Mauritius

Reisverslag openen

Zuid-Afrika Oktober 2006

Dag 1 Amsterdam --> Kaapstad
De dag begint vroeg, rond 5.30 uur zitten we in de auto richting Schiphol. Omdat onze koffers een kilo of 6 te zwaar zijn mogen we ruim 300 bijbetalen. Fantastisch die service van de KLM…
De vlucht is lang maar verloopt verder prima, evenals de transfer van CapeTown Int. naar de lodge. Lola (volgens ons wat aangeschoten) heet ons welkom met een mooie fles rose champagne en ook van MilesTravel staat er een…

Lees meer...
Reisverslag sluiten

Zuid-Afrika Oktober 2006

Dag 1 Amsterdam –> Kaapstad
De dag begint vroeg, rond 5.30 uur zitten we in de auto richting Schiphol. Omdat onze koffers een kilo of 6 te zwaar zijn mogen we ruim 300 bijbetalen. Fantastisch die service van de KLM…
De vlucht is lang maar verloopt verder prima, evenals de transfer van CapeTown Int. naar de lodge. Lola (volgens ons wat aangeschoten) heet ons welkom met een mooie fles rose champagne en ook van MilesTravel staat er een fles wijn op ons te wachten. De kop is eraf, de vakantie kan beginnen!

Dag 2 Kaapstad (Kaap de Goede hoop)
Het MilesTravel Team komt pas om 9.00 uur dus we kunnen het rustig aan doen. Na een prima ontbijt gaan we met een dame van MilesTravel de reis nog eens doornemen en krijgen we de benodigde vouchers. Rond 9.30 wordt de auto afgeleverd en nog geen half uur later rijden we links de straat op richting Kaap de Goede Hoop. Helaas is het vandaag wat bewolkt, maar dat mag de pret niet drukken. Bij Muizenberg zien we al direct onze eerste walvissen. De eerste officiële stop is bij The Boulders, we nemen de ‘2e ingang’ en komen dan als eerste bij een strandje terecht waar je nog echt bij de pinguïns kunt komen. Ze blijven leuk! Veel zitten er deze tijd van het jaar te broeden, andere doen hun best zo fotogeniek mogelijk voor ons te poseren. Terug bij de auto zien we in de verte een walvis enkele keren springen, super!
Bij de Kaap gaan we als eerste met de Vliegende Hollander naar de vuurtoren bij Cape-Point. Als we vervolgens naar Kaap de Goede Hoop gaan, zien we wat antilopen en een paar struisvogels. Bij de Kaap zelf zit een groep Bobbejanen (Bavianen). Een toeriste die al etend uit de auto stapt wordt direct ‘aangevallen’ en gilt alles bij elkaar. De baviaan gaat vervolgens maar op het dak van auto zitten en doet zijn behoefte.
Via ChapmansPeak rijden we weer terug naar The Stables. Omdat het weer nog wat slechter wordt kunnen we helaas niet echt van het uitzicht genieten. Op aanraden van Lola gaan we eten bij Roma. Het eten is ok met uitzondering van het nagerecht; de sabayon (mama’s keuze).
Na het eten spelen we ons eerste kaartspelletje (1000-den) en wordt de fles champagne geopend.

Dag 3 Kaapstad (Hermanus/Stellenbosch)
Na het ontbijt spreek ik de route voor vandaag snel door met Rick. Om 9.30 uur gaan we op weg naar Hermanus. De bewolking van gisteren heeft plaats gemaakt voor de zon, het is een heerlijke voorjaarsdag. We maken een kleine omweg naar Spier, een wijn-farm om voor ’s-avonds te reserveren, zodat we in Afrikaanse sferen kunnen dineren in de Moya. De kustweg naar Hermanus is schitterend. Al helemaal als we nog geen 25mtr uit de kust weer een springende walvis zien, echt zeer indrukwekkend. In de baai bij Hermanus zitten ook enkele walvissen, sommige laten hun staart mooi zien en andere zien we in de verte springen. Hier lunchen we ook lekker in het zonnetje aan de boulevard. Via FranscheHoek gaan we naar Stellenbosch. De route is bovenverwachting mooi, door de heuvels en bergen bij FranscheHoek. In Stellenbosch shoppen we nog wat voor we naar Spier gaan. De entourage bij de Moya is echt super. Tenten, boomhutten, lounge hoekjes allemaal sfeervol aangekleed en verlicht. Voor we mogen eten krijgen we een gezichtstekening en moeten we onze handen wassen op traditionele wijze. Tijdens het eten, dat redelijk goed is, worden we geëntertaind door Afrikaanse muziek en dansers. Na afloop maken we nog een korte wandeling door de met vuurkorven verlichte tuin.

Dag 4 Kaapstad
Omdat het buiten mooi helder is gaan de direct na het ontbijt naar de Tafelberg. Het is er gelukkig niet druk en we kunnen dus snel omhoog. Boven is het behoorlijk fris, ondanks het heldere weer. Na een stukje op de berg gewandeld te hebben dalen we af en gaan we naar de oude binnenstad. Hier slenteren we wat rond door Company’s Garden en trakteren we de redelijk tamme eekhoorns op Sultana’s. Voor de lunch en nog wat te shoppen gaan we naar The Waterfront. Lekker aan het water, waar af en toe een zeehond opduikt.
Iets na 3en verlaten we Kaapstad om een struisvogelfarm te bezoeken. We zijn zo aan het einde van de middag de enige gasten en hebben dus alle tijd om een paar leuke foto’s te maken. Natuurlijk willen we ook allemaal eens op zo’n vogel zitten.
Voor de sunset en om nog wat te relaxen gaan we naar BloubergBeach. Vanuit hier heb je ook een mooi uitzicht op de tafelberg. Helaas pikken we op weg terug naar de Stables nog een stuk van de avondspits mee.
Op aanraden van Lola eten we vandaag in SteenBerg (vlakbij onze lodge). Dit blijkt van een uitmuntende kwaliteit te zijn (Michellin Ster?). Zowel de proeverij als het bijbehorende wijnarrangement zijn super. Al met al een waardig afscheid van Kaapstad.

Dag 5 Kaapstad –> St. Lucia
Na het Engelse ontbijt nemen we afscheid van Lola en Rick. Vandaag vliegen we naar Durban. In Durban is de auto snel geregeld, helaas een iets kleiner model dan besteld. Gelukkig is het vandaag een ‘reisdag’ want het weer is niet best. Tegen de avond bereiken we st. Lucia. Bruce, de eigenaar van de lodge, heet ons welkom legt ons kort uit waar wat te beleven is. ’s-Avonds eten we in een visrestaurant en genieten we van een langoest.

Dag 6 St. Lucia
We hadden met elkaar afgesproken om 8.30 uur te ontbijten, ik ben echter al 3 uur eerder klaar wakker. De natuur roept… Ik besluit, na wat te liggen draaien, maar op te staan en het park ‘The Greater St. Lucia NP’ in te rijden. In het dorp zelf leeft het al zo vroeg in de ochtend. In het park zie ik al snel de eerste kudde Waterbock, Gnoes wat Dykers en Kudu’s. Na ½ uur twee neushoorns, moeder met jong, direct langs de weg, net als het zonnetje begint door te breken. Ik rijd nog een stukje verder en draai me dan om voor het ontbijt. Hier blijkt dat pa ook al een tijd wakker was en wel had meegewild. Na het ontbijt gaan we met zijn vieren op safari. Helaas begint het net dan behoorlijk te regenen (tja, wetlands….) en zien we weinig tot geen wild, het ‘strepenbeest’ van mijn moeder is wel het hoogtepunt.
We lunchen bij de skiboot-club en zien hier de eerste hippo’s (nijlpaarden). Aan het eind van de middag hebben we een boottocht geregeld. Gelukkig klaart het weer helemaal op. De boottocht is leuk, naast prachtige vogels en krokodillen zien we veel hippo’s, zelfs een paar gapende.
Na het dinner (steakhouse) is het tijd voor de nightdrive. Perry en Belinda die inmiddels ook gearriveerd zijn gaan met ons mee. De gids is echt zeer goed, hij vist van alles uit de bomen, kikkers, kameleons en zelfs een wandelende tak. Verder zien we buffels, zebra’s, bushbok, gnoes en een Big spotted Jeanet (soort kat). Het is 23.30 voordat we terug zijn, dus snel naar bed.

Dag 7 St. Lucia –> Hluhluwe
We starten de dag weer vroeg met een gamedrive door St. Lucia NP. Het weer is gelukkig een stuk beter dan gisteren en er is daardoor ook veel meer wild te zien. De toppertjes waren 4 witte neushoorns en 2 gestreepte jakhalzen. Voordat we richting Hluhluwe gaan, douchen we ons ff af en ontbijten we nog bij Bruce (Igwalagwala). Een BB die wij net ff te muf vonden.
De rit naar Hluhluwe is nog geen 100km. In het park is er direct al zeer veel te zien. Elke 50mtr staat er wel weer wat te grazen. Vooral kudu, impala, zebra’s en giraffes. Rond 14.00 uur zijn we bij de lodge en relaxen we paar uurtjes tot de avonddrive. De georganiseerde nightdrive valt ons echter tegen. De gids is slecht en er is weinig te zien. Ondanks de mooie ligging van Hilltop zit je er voor het wild op de verkeerde plek. De actie is in het zuiden, iets wat de komende dagen door onszelf en anderen bevestigd zou worden. Na de drive schuiven we aan bij het buffet en aansluitend duiken we ons nest in.

Dag 8 Hluhluwe
Om 5.30 uur vertrekken we richting de bushwalk. Bij de gate staat de ranger ons op te wachten voor een lift. Bij zijn lodge pikken we zijn geweer op voordat we richting de wandelplek rijden. Na nog geen 3 minuten lopen stuiten we op enkele neushoorns, 2 jonge mannetjes. Een klein stuk verder wederom 2, een wijfje met jong. Moeder heeft echt een enorme sabel op haar neus staan. Als ze ff wat dreigend overkomt lopen we rustig terug. De ranger laat ons nog ff schrikken met ‘NU RENNEN….’. Verder is de wandeling ‘wel aardig’, we zien nog wat grazend vee helaas geen ‘katten’. Na nog een korte rondrit en het ontbijt gaan we naar de ‘Zulu wevers’. Deze traditionele Zulu nederzetting net buiten het park valt wat tegen. Het is ons net ff te toeristisch. Voor 100 Rand wil men best wel ff een traditionele outfit aandoen… Na de lunch gaan we terug richting Hilltop. Binnen Hluhluwe maken we nog een klein loopje, we verwachten niet veel te zien zo midden op dag. Als we bijna bij Hilltop zijn spot ik echter onze 1e olifant. Een bull staat op nog geen 10mtr van de weg te eten. Aangezien aan de andere kant een afgrond is moet hij zo wel onze richting op komen. Dat gebeurt ff later dan ook, behoorlijk imponerend komt hij onze richting op denderen. Als hij tot op enkele meters genaderd is dwingt hij mij samen met een paar gillende vrouwen in mijn auto een stuk terug te rijden. Hij is desondanks nog niet blij met ons en blijft dreigend onze richting op komen. We moeten weer wat verder terug, dan loopt hij genietend van zijn overwinning de bush in. Voor ons is het nu tijd voor koffie en Amarula!
Iets na vieren gaan we vandaag op pad voor onze eigen sunsetdrive. Vlakbij de plek waar we gewandeld hebben stuiten we op enkele neushoorns en wederom een olifant. Hij staat echt prachtig in het warme licht van de ondergaande zon. Als ook hij zich aan ons begint te irriteren (ik denk dat de witte auto niet zo in de smaak viel…) levert dit echt prachtige plaatjes op. Na het diner liggen we rond 21.00 uur moe maar voldaan op 1 oor.

Dag 9 Hluhluwe –> Swaziland
Vandaag slapen we lekker uit, na 10 uur nachtrust (we waren dus echt moe!) staan we om 7.00 op. Na de brunch gaan we naar Swaziland. De grens zorgt ook hier voor wat oponthoud. Een foute grenswacht (met een paar gouwe tanden) tracht ons wat euro’s te ontfutselen, hier trappen we (natuurlijk) niet in. De wegen in Swaziland zijn bovenverwachting goed, evenals de kip die we voor de lunch scoren bij een tankstation. Vlakbij de lodge stoppen we nog voor wat souveniershopping bij een craftmarked. De collectie kaarsen van mijn moeder wordt hier verder aangevuld.
Aangekomen bij Phophonyane blijkt dat mijn ouders een upgrade hebben gekregen naar een luxe ‘beehive’. Een cottage gebouwd in de stijl van een traditionele hut. Errug grappig!
Na aankomst wandelen we naar de waterval, al die trappen zijn toch pittiger dan verwacht. Voor het avondeten is er een optreden van een plaatselijke dansgroep. Hun traditionele kleding is niet echt op maat gemaakt want regelmatig ontsnapt er een borstje aan de stoffen bescherming. De passie en het plezier slaan er wel vanaf, het personeel staat op de achtergrond ook lekker mee te swingen. Het eten is er ook prima verzorgt! Met de dames en heren van het personeel hebben we het nog uitvoerig over de koning en de man-vrouw tradities in Swaziland. Natuurlijk wordt er na het eten nog ff een kaartje gelegd.

Dag 10 Swaziland –> Panorama route
Doordat de vrouwen weer shopkriebels hebben vertrekken we later dan gepland, pas om 10.00 uur. De grensovergang gaat soepel maar wel lekker ouderwets met al dat gestempel. Onderweg maak ik de vergissing te stoppen bij een winkel centrum bij Graskop. Want natuurlijk liggen hier fantastische winkels…. Mijn moeder vult haar kaarsen collectie weer verder aan (we zitten nu op 25kg), dat terwijl de Panorama route op ons ligt te wachten. De Chestnut Country Lodge ziet er ook weer prima uit. Na het inchecken maken we een begin aan de Panorama route want het is een heerlijke dag, het zonnetje doet flink haar best. Als eerste bezoeken we Godswindow en de Pinnacle daarna nog twee watervallen, de Lisbon Falls en de Berlin Falls. Aangezien er nog tijd over is rijden we naar Pelgrimsrest, een oud mijnwerkersdorpje. Dit valt wat ons betreft tegen en hebben we erg snel gezien.
Terug bij de lodge relaxen we nog wat bij het zwembad voordat we aanschuiven bij het avondeten, dat hier ook weer prima verzorgd wordt.

Dag 11 Panorama routel –> Tshukudu
Na een prima ontbijt, snel enroute! We balen, het weer is veel minder dan gisteren, zeg maar zwaar bewolkt. Op weg naar Hazyview komen we zelfs in dichte mist terecht. Maar zo plots als die is gekomen klaart het ook weer op als we de MacMac falls naderen. Na deze watervallen gaan we snel verder met de Panorama route. Met de optrekkende wolken in de verte krijgen we schitterende vergezichten voorgeschoteld. Onderweg natuurlijk nog een stop bij Bourke’s Luck potholes en bij de drie rondavels. De toppers uit deze route. Vooral de potholes blijven verrassen met hun mooie vormen.
Na de rondavels gaan we snel verder naar Tshukudu. Helaas net ff te snel… want een al te ijverige agent heeft ons met zijn laserscanner in het vizier. Gelukkig kunnen we ‘m voor een klein bedrag ‘omkopen’, met dank aan de smiles en decolletés van Lisette en mijn moeder.
Het onthaal bij Tshukudu is erg ‘warm’. Met een heerlijk drankje staan ze ons op te wachten en Savannah (half tamme cheetah) ligt te relaxen op de veranda. Pa is helemaal in de wolken DIT is echt Afrika. De camera’s draaien al direct overuren! Nadat we kwartier gemaakt hebben is het om 15.45 uur thee en koffietijd. Een half uurtje later begint hier onze eerste gamedrive. Een witte neushoorn en jong laten komen tot op 2 mtr van de open jeep en ff later komen we een kudde olifanten tegen die wel heeeel goed te benaderen zijn. Pa raakt zelfs licht in paniek als een olifant met haar slurf recht op hem afkomt. Nu blijkt dat deze olifant als wees door mensen is opgevoed, er is dus niets te vrezen. Met een koel drankje genieten we bij een waterhole van de zonsondergang. In het stukje nightdrive zien we niet veel meer dus gaan we op tijd richting lodge voor het diner. We eten in een boma rondom het kampvuur. Echt super sfeervol. Ook Savanna komt er nog ff lekker bij liggen. Een nieuwe gast is beroepsfotograaf. Hij is bezig met een boek met 3D wildlife foto’s. Zeer interessant! Na het eten maken we nog een korte rit om stekelvarkens te zien en een flinke groep jakhalzen. Voor tienen slapen we alweer.

Dag 12 Tshukudu
Vandaag worden we gewekt door onze ranger, om exact 6.00 uur. Na een kopje koffie/thee beginnen we de dag met een bushwalk. Savanna de cheetah heeft ook wel zin in een ochtend wandeling en loopt met ons mee. Onderweg pikken we Chobe op, een leeuwen welp van 3 maanden oud. Hij is wees, verstoten door zijn familie en wordt nu opgevoed door mensen en een surrogaat moeder Prince, een Golden Retriever. Natuurlijk, zo’n tam welpje is niet het echte Afrika, maar eerlijk is eerlijk het is wel een geweldige ervaring met zo’n leeuwtje te mogen wandelen en stoeien! Het is, met uitzondering van leeuwentemmers, voor mensen onmogelijk om in direct contact te komen met een leeuw. Iedereen heeft eigenlijk alleen maar oog voor Chobe en wil er natuurlijk mee op de foto. Als Savanna na een tijdje afhaakt sluit een jonge jakhals zich aan bij het gezelschap. Bij een waterhole liggen 3 neushoorns en ff later komen er nog 2 aanlopen, Chobe gaat in de aanvalshouding liggen. Hij druipt toch af als de neushoorns dichterbij komen, ze zijn wel heeeel erg groot!
Na de wandeling is het tijd voor het ontbijt. Om 9.00 uur stappen we dan weer in de jeep voor een gamedrive. Tijdens deze drive zien we voor het eerst wilde leeuwen en wederom enkele neushoorns. Na de drive bezoeken we nog een leeuwen-fok-programma. Mijn vader springt van schrik wel 3 meter achteruit als een leeuw een schijnaanval in zijn richting doet.
Na de lunch kunnen we relaxen tot de avond drive die om 16.00 van start gaat. Als we onderweg Becky (olifant) tegenkomen is mijn vader wederom de klos (heeft hij misschien appelgeur aftershave op ???). Onderweg zien we weer neushoorns, giraffen, eland antilopen, zebra’s enz enz. Na de sunset gaan we op zoek naar een luipaard. Helaas we horen hem wel, maar we zien ‘m niet. Wel hyena’s die azen op een evt. prooi. Het dinner is vanwege de wat dreigende lucht niet in de boma maar op de veranda van Tshukudu. Helaas dus geen kampvuur vandaag.

Dag 13 Tshukudu –> Talamati (Kruger)
Het ochtendritueel is hetzelfde als gisteren. Eerst een wandeling met Chobe en Savanna. Savanna zet nog aan voor een flinke sprint als we een jakhals tegenkomen. Fantastisch om de snelheid van een cheetah van zo dichtbij te mogen zien. Na de walk en het ontbijt gaan we eerst onze koffers pakken. Nadat we deze in de auto hebben gezet treffen mijn ouders bij terugkomst in hun huisje Savanna aan op hun bed net als een echt huiskat. De ochtenddrive is weer prima. Neushoorns, krokodillen een enorme zwarte mamba die voor ons oversteek en pa spot zelfs 2 leeuwen.
Na de lunch moeten we Tshukudu helaas verlaten en rond 14.00 uur rijden we richting het Krugerpark. Richting Talamati zien we naast olifanten, impala’s en giraffen ook sable antilopen, die hadden we nog niet gespot. Na het inchecken doen we op eigen gelegenheid nog een sunsetdrive. De meeste tijd brengen we door bij een kudde olifanten (met baby). Na de sunset speren we terug naar de lodge, voor 18.00 uur moeten we binnen zijn. Bij de lodge is net een kudde olifanten bij de waterhole aan het drinken, wassen en spelen. Tja, daarvoor had ik ook dit bushcamp uitgezocht! Na het door ons zelf verzorgde eten leggen we uiteraard weer een kaartje voor het slapen gaan.

Dag 14 Talamati –> Crocodile Bridge (Kruger)
Om 6.30 uur vertrekken we richting het zuiden van het Kruger NP. Na een uurtje rijden liggen er na een bocht plots 2 cheeta’s op de weg. Voor mij de eerste keer, na al die safari’s, dat ik er een helemaal in het wild mag zien. Voor vertrek naar ZAF heb ik geroepen dat mijn vakantie geslaagd zou zijn als ik wilde cheeta’s zou zien. Enfin, vakantie geslaagd! Ze blijven een tijdje liggen voordat ze opstaan. Een andere auto wil me inhalen, dat pik ik natuurlijk niet, hierbij wil ik 1e rang blijven! We volgen de cheeta’s nog een stukje voordat ze in de bush verdwijnen. Een stukje verder ontbijten we op een picknick plaats, een paar rangers zorgen voor koffie en thee. Op weg naar het zuiden doorkruisen we o.a. een prachtig savannelandschap waar we nog enkele olifanten en neushoorns zien. Voor de lunch stoppen we bij Lower Sabie, ook hier worden we weer aangenaam verrast als een kudde van ruim 50 olifanten de rivier vlakbij ons oversteekt. Een groepje hippo’s maken dat ze wegkomen voor de aanstormende kudde. Prachtig om te zien hoe de jonge dieren beschermd worden door de ouderen. Vanuit Lower Sabie is het niet ver meer naar Crocodile Bridge. Na het inchecken, bestellen we vast ons avondeten (bij de afhaal…) en gaan we er voor de zonsondergang nog even op uit. We hebben geluk en zien (op aanwijzing van andere) een luipaard in de bush lopen, het is ver weg, maar hij is gezien. De big 5 = rond. De zonsondergang is vandaag echt super, het eten helaas wat minder. Zo’n vette friet heb ik echt nog nooit gezien…

Dag 15 Crocodile Bridge –> Nkorho (Kruger/Sabi Sand) 
Als tweede rijden pa en ikke om exact 5.30 uur de gate uit. Op zoek naar het luipaard waar we gisteren slechts een glimp van mochten opvangen. Na een km of 7 komen we op deze plek 3 hyena’s tegen. Dat biedt hoop, vaak zitten er dan grote katachtige in de buurt. Eén van de hyena’s kijkt ons echt hondsbrutaal aan en ze lopen een stukje voor ons uit. Als we na wat zoeken besluiten terug te keren ziet mijn vader opeens het luipaard in een boom, nog geen 10mtr van ons vandaan! Net als ik besluit de auto te keren zodat we nog beter zicht hebben op het luipaard, besluit hij ervandoor te gaan en klimt ff later de boom uit. Nadat we ‘m in de bush hebben zien verdwijnen, gaan we, een geweldige ervaring rijker terug naar de lodge om de vrouwen op te pikken. Rond 6.30 uur vertrekken we bij Crocodile Bridge richting Sabi Sands, Nkorho Bush Lodge. Tijdens het ontbijt op een rustplek worden we gadegeslagen door goed benaderbare Vervet monkey’s. Lisette is al snel een sultana aan het verdelen, ze is verbaasd door de zacht handje en de tederheid waarmee ze een stukje koek uit haar vingers pakken. Dit mag dus niet!!!! Iemand van de bediening wijst haar hier ook direct op. Onderweg zien we nog olifanten met een zeer klein kalfje in de modder rollebollen en naast het grazende vee o.a. een Ground Hornbill. Bij de Most Southern Baobab maken we nog een laatste tussenstop en om 12.00 uur verlaten het Kruger NP. Op de heenweg had ik al een bordje met Nkorho gezien, maar goed ook want vanaf het Kruger staat dit niet aangeven. Later zou blijken dat deze shortcut (die niet in route onze stond) ons ruim 100km zou schelen! Net voor de lunch, om 13.15 uur, arriveren wij bij Nkorho. Nog voor we aan ons welkomsdrankje zitten zijn de eerste souvenirs alweer gekocht. Na de lunch hebben wat tijd om heerlijk te relaxen aan het zwembad. In de zon is het eigenlijk net ff te warm. Vanuit het zwembad kijk je uit op een waterplas, waar om de haverklap dieren staan te drinken. Echt super, Afrika op zijn best! Met onze gids Andre en spotter Franklin gaan we om 16.30 uur op gamedrive. We zien o.a. leeuwen, neushoorns en buffels. Na de zonsondergang koelt het hier flink af, de dekens in de open jeep zijn broodnodig. Het avondeten is hier weer prima verzorgd en wordt ook hier genuttigd in een boma rondom het kampvuur.

Dag 16 Nkorho
Om 5.00 uur worden we gewekt door Andre want over ½ uur begint de ochtend safari. De eerste 1,5 uur zien we vrijwel niets en kijken we elkaar aan met allemaal hetzelfde idee. We hadden best nog ff kunnen blijven liggen. Als we dan opeens een luipaard met 2 jonkies krijgen voorgeschoteld is de dag eigenlijk in een klap goed. De luipaarden liggen te knagen aan een impala die ze gisterenavond gevangen hebben. De moeder (Safari) heeft maar 1 oog en doet ons sterk aan Mommie denken (onze kat met 1 oog). Echt prachtig om te zien hoe een van de welpen een flink stuk impala de boom probeert in te krijgen.
Als we om 8.45 uur terug zijn bij de lodge hebben we een kwartier voordat de bushwalk begint. Deze duurt een uurtje waarna we ons als hongerige wolven op het ontbijt storten. Daarna is het relaxen geblazen aan the pool. Met lunch als enige onderbreking vermaken wij ons hier prima tot 16.30. Inmiddels zijn Perrie en Belinda gearriveerd en mogen ook met ONZE gids en jeep mee. We gaan als eerste terug naar de plek waar we vanochtend de luipaarden hebben gezien. Gelukkig zitten er nog steeds. Het laatste stuk impala is inmiddels de boom in gesleurd. In het licht van de ondergaande zon levert dit prachtige plaatjes op, super! Bij een waterplas stoppen we voor een borrel en een hapje. Lekker decadent in de bush van een Zuid-Afrikaans wijntje genieten. In een ander deel van het Kruger spotten we nog een luipaard. Ook deze ligt in een boom aan een impala te knagen. Op de grond struint een hyena rond, op zoek naar restjes. Op de weg terug naar de lodge, ziet Franklin een leeuwin. Deze achtervolgen we diep de bush in, zo hopen we bij haar groep te komen. Door de dichte begroeiing moeten na een minuut of 10 helaas de aftocht blazen. Als we vlakbij onze lodge zijn, gaat de spotlamp van Franklin stuk. Ik heb nog niet voor de gein geroepen dat we zo een troep leeuwen voorbij kunnen rijden, als we opeens 2 leeuwen op de weg zien staan. Helaas kunnen we deze niet echt zien/volgen zonder spotlamp.
Het diner is vanavond midden in de bush. We worden er met de jeep naar toe gebracht. De entourage is super, helaas is het net te donker om te goed te kunnen zien wat je nu eigenlijk aan het eten bent. Ook de sterrenhemel maakt een diepe indruk, het is zo kraakhelder dat je zelfs nevels kunt zien en sterren zo ver je ogen kunnen reiken. Een vallende ster is de slagroom op het toetje!

Dag 17 Nkorho –> Tzaneen
Helaas staat onze laatste gamedrive voor deze ochtend op het programma. Direct na vertrek op nog geen 1 km van de lodge, vlakbij waar we gisteren het bush-dinner hadden, liggen er 2 cheeta’s heerlijk in de opkomende zon op ons te wachten. Volgens mij hebben deze als fotomodel gestudeerd, ze nemen de ene na de andere pose aan. Tot dat ze enkele gnoes in het visier krijgen! Het hierop volgende schouwspel is adembenemend. Gnoes die zich al briesend in linie opstellen tot 1 van de cheeta’s de aanval inzet. Helaas hebben we het einde van de hunt niet kunnen zien. We zien nog wat buffels voordat we op een vliegveldje van koffie/thee en koekjes genieten.
De luipaard die we gisterenavond in de boom met impala hebben gevonden, zit er ook nog steeds. Net als wij aankomen heeft de hyena geluk, een paar impala poten vallen omlaag. Nadat we hier nog een halfuurtje van het luipaard hebben genoten, gaan we terug voor het ontbijt. We besluiten bij Nkorho te blijven tot het middag uur, lekker nog een paar uur relaxen bij het zwembad.
Als de laatste souvenirs gekocht zijn vertrekken we om 12.00 uur naar Tzaneen. Onderweg zien we langzaam het landschap groener worden en om 15.00 uur zitten we in een andere wereld. De bed&breakfast is werkelijk schitterend. Helemaal in een oud Engelse stijl, kamer en badkamer zijn zeer smaakvol gedecoreerd. Na het inchecken rijden we naar de Dbengeni Falls. Omdat het een heerlijke zondag is, zitten hier veel mensen te braaien en de zwemmen. De theeplantage die we nog willen bezoeken is helaas dicht en dus rijden we richting de stad om hier een hapje te eten. Door wat stroom problemen is er veel dicht en belanden we in een steakhouse. De nacht is redelijk onrustig….muggen…. Vooral mijn ouders, die de ramen open hadden staan, moeten een waar bloedbad aanrichten rond de klok van enen, om nog iets van hun nachtrust te redden.

Dag 18 Tzaneen –> Mauritius
We hebben een lange dag voor de boeg en starten dus op ons gemak. Het ontbijt is hier super verzorgd! Schitterend tafelzilver en zelf voor het ontbijt een voorgerecht. Na het uitchecken bezoeken we eerst een krokodillenfarm. We zijn op deze maandagochtend de enige bezoekers. De Steve Irwin van Tzaneen doet net te veel zijn best het zo spectaculair mogelijk te maken.
Na de krokodillen bezoeken we een nougatfabriek bij The Old Coach House. We verbazen ons hier over het feit dat alles, zelfs het in zilverpapier draaien van koekjes/nougatjes, nog handmatig gaat. Het is wel verdomde lekker, vooral de chocoladekoekjes en de maccademia nogat. Na de lunch bij Pekoe View gaan we richting Johannesburg. Onderweg hebben we nog wat oponthoud, we kunnen niet met creditcard betalen of pinnen omdat de telefoonlijnen plat liggen. We moeten echter nog tanken, dus naar de bank dollars wisselen. De rit naar Johannesburg verloopt verder soepel evenals het inchecken en de vlucht naar Mauritius.

Dag 19 Mauritius
Gelukkig hebben een paar uurtjes slaap kunnen pakken in het vliegtuig. De douane formaliteiten verlopen soepel en we zitten zo in onze transfer naar het hotel. Tijdens deze trip van een dik uur krijgen we direct een indruk van het eiland. Behoorlijk armoedig en veel suikerriet. De ontvangst bij Les Pavillons is bijzonder hartelijk. We worden met opfrisdoekjes en een drankje opgewacht. Na een kort onderhoud met de manager, waarbij ik terloops laat vallen voor een reismagazine te fotograferen, kunnen we direct aan het ontbijt en mogen we direct naar onze kamers. Natuurlijk krijgen we ook een upgrade naar Superior kamers! Het strand ziet er echt bounty uit, we nestelen ons hier dan ook snel onder een ‘privé palmboom’. Wel oppassen voor de kokosnoten, er vallen per jaar meer doden door vallende kokosnoten dan door haaien! Het is lekker zonnig (af en toe een wolkje) en er staat een behoorlijk briesje. Ideaal slaap weer, dat doen we dan ook veel. Op het strand worden we direct ‘vrienden’ met Robbie (ober), dat heeft zo zijn voordelen! Het snorkelen direct aan kust verrast me, er zitten verrassend veel en ook erg mooie vissen. Het buffet ’s-avonds is ook erg goed verzorgd, we eten allemaal net ff wat te veel. In de bar leggen we vervolgens onder het genot van een drankje en live muziek nog een kaartje. Niet te laat naar bed, morgen is het dolfijnen dag.

Dag 20 Mauritius
Als we iets na achten op de boot stappen, hebben we het ontbijt er al inzitten. Na een klein halfuur varen zien we de eerste dolfijnen, spinners. Er wordt besloten niet te proberen met ze te zwemmen en verder te zoeken naar botlenose dolfijnen. Een andere boot van Dolswim vindt deze wat later en wij speren er ook naar toe. Een keer of 3 duiken we het water in, 1x zien we ze enkele meters onder ons zwemmen, 1x wijzigen ze hun koers en 1x komen ze vlakbij ons naar de oppervlakte. We zien ze erg goed, maar ze zijn niet in de stemming om te spelen. Op weg terug naar het hotel stoppen we nog bij een rif om te snorkelen. Terug bij het hotel zoeken we natuurlijk direct onze palmboom op. De middag brengen we al snorkelend en relaxend door. ’s-Avonds is het buffet wederom klasse en wordt er ook weer een kaartje gelegd.

Dag 21 Mauritius
Eten, zonnen, eten, zonnen, snorkelen en zonnen.
Aan het begin van de avond zijn we uitgenodigd voor de managementborrel. Heerlijke cocktails, lekkere hapjes en sensuele danseressen leuken de borrel op. Aan de eerste twee doen we ons flink te goed. Het buffet wordt vervolgens vooral als dessert gebruikt.

Dag 22 Mauritius
Omdat we terug thuis, als de mensen vragen ‘hoe is Mauritius’, meer willen kunnen zeggen dan ‘heerlijke stranden’ gaan we vandaag wat verder het eiland verkennen. We regelen een taxi voor vandaag en laten ons als eerste naar Port Louis brengen. Op de markt ruik, hoor en zie je duidelijk de Indische cultuur. Het havengebied is modern met enkele luxe shoppingcentra. Op de weg terug naar het hotel doen we een toeristische route door de binnenlanden. De uitgedoofde vulkaan, het Grande basin (Ganga Talao = Hindoe Pelgrims plaats), enkele watervallen en ook Chamarel (7 kleuren aarde) stellen weinig voor. De Hindoe tempels zijn echt vergane glorie en bij een van de watervallen is er geen waterval te zien (je moet echt op de hekken klimmen om een glimp op te vangen). Nee, Mauritius is zon, zee en strand en verder moet je er niet veel van verwachten. De namiddag brengen we weer lekker op het strand onder onze palmboom door. Het buffet ’s-avonds is nog beter dan de dagen er voor, een perfect ‘laatste avondmaal’.

Dag 23 Mauritius –> Amsterdam
Om 5.00 uur gaat de wekker, de vakantie is echt afgelopen. Op het vliegveld lopen we uiteraard Perrie en Belinda weer tegen het lijf en worden de laatste ervaringen uitgewisseld. Het inchecken verloopt soepel, evenals de vlucht naar Parijs. Helaas moeten daar ff een paar uur wachten. Om de tijd te doden wordt er hier een laatste kaartje gelegd. Een uurtje vliegen naar Amsterdam en een uurtje rijden naar Best, vlak voor middernacht zijn we thuis.
Enfin, Zuid-Afrika is en blijft een geweldig land, ondanks dat het soms net ff te westers is. Mauritius, leuk voor een week zon, zee en stand of om te golfen, maar nix meer dan dat.

Reisverslag sluiten

Route