Indonesië 2023

Reisverslag openen

DAG 1

De dag van vertrek voelt als een lange dag, omdat we pas rond 21.00 in de avond vliegen. Gelukkig zorgt Max met de race op Spa voor een welkome onderbreking. Na de race, gaan de koffers de auto in, wordt er nog een keer met Sabi geknuffeld en rijden we op ons gemak naar Schiphol P6.

Het is totaal niet druk en samen met onze assist zijn we in no time door alle formaliteiten heen. We eten wat bij de ‘Gouden 3-tand’ en…

Lees meer...
Reisverslag sluiten

DAG 1

De dag van vertrek voelt als een lange dag, omdat we pas rond 21.00 in de avond vliegen. Gelukkig zorgt Max met de race op Spa voor een welkome onderbreking. Na de race, gaan de koffers de auto in, wordt er nog een keer met Sabi geknuffeld en rijden we op ons gemak naar Schiphol P6.

Het is totaal niet druk en samen met onze assist zijn we in no time door alle formaliteiten heen. We eten wat bij de ‘Gouden 3-tand’ en lopen dan naar E-22 om te gaan boarden. We zitten in het midden, rijtje van 4. Na het eten proberen we onze ogen te sluiten, we moeten wat slaap pakken, nog een lange reis voor de boeg.

Na zo’n 12 uur vliegen, landen we op Singapore. Hier hebben we de tijd dus we lopen wat over dit enorme vliegveld, voordat we de skytram pakken naar een andere terminal. Daar aangekomen eten we wat voordat we op zoek gaan naar onze gate, voor de vlucht naar Jakarta. Eigenlijk zouden we rechtstreeks op Jakarta vliegen, maar door een schrappen van de vlucht door KLM, hebben we een veel langere reis, zonder overnachting tussendoor.

Het is zo’n 2 uur vliegen naar Jakarta, waar we onze koffers op moeten halen. Wat een gedoe… visum kopen, dan door douane (hier cheaten we door de priority lane te pakken), dan weer een formulier invullen en security… pffffff. Vervolgens ook weer naar een andere terminal, maar de skytrain hier is gesloten, dus maar met een taxi. Het is een klein kwartier rijden. Daar checken we de boel weer in en gaan we weer door security op naar de gate.

 

DAG 2

De vlucht naar Sorong vertrekt op tijd, waar we dachten dat het 6 uur vliegen was, zijn het er maar 4. We hadden geen rekening gehouden met de 2 uur tijdverschil. We halen onze koffers op en worden opgewacht door een medewerker van Papua Paradise Eco resort. Hij brengt ons naar een daghotel, want de boot vertrekt pas om 14.00 in de middag. Het is 7 uur als we onze kussens raken en in een diepe slaap vallen tot 11.30 uur. Douchen, opfrissen en lekker ff lunchen. Dan door naar de haven en daar vervolgen we onze reis per boot. Het is bijna 1,5 uur varen naar onze lodge. Teun slaapt gedurende heel de tocht.

Bij Papua Paradise worden we opgewacht door zo’n beetje heel de staf, krijgen we een drankje en een opfrisdoekje, voordat we onze ‘briefing’ krijgen. Dan naar de kamer, heerlijk ff chillen. Maar niet te lang, want er moet gezwommen worden, dit verandert al snel in snorkelen want het water nodigt hier wel heel erg uit. Super helder en kleurrijke vissen all-over the place.

Bij het huisje douchen we en genieten we van een prachtige sunset voordat we gaan eten, want trek hebben we er wel van gekregen. Het buffet is heerlijk en Teun maakt ons echt in met Yahtzee.

Het is 21.00 uur als we ons bed in rollen en vrijwel direct in slaap vallen.

 

DAG 3

Rond 3 uur zijn we allemaal klaar wakker, heerlijk die jetlag… zal we een paar dagen duren. Of werden we wakker van dat gekke geluid buiten…???  Wat is het… een aap… een vogel of….  Daarna slapen we nog even, want om 6.00 vertrekt onze boot voor de dag excursie. Gisteren werd ons aangeraden deze direct te doen, ivm windstilte etc. We zijn wel een beetje verbaasd als we instappen samen met een aantal duikers, wij dachten te gaan snorkelen. Na zo’n 1,5 uur varen, bereiken we de eerste duik/snorkelplek. Al snel plonsen we het water in, maar het valt hier wat tegen, sterke stroming en er is vrij weinig te zien. Daarna gaan we relaxen en een snackje doen op een bountystrandje, ook omdat de duikers een uur rust moeten nemen tussen 2 duiken in. Tot onze verbazing gaan we naar een duikspot waar niet gesnorkeld kan worden. We moeten ruim een uur wachten voordat ze weer de boot op komen. Daarna gaan we naar een van de mooiste uitzichten ooit. Een prachtige verzameling eilandjes in een azuurblauwe zee. Terug bij de steiger, staan onze lunchboxen klaar en zit een local met een klein gitaartje muziek te maken, heerlijk! Dan gaan we naar de 3e duik/snorkel plek. Deze is gelukkig meer dan de moeite waard, wat een schitterende onderwater tuin! Daarna weer een dikke 1,5 uur terug varen.

Terug bij de lodge, even verhaal gehaald mbt het eerste deel van de dagtrip, en hiervoor komt een passende oplossing. Lekker ff douchen en dan snel eten, want dammm we hebben trek! Als ik buiten op onze veranda zit te wachten, hoor ik een paar keer ademhaalgeluiden van een zeezoogdier. Ik vermoed een zeekoe, maar de rest gelooft mij niet echt. 3 minuten later popt er naast ons huisje een koppie op en de zeekoe begint op zijn gemakkie rondom ons huiste te grazen en de zwemmen. Woww hoe gaaf is dat. Zelfs hier een zeldzame verschijning zeggen ze, wij genieten er in volle teugen van. Net als van de bizarre kleuringen van de sky met de sunset.

 

Dag 4

Vandaag doen we het rustig aan. Terwijl ik sta te genieten van het uitzicht, hoor ik wederom een zeekoe en verdomd, ineens is hij er weer. Ik roep Lisette en besluit zelf snel mijn snorkel te pakken om een poging te wagen. Helaas is deze echter net zo snel weer vertrokken als dat hij verscheen en leg ik mn spullen weer terug en gaan we ontbijten, Daarna lekker snorkelen rondom onze lodge, vooral private reef 2 kan ons zeer bekoren, zeldzaam hebben we zo’n mooie kleurrijke biotoop gezien. Prachtige koralen, anemonen en natuurlijk tientallen soorten vis. Ook na de lunch wordt er weer gesnorkeld, maar niet te lang want om 17.00 vertrekt onze boot voor de sunsetcruise met de neushoornvