijd erg gezellig aan tafel, de eigenaren zijn er ook, inmiddels al in de tachtig volgens mij. Hij herkent me van een eerder bezoek, erg knap! Na het ontbijt hebben we een feeding tour, we voeren o.a. de leeuwen van het fok programma en de luipaarden. Onderweg zien we ook Chobe, hij is inmiddels aardig uit de kluiten gewassen!
Na de lunch gaan we heerlijk relaxen aan de pool. Wat Lisette nu nog niet weet, is dat er een verrassing op haar ligt te wachten….. Het is rond half drie als we worden aangesproken door een van de rangers, of we even naar de jonge cheeta’s willen. Ik heb Lisette nog nooit zo snel zien opspringen en een t-shirt zien aanschieten. Het is een kleine 5 minuten lopen naar het cheetah verblijf. Als we daar aankomen zien we Savannah in de hoek liggen met 3 kittens van 10 dagen oud, heel bijzonder. Lisette staat even vreemd te kijken als ze ziet dat Savannah een lint om heeft, met hierop haar koosnaampje. Het kwartje valt op dat moment nog niet…. hmmmm kennen ze dat woord hier ook, denkt ze…??? Als Ross (de manager) haar vraagt wat dichterbij te komen, ziet ze de rest van de tekst staan ‘… wil je met me trouwen’ en een ring eraan hangen. Totaal verbouwereerd pakt ze het lint en doet ze de ring om. Nadat we een paar foto’s hebben gemaakt heeft Ross nog een verrassing voor ons, boven in de hide staat een fles champagne voor ons klaar. Als we daar toasten, zegt ze ook eindelijk JA (was ze van verbazing vergeten……). De rest van de middag genieten we na aan het zwembad. Na de snack is het weer safari-time. We zien o.a. een paar leeuwen met welpen en een gnoe-kill waar ze lekker van liggen te snacken. De sunset is vanavond ook weer helemaal top, onder het genot van een Amarula genieten we van het prachtige uitzicht. Tijdens het dinner schenken we de overgebleven champagne op. Jamie, een Canadees, laat het zich ook prima smaken.

 

Dag 6 Tshukudu
Ook vandaag weer aan de wandel met een leeuw, die van vandaag is al erg groot. Hij is 14 maanden oud, maar een prachtig beest! Een beetje te speels, het kost me 1 lens die incl. kamera valt, doormidden….. Toch missen we Savannah met de wandeling, was toch wel heel bijzonder wandelen met een leeuw en jachtluipaard tegelijkertijd. Aan het einde van de safari gaan we naar het verstoten cheetah kitten. Deze mogen we aanraken en knuffelen. Lisette gaat echt helemaal uit haar schuifdak 😉 Echt heel bijzonder om te zien hoe deze wordt opgevoed en vertroeteld door een Golden Retriever!
Na de ochtendsafari worden we uitgenodigd voor een boottocht over het meer bij de ‘Blyde River Dam’. Het is lekker relaxed en we zien o.a. de 3 rondavels vanaf het water ipv boven. Verder o.a. een visarend, nijlpaarden en veel, heel veel aalscholvers. Op de weg terug, zien we in de sunset nog een paar giraffen, erg mooi! We maken samen met onze gids nog een korte safari voordat we aan het dinner beginnen.

 

Dag 7 Tshukudu – Johannesburg
In de ochtend gaat Lisette weer met de twee welpjes wandelen, terwijl ik met 2 rangers erop uit ga om een van hun luipaarden mooi op de foto te krijgen. Ondanks dat het licht niet optimaal is, ben ik toch tevreden met de foto’s. Een giraffe met jong was het toetje van deze ochtend! Na het ontbijt is het weer safari as usual. De leeuwen laten zich niet echt zien, maar verder is het weer prachtig wat betreft neushoorns, buffels en olifanten. Na een warm afscheid met o.a. een dikke knuffel van Dolly vertrekken we helaas weer richting Johannesburg. Het blijft moeilijk zo’n mooie plek te verlaten! Het is een uur of 5 rijden naar Johannesburg. Na het inchecken in de safari club, blijkt dat alle shoppingmalls al vroeg dicht zijn, geen kans op een nieuwe lens dus. We bestellen dan maar direct wat te eten en breng ik de avond al foto-sorterend door, terwij Lisette zich vermaakt met een goed boek.

 

Dag 8 Johannesburg – Swakopmund
Vandaag is uitslaapdag en rond 8.00 uur rollen we ons bed uit. Voordat we gaan ontbijten, verdelen we de koffers nog wat beter, door de souvenirs worden deze alleen maar zwaarder en zwaarder… Het inchecken op het vliegveld gaat erg soepel, hierdoor voldoende tijd om te….shoppen. Helaas hebben ze er niet de lens die ik zoek en bellen we met onze agent in Windhoek of er daar wat te krijgen is. Een half uurtje later komt Marianne met het verlossende bericht dat er in Kaapstad zo’n lens te krijgen is en dat deze wordt ingevlogen. Omdat we met de terugweg ook op dit vliegveld zullen komen, doen we verder alleen een inventarisatie voor de souvenirs. Tjee, wat een mooie spullen allemaal…
De vlucht van SAA is met een kleine Airbus, we zitten 2 aan 2. Het vliegveld van Walvisbaai is ook erg klein, veel  grotere vliegtuigen zullen hier niet kunnen landen. Het is weer even wachten bij de douane, maar buiten dat staan we redelijk vlot buiten, waar 5 minuten later ons ‘transport’ arriveert. Omdat het vliegveld wat buiten Walvisbaai ligt, is het bijna drie kwartier naar Swakopmund, waar we in het Hansa Hotel  intrekken. Ons enige hotel deze reis, lodges vinden we leuker en intiemer. De middag spenderen we met shoppen en het verkennen van Swakopmund. Een badplaats waar de Duitse invloeden nog duidelijk overal merkbaar zijn. Er wordt veel Duits gesproken en ook de architectuur is erg herkenbaar. Het weer is heerlijk, een terrasje op zijn tijd doet het hier dan ook erg goed. Omdat we niet echt hebben geluncht, lopen we om half zes al bij de Ocean Basket naar binnen (tip van een verkoopster). We laten ons de ‘Admiral Platter’ uitstekend smaken. Dikke mosselen, King Prawns, Calamari en een witvisje.  Incl. drank zijn we voor minder dan dertig euro klaar. Naar het hotel is het nog geen 5 minuten wandelen. Prima stekkie!

 

Dag 9 Swakopmund
Het is tegen achten als we worden opgepikt voor de Dolphin Cruise. Ik heb deze 5 jaar geleden al eens gedaan, maar deze was zo leuk dat hij weer in het programma moest! Als we een half uur later in Walvisbaai zijn, ligt de boot al op ons te wachten. Het is druk, we gaan de zee op met enkele Italianen, een Duitse dame en twee Nederlanders. De pelikanen laten zich al erg snel zien. Wat een fantastische beesten zijn dat toch! Zo mooi als hier, hebben we ze nog nooit ergens gezien. Als we een kwartiertje onderweg zijn komt de eerste zeeleeuw de boot op. Spotty heeft wel zin in een ontbijtje en hij laat zich dan ook gemakkelijk fotograferen. Diverse zeeleeuwen laten zich in de tijd hierna zien.  Ook Sally die ik nog ken van 5 jaar geleden. Verder zien we flink wat Flamingo’s en andere vogels op enige afstand, zelfs een leatherback seeturtle  laat zich goed zien!. Qua dolfijnen komen we ook niets te kort, behalve een endimische soort zien we enkele bottlenose dolfijnen van erg dichtbij.  Het hoogtepunt van de lunch aan boord zijn zonder twijfel de oesters. Zelfs als je in NL geen oesters lust, vind je deze lekker. Wat is dat toch smullen! De bubbeltjes wijn laten we ook rijkelijk vloeien. Hmmmm op en top genieten!
De middag zijn we weer lekker vrij en duiken we Swakopmund in. Wat later op de middag gaan we naar het strand, waar we o.a. genieten van de sunset. We eten ’s-avonds in één van de betere restaurants. Deze, de ‘Tug’, ligt aan het begin van de pier en moet een top visrestaurant zijn. Het uitzicht is er prachtig, het eten valt echter vies tegen. De Crayfish (soort kreeft) is papperig en ook de Prawns zijn verre van top. We laten het ook dan bij een hoofdgerecht en besluiten nu al morgen weer naar de Ocean Basket te gaan. Minder sfeervol, maar beter van smaak en een stuk goedkoper. Terug bij het hotel lezen en computeren we nog wat voor onze luiken al redelijk vroeg dichtvallen.

 

Dag 10 Swakopmund
Na een prima ontbijt, komt iets na achten gids Darryl met een Landrover voorrijden. Vandaag staat de living desserttour op het programma. Een tip van Jelle, een columbus Reisreporter (een forum waar ik ook regelmatig te vinden ben). We gaan deze ochtend op zoek naar de little five, onder de bezielende leiding van Chris. Als een bezetene struint hij de zandduinen af, op zoek naar leven. Het is echt waanzinnig fascinerend hoe hij de duinen leest en met prachtige dieren aankomt. Omdat hij vandaag zijn familie bij zich heeft doet hij nog meer zijn best. We krijgen dan ook de volledig little five te zien, een Kameleon, woestijn adder, een hagedis, een dansende witte spin en een skunk (prachtige hagendissensoort).  Als toetje krijgen we een zandslang te zien, deze krijgt hij niet wekelijks te pakken! Via een prachtige route door de duinen keren we weer terug naar Swakopmund waar we de overige gasten droppen en wij met Darryl de middag ingaan. We gaan diep de woestijn in waar we o.a. lunchen en veel, heel veel over de omgeving leren. Uiteraard bekijken we ook de ‘beroemde’ welwitchia plant. Tot ruim na de sunset zijn we onderweg. Als we ruim na zeven uur bij het hotel gedropt worden, lopen we direct door naar de Ocean Basket, waar we ons de vis weer prima laten smaken. Terug bij het hotel, zit Jan op ons te wachten, hij is onze piloot en gids de komende dagen. Hij is een erg goede semi-pro fotograaf, dit gaat dus leuk en leerzaam worden!

 

Dag 11 Swakopmund – Epupa Falls
De ochtend starten we lekker op ons gemakkie, ontbijten en de laatste inkopen doen. Het is bijna 10 uur als we bij het vliegveld van Swakopmund aankomen. Nou ja vliegveld…… Een roestige hangaar en een stukje verharde weg welke de landingsbaan moet voorstellen. Hup koffers erin, laatste instructies en take-off.  Omdat de toren onbemand is, moet onze Piloot Jan Frieda eerst een algemene oproep doen of er verkeer in de buurt is. Het opstijgen gaat soepel en met een scherpe bocht draaien we richting noorden. We vliegen langs de kust af, helaas geen walvissen, wel scheepswrakken en veel zeehonden. Jan is in een gekke bui en besluit op het strand te landen zodat we even onze benen kunnen strekken. De vissers staan wat vreemd te kijken als er opeens een Cessna op het strand staat. Na het checken van de dagvangst vliegen we verder langs de Skeleton Coast af. Bij een controle station maken we nog een tussenlanding. Hier kopen we een kilo of 10 verse kabeljauw voor als we bij de lodge zijn. Het laatste stuk is een behoorlijk eind, nog zo’n 1,5 uur vliegen. De landingsbaan is niet meer dan een redelijk grasveldje.  Onze bush piloot draait hier echter niet zijn hand voor om en zet ons soepeltjes aan de grond.  Een jeep met chauffeur van de lodge staat hier op ons te wachten.
Het is een kwartier rijden naar de lodge, onderweg zien we al de eerste himba’s. Na het nuttigen van een welkomstdrankje worden we naar onze tent gebracht. Deze ligt aan het water en heeft verder alle faciliteiten. We relaxen wat tot een uur of 4 als we richting de Epupa falls gaan. Door de enorme regenval in de voorbije weken is het geweld er groter dan ooit en ook de omgeving groener dan ooit. De watervallen zijn enorm uitgestrekt en veel indrukwekkender dan ik vooraf had verwacht. Het is nog best even tricky om bij het beste uitzicht punt te komen, door de hoge waterstand moeten we door wat zijtakken van de rivier heen waden. Het uitzicht is echter prachtig, wat een natuurgeweld! Als de foto’s hier gemaakt zijn, gaan we voor de sundowner naar een hoger gelegen punt,voor een borrel, wat snacks en uiteraard een paar foto’s.  Helikopters vliegen af en aan. We vernemen dat er een Amerikaan had besloten naar de overkant te zwemmen (Angola). Men heeft hem nog diverse waarschuwingen gegeven dit niet te doen, nee hij was een goede zwemmer en zou dat wel even doen…. Niet dus, 6 km stroom afwaarts is hij nu 3 dagen later gevonden. Niet meer helemaal in tact, de krokodillen waren er net wat eerder bij…. Terug bij het camp, kunnen we ons even opfrissen voor het avondeten, dat helaas wat tegenvalt.  Het inslapen gaat ook niet echt soepel, we moeten beide wennen aan alle geluiden, vooral dat van het snel stromende water.

 

Dag 12 Epupa Falls
Vandaag is het Himba dag, iets na negenen stappen we in de jeep richting een dorp in de omgeving. Als onze gids met het dorpshoofd heeft gesproken, mogen vrijuit rondwandelen en foto’s maken. Dat doen we dan ook maar al te graag. Ik vind het echt waanzinnig fascinerend hoe dit volk leeft en hoe ze proberen hun tradities in stand te houden. Vooral hun gezichten en haardracht maakt ze bijzonder fotogeniek. We lopen echt een paar uur door dit dorp rond en zien o.a. hoe ze de koeien melken, boter maken en de rode poeder prepareren. Voor we vertrekken bedanken we ze voor hun gastvrijheid met een flinke zak meel.
Terug bij het camp, kunnen direct aanschuiven voor de lunch, waarna we wat tijd hebben om te relaxen. Halverwege de middag gaan we op bezoek bij een 2e himba dorp. Hier is het een stuk rustiger en veel minder te beleven. Voor de sundowner gaan we weer naar de Epupafalls, waarna we verrast worden bij het camp. Men heeft, i.v.m. onze verloving een romantisch diner voor onze tent  geregeld. De tafel is mooi met bloemen versierd en even later komt er een fles champagne op tafel. Echt super leuk! Vanavond staat ook de kabeljauw op het menu, die we gisteren hebben meegenomen, heerlijk! Jan bedankt!

 

 

Dag 13 Epupa Falls – Sossus Vlei
We ontbijten voor de laatste keer aan het snel stromende water voordat we weer richting vliegtuig gaan. Na de check vliegen we richting Opuwo. Het is een kleine driekwartier vliegen. Op het vliegveld worden we weer opgewacht door een gids met wie we weer richting een Himba dorp gaan. In eerste instantie is het hier niet druk, maar terwijl we er rondlopen komen er overal Himba’s vandaan. Het is een gemêleerde club dus erg mooi om wat foto’s van te maken. De jonge dames maken zelfs een mooie rituele dans. Als we er een paar uur hebben doorgebracht en we aanstalten maken om te vertrekken, komen ineens de souvenirs te voorschijn, zelfs hier is de commercie doorgedrongen (helaas). Voor we verder vliegen lunchen we bij het prachtige Opuwo Country Hotel. Na de lunch vliegen we naar Swakopmund om te bij te tanken en even relaxen voordat we richting Sossusvlei gaan.  Rond de klok van vieren stijgen we weer op. Onderweg is er weer veel te zien, flamingo’s, verlaten goudzoekers dorpjes en zelfs een scheepswrak welke nu midden in de woestijn ligt door het oprukkende zand. Vlak voor zonsondergang komen we bij de Sossusvlei aan. De kleuren en vormen zijn sprookjesachtig. Het is net een film als we super laag door de vallei vliegen. Omdat er nog zonlicht staat, kunnen we nog een rondje doen. Kicken zeg, wat is dit toch mooi…….
Bij het vliegtuig staat er een Jeep op ons te wachten en Jan rijdt ons naar de Sossusvlei Dune Lodge waar we inchecken. De lodges zijn hier echt geweldig, mega douche en een prachtige slaapkamer. Doordat je de voorzijde volledig open kunt ritsen, heb je vanaf het bed een waanzinnig uitzicht over de woestijn. Het enige nadeel ervaren we als we gaan dineren, het stikt er van de sprinkhanen, en dan niet van die kleintjes 😉

 

Dag 14 Sossusvlei
Het voordeel van de Sossusvlei Dune Lodge is dat deze midden in het park ligt en je dus geen rekening hoeft te houden met de gatetijden. We gaan dus al heel vroeg het park in, we willen graag rond sunrise bij Doodvlei zijn. Het is en blijft een buitenaardse plek. Als ik een paar geheugenkaartjes vol heb geschoten lopen we richting Sossusvlei, waar we eerst even ontbijten alvorens Lisette en ik even lekker de toerist aan uithangen en één van de duinen beklimmen. Aan het einde van de ochtend gaan we rustig terug naar lodge. Helaas kunnen we geen nacht extra blijven, en verkassen we naar de  sossusvlei lodge. We brengen hier de middag heerlijk aan het zwembad door. Eén van de managers geeft ons de verkeerde tijd door voor de gamedrive, omdat het nu te laat is, kunnen we alleen nog maar deelnemen aan de sunsetdrive. Is ook leuk, onderweg maak ik één van mijn favoriete foto’s met 2 struisvogels als onderwerp. We genieten van de sunset onder het genot van een koud wit wijntje. Het wild-buffet bij de lodge is zeer goed verzorgd, vlees in overvloed.

 

Dag 15 Sossusvlei – Windhoek
Weer vroeg uit de veren, om 6.00 uur gaat de gate open en we willen direct naar binnen. Lisette slaapt lekker uit. We rijden niet heel ver vandaag, nog voor duin 45 kiezen we een duin voor fotografie. Het is redelijk bewolkt aan de horizon, dit moet voor een mooi lichtspel gaan zorgen.  Voordat we bij de duin zijn, zien we nog een Orx (Gemsbok) voor de duinen lopen, ik hoop al dagen op een Orx op de duinen, maar die droom gaat helaas niet uitkomen. We zijn gelukkig op tijd bij de duin om het schaduw-lichtspel van de sunrise mooi op de foto te zetten. We lopen nog naar de duin toe om wat close-up foto’s te maken. Rond 9.30 uur, rijden we terug naar de lodge om te onbtijten. Als we even later willen uitchecken blijkt mijn Creditcard geblokkeerd te zijn. Na wat bellen blijkt dat men in NL vond dat er wat veel transacties waren in Zuidelijk-Afrika en dat was blijkbaar verdacht. Niet een slimmerik daar bedenkt zich dat ik op vakantie zou kunnen zijn… zucht…… Als alles is opgelost kunnen we eindelijk naar  Windhoek. De vlucht en landing verlopen soepel. Onze huurauto staat netjes klaar en we nemen afscheid van onze Piloot. Als we dan willen vertrekken is Lisette haar zonnebril kwijt, of toch niet?????  (vraag dit haar zelf maar, hahaha). In Windhoek gaan we eerst even shoppen, omdat onze ‘softbag’ net als mijn scheerapparaat stuk is, moeten we een nieuwe tas en wat scheerspullen kopen. Het is iets na enen als we naar Amani gaan.  Het is een dik halfuur rijden, het laatste stukje over een hobbelig privé pad. Als we kwartier hebben gemaakt, begint om 15.00 uur de feeding drive. Een mooie rit met veel kodak momenten om leeuwen, cheeta’s en een luipaard in hun natuurlijke omgeving op de foto te zetten. ’s-Avonds hebben we een zeer gezellig diner met leuk engels gezin. Hun kinderen (11 en 9 jaar) zijn echt helemaal in-to Africa. We borrelen lekker na bij haard en weer op tijd naar bed.

 

Dag 16 Windhoek – Harnas
Na een relaxed ontbijt, worden we door Ive meegenomen naar de Cheeta’s.  Ze hebben 4 ‘tamme’ cheeta’s in de opvang zitten. Het is en blijft een fantastische ervaring om zo dicht bij deze grote katten te komen. Nadat we nog een laatste keer van het fantastische uitzicht hebben genoten, checken we uit en nemen we afscheid van onze Engelse vrienden. Op naar Harnas, het volgende avontuur. Het is zo’n 3,5 uur rijden, we worden welkom geheten met een lekker drankje. We zitten er nog niet of een klein aapje springt op mijn schouder om ons gezelschap te houden, of is het hem om wat anders te doen…… een citroentje uit de cola bijvoorbeeld 😉 We krijgen een prachtige lodge toegewezen met uitzicht over een vlakte. Het huisje is heerlijk ruim en heeft ook een buitendouche. Om 16.00 uur, nemen we deel aan een wandeltocht, we krijgen allerlei dieren te zien die zijn opgevangen om diverse redenen. Weinig tot geen foto opportunity’s. Het diner ’s-avonds is prima, naast ons zijn er nog 2 andere stellen, het is lekker rustig!

 

Dag 17 Harnas
Vandaag hoeven we niet al te vroeg uit de veren voor een feedingtour. Enkele vrijwilligers gaan met ons mee om de dieren het eten toe te werpen. Leuk om te doen, maar veel te veel hekwerken om ook maar 1 goede foto te kunnen maken. Wel interessant om te horen dat de vrijwilligers dik moeten betalen om hier vrijwilliger te mogen zijn! Ze moeten er flink voor werken, putten graven, hekken checken, vlees snijden enz enz. Ze krijgen er echter ook veel voor terug. Sommige slapen tussen de cheeta’s of met een leeuwenwelp in de slaapzak. We zien later ook dikke tranen bij een groep die afscheid moeten nemen. Er werken zo’n 40 vrijwilligers.
Na het ontbijten gaan we lekker relaxen aan de pool. Rondom het zwembad is er de hele dag wel wat te beleven. Zo loopt er een tamme impala rond, zie je er regelmatig een rondstruinende groep  mangoesten of komt het aapje Willy kijken of er wat te snoepen is. Net voor de sunset, gaan we met een gids naar een plek waar de stokstaartjes meestal overnachten. Na een minuut of 10 wachten komen er 3 aanrennen. Echt helemaal super! Ze zijn zelfs nieuwsgierig naar me en komen heel dichtbij aan mijn camera snuffelen. Als we terugkomen bij de lodge, kunnen we direct aan tafel waar een heerlijk steak op het menu staat!

 

Dag 18 Harnas 
Vandaag weer vroeg uit de veren, we gaan met een paar cheeta’s op pad. Later bezoeken we nog een fokprogramma voor wilde honden en een re-integratie project voor Caracals. Na het ontbijt  brengen we de dag weer door aan het zwembad. Het is fantastisch weer en er is weer veel te beleven. Als ik tussen de mangoesten lig om wat mooie kiekjes te maken is er ineens paniek. Met zijn allen rennen ze naar 1 plek. Als ik ga kijken zit er een kleine maar fel gekleurde slang (giftig?). Met zijn allen omcirkelen ze dit beest en er ontvouwt zich een mooi schouwspel. Tegen de avond gaan we naar onze lodge waar we een mooie fles wijn opentrekken, om vanaf onze veranda van de zonsondergang te genieten. Op de vlakte voor ons huisjes, lopen dan diverse gnoes en gemsbokken rond. Al met al een zeer relaxe dag, die we met een heerlijk diner afsluiten.

 

Dag 19 Harnas – Ganzi
OnNog voor de Sunrise ben ik al weer wakker. Als ik naar buiten kijk, zie ik dat Klippie voor onze lodge staat te eten. Klippie is een goed benaderbare giraffe, omdat ze als wees door mensen is grootgebracht. Ik loop een tijdje met haar mee, krijg af en toe een ‘kopje’ en kan een paar mooie portretten van haar maken.
Na het ontbijt moeten we uitchecken en gaan we naar Botswana, via Ganzi. Het is ruim 4 uur rijden. Echt doorrijden is er niet bij, de weg is goed, maar het vele vee naast de weg maakt het soms wat gevaarlijk. Helaas is ons hotel in Ganzi een drama. Afbladderende verf bij de entree, een verwaarloosd zwembad en terras en een niet frisse kamer, het is helemaal niets. We eten er ’s-avonds iets ‘veiligs’ en gaan maar snel slapen.

 

Dag 20 Harnas – Savuti
Als we wakker zijn, eten we snel wat Yoghurt (uit pakjes) en wat geroosterd brood om snel richting Maun verder te gaan. Het is maar een kleine 3 uur rijden, maar we hebben er nog wat zaken af te wikkelen. Zo moeten we auto inleveren en laten we ook een koffer achter bij de organisatie die ons naar de okavango gaat vliegen. Het is een klein vliegveld en het inchecken gaat lekker snel. Hierdoor hebben we nog even tijd om wat winkeltjes in de omgeving te bezoeken. Om exact 13.00 uur vliegen we met een Cessna Caravan naar Savuti. We maken onderweg 1 tussenlanding om enkele andere passagiers te ‘droppen’. Bij het vliegveld worden opgepikt door onze gids voor de komende dagen Lesly. Hij maakt ons direct ‘warm’ met de gevleugelde uitspraak ‘Savuti Rocks!!!’. Wat we op dat moment nog niet weten is dat hij 100% gelijk gaat krijgen…… Het is een dikke twintig minuten met jeep naar lodge, maar nog voordat we bij de lodge zijn, zien we al een leeuwin met 2 welpen die zich te goed doen aan een gnoe die ze deze ochtend te grazen hebben genomen. Het is nog geen 300 meter van onze lodge vandaan!! We krijgen een erg warm onthaal met een heerlijke cocktail en een opfrisdoekje. Onze tent ziet er ook waanzinnig uit. Hij ligt aan de rivier waarover we, vanaf onze veranda, een schitterend uitzicht hebben (sinds 24 jaar weer water!). De ‘tent’ heeft een ruime voorkamer met een zithoekje, prachtige koperen wastafels en een waanzinnig gave stortdouche. Het gaat helemaal goed komen hier! Na de high tee gaan we om 16.15 uur weer op safari. Michael & Dean een mannelijk stel uit Washington vormen ons gezelschap. De hoogtepunten van de avonddrive zijn een flinke groep leeuwen die zich te goed doen aan een buffel kill. Ook de large spottet jenet die we aan het einde zien is erg bijzonder. Het eten krijgen we op traditionele wijze in de boma rondom het kampvuur. Het eten zelf vinden we ‘ minder’, het dansend personeel is ‘wel grappig’.

 

Dag 21 Savuti
Hier begint de dag nog vroeger… om 5.30 uur wake up, om 6.00 uur ontbijt en om 6.30 uur start de ochtend drive. De safari begint rustig, net als ik wil roepen dat het tempo wat omhoog mag, besluit Lemmy vanwege een nerveuze jakhals en vogels de bush in te gaan. Al behoorlijk snel stuiten we op een luipaard met een impala kill. Even later blijkt er ook een hyena in de buurt te zitten, deze heeft al een flink deel van de impala te pakken, maar hij wil meer……. Omdat het luipaard eigenlijk niets wilt afstaan ontstaat er een mooie impasse. Uiteindelijk besluit de hyena er met de voorkant vandoor te gaan. Het luipaard gaat er achteraan, want hij wilt alles hebben. Na een achtervolging van een minuut of 20 besluit het luipaard toch maar genoegen te nemen met de left-overs. Jammer, ik had die twee wel willen zien vechten…..  Later stuiten we weer op de troep leeuwen van gisteren, ze liggen te uitbuiken, van de buffel is weinig meer over. Als we later 2 cheeta’s zien en een paar flinke kuddes olifanten kan de safari al niet mee stuk. Dan opeens MOETEN we met haast terug, of we ons goed willen vasthouden. Met een werkelijke noodgang racen we terug richting onze lodge, wat blijkt, er zitten Wilde Honden achter een kudu aan vlakbij het kamp! Wilde honden zijn van alle roofdieren het meest bedreigde soort in Afrika. We hoopten deze hier in actie te zien. Op nog geen 50mtr van de lodge hebben ze de kudu te pakken. Wat volgt is een wrede schranspartij, binnen een halfuur is er van de kudu niets meer over. De 4 wilde honden zitten helemaal onder het bloed. Waauw, dit is absoluut de heftigste gamedrive ever! Als ik later aan Lemmy vraag, hoe vaak hij een luipaard, leeuwen, cheeta’s, hyena’s en wilde honden tijdens 1 drive heeft gezien, geeft hij aan dat dit misschien de 2e keer in zijn leven is…. Michael & Dean, beseffen op dit moment nog niet hoe speciaal deze ochtend wel niet was. Later verneem ik via de mail van hen, dat na Savuti alle safari’s tegenvielen. Om 12.00 uur, 1 uur te laat gaan we dan brunchen en aansluitend lekker relaxen. Om 16.00 uur is het weer High Thea met lekker snacks en een kwartiertje later start de  avond drive. We zien weer veel olifanten, slapende leeuwen, cheeta’s en zelfs twee African wildcats. Tijdens de sundowner, doen Michael en Dean mee met ons en gaan aan de Amarula. We drinken met zijn vieren een hele fles leeg 😉 Het diner is vanavond in buffet vorm en prima verzorgd. Nadat we onder begeleiding zijn teruggebracht naar onze lodge, vallen we alweer snel in slaap.

 

Dag 22 Savuti
Weer vroeg dag, net als gisteren 5.30 uur. De ochtend drive is weer helemaal top. Al vrij snel zien we  nekkende giraffen, erg indrukwekkend als je ziet met wat voor geweld ze tegen elkaar aanslaan. We stuiten ook weer op de 2 cheeta’s. Vandaag geven ze een mooie fotosessie weg. Ze klimmen samen op een boom en even later op een termieten heuvel. Zo kunnen ze de omgeving beter scannen, en kunnen wij ze beter fotograferen.  Niet veel later komen we weer een cheeta tegen, een vrouwtje dit keer. Als we bij de grote groep leeuwen komen zijn deze net on the move. Niet voor lang, want lopen is erg vermoeiend. Ze gaan met zijn allen relaxen onder boom op enorme heuvel, erg gaaf om 12 van deze enorme katten zo vlakbij elkaar te zien liggen.
Rond elf uur zijn we weer terug voor de brunch. Ik besluit lekker even bij de lodge te blijven, terwijl Lisette naar het zwembad gaat. Nog geen ½ uur later komt ze in rep en roer aanrennen. Blijkt er een hoop commotie te zijn omdat een leeuwin besloot de Savuti over te zwemmen, op een meter of 25 van de lodge!!!
Ook de avond safari is weer een waar spektakel. Als we de groep leeuwen zoeken die we in ochtend ook al zagen, zijn deze klaar voor de jacht. Een paar honderd meter verder zit echter een luipaard, moeilijk kiezen waar we gaan kijken…. als we weer naar de leeuwen gaan, komt ineens het luipaard in actie en vrijwel ongezien weet hij een impala te vangen. Hij is echter zeer schuw en we kunnen er dus geen goed zicht op krijgen. Omdat het allemaal qua tijd wat uit de hand is gelopen, hebben we geen tijd gehad voor een sundowner. Op weg naar de lodge worden alle jeeps opgewacht op een leuk aangeklede plek voor een aangeklede borrel. De zon is dan al lang en breed verdwenen.

 

23 Savuti – Duba Plains
Vanochtend de laatste safari in Savuti. Lemmy geeft echt het gevoel dat hij nog wakker moet worden, met een sukkel drafje leggen we de eerste 20 minuten af.  Als ik hem hierop wil aanpreken stopt hij net om uit te stappen. Hij ruikt en voelt wat aan een iets wat een luipaardkeutel blijkt te zijn. Volgens hem niet al te oud en hij ploegt met zijn jeep de bush in. We kunnen helaas geen luipaard vinden en na een minuut of 20 gaat hij terug naar de weg om verder het gebied in te gaan. Ineens vlakbij de plek waar we de keutels vonden, ziet Lisette het luipaard liggen. Wat een prachtig beest! Als hij niet veel later de bush in duikt, volgen we hem. Als deze kanjer, op een omgevallen boomstam klimt net op het moment dat de zon er even doorkomt kan de ochtend niet meer stuk. We volgen hem nog een tijdje als Lemmy besluit om verder te gaan. We zien nog veel olifanten en wat leeuwen voordat we aan een meer stoppen voor koffie en koekjes. Niet veel later komen we terug bij de lodge voor de brunch en nemen we afscheid van het bijzonder vriendelijke personeel en onze gids Lemmy. Rond het middag uur vertrekken we richting het vliegveld, op naar onze volgende en helaas laatste stek in de Okavango Delta; Duba Plains. Ondanks dat een nieuw avontuur roept, vinden het toch jammer Savuti te moeten verlaten. Er is zo vreselijk veel te zien, we begrijpen inmiddels wel waarom National Geographic hier al zoveel films heeft opgenomen.
Onze Cessna moet onderweg een tussenlanding maken om nog iemand op te pikken. De eerste landing gaat niet goed en we moeten een doorstart maken omdat er wilde zwijnen over de landingsbaan rennen. Verder verloopt de vlucht erg goed en zijn we rond 14.00 uur bij Duba Plains. Het management is echt een gezellige boel hier, en de lodge ligt er ook weer prima bij. Weliswaar wat minder luxe dan bij Savuti, maar de buitendouche en ook het uitzicht hebben hier hun charme.
Tijdens de eerste safari zijn we vooral onder de indruk van de enorme hoeveelheid water en hoe diep de jeep er doorheen moet. Beentjes omhoog en lang leve de safari snorkel. We zien veel vogels, maar ook leeuwen en prachtige antilopen; Litschi-waterbokken. Een zeldzame soort die vooral hier te vinden is.  De sunset is deze avond super spectaculair, absoluut een van de mooiste ever. De lucht staat bijna letterlijk in brand.

 

Dag 24 Duba Plains
Goodmorning klinkt het om 5.00 uur, een half uur vroeger dan bij Savuti. En dat in vakantie tijd 😉 Snel uit de veren, aankleden en ontbijten. De ochtend safari is weer erg mooi we volgen een tijd lang de beroemde groep leeuwen uit o.a. de film ‘Relentless enemies’. De film gaat over de bijna dagelijkse strijd tussen de leeuwen en buffels bij Duba Plains. Juist voor deze actie hebben wij ook dit gebied opgezocht. De leeuwen zijn ook vandaag duidelijk op zoek naar de buffels, als ze diep water moeten doorkruisen levert dit erg fraaie beelden op. Als we later op zoek naar de buffels gaan, zitten deze erg ver weg, voorlopig nog geen acties dus. We houden koffiepauze met het zicht op een kudde van zo’n 1.300 buffels, erg gaaf! De middag, na de brunch, brengen we door aan het zwembad. Heerlijk relaxen en opladen voor de volgende safari. Voor we weer vertrekken eerst een high thea met wat lekkere snacks. De avond safari was helaas weinig spectaculair. Een kudde olifanten die dwars door de kudde buffels loopt en een groepje vossen zijn de highlights van deze safari. Na een ok diner duiken voor het laatst in Botswana ons nestje in.

 

Dag 25/26 Duba Plains – Maun – Johannesburg – Amsterdam 
De laatste safari staat op het programma. Vanmiddag vliegen we via Maun en Johannesburg terug naar Amsterdam. We komen deze ochtend al vrij snel de leeuwen tegen. Eerst een welp met zjin moeder. De leeuwin is gewond, zij heeft flink gevochten vannacht. Een andere jeep ziet een ander vrouwtje met verwondingen. Deze zit niet ver van de groep vandaan. Ze is min of meer verstoten omdat ze alle jongen in groep de afgelopen jaren gedood heeft. In de verte gaat de Lion King op een heuvel liggen, machtig maar ook arrogant kijkt hij uit over de vlakte. Dan opeens actie….. 2 leeuwinnen bespringen een buffel. We racen er als gekken naar toe. De buffel ligt dan al op grond en haar soortgenoten snellen te hulp. Langzaam ontvouwt er zich een waanzinnig schouwspel voor ons. Een indrukwekkende strijd tussen –tig buffels en 6 leeuwinnen. Gedurende een uur gaat het op en neer, je ziet aan alles dat deze giganten ontzag voor elkaar hebben. Ik voel me een zeer bevoorrecht mens, dat ik dit live mag meemaken. Na een uur komen de buffels tot de conclusie dat hun reeds neergehaalde soortgenoot, te weinig kracht heeft om verder te gaan. Langzaam trekken ze zich terug, terwijl de leeuwen aan hun maal beginnen. Na nog een paar laatste oerkreten legt de buffel uiteindelijk het loodje. Ook het mannetje van dit stel komt dan een kijkje nemen en leeuwin + welp schuiven aan bij dit feestmaal. Helaas is dan ook de tijd van gaan voor ons aangebroken. Terug bij de lodge moeten we nu snel onze koffers pakken, want de ochtend safari is behoorlijk uitgelopen. Maar wat kicken dat we onze reis zo mogen afsluiten. De vluchten naar Maun en daarna naar Johannesburg verlopen prima. In Johannesburg halen we onze koffers voor de veiligheid/zekerheid op, checken we ze opnieuw in en gaan we weer door de douane. Dit op aanraden van velen, want het doorsturen van koffers in Afrika is een ramp. Gelukkig hebben ze op het vliegveld veel mooie winkels waarmee we de tijd kunnen doden. We raken in een van de winkels in gesprek met een Nederlander, die ons uitnodigt in de business lounge. Daar zeggen we geen nee tegen 😉 Relaxt beginnen we tegen 23.00 uur aan de terugvlucht. Ook deze verloopt weer prima, we kunnen zelfs de nodige uurtjes slaap meepikken. Als we de volgende dag in Nederland landen is het er grauw, bah…. Snel naar huis de was doen, want morgen is het weer business as usual!

Reisverslag sluiten

Route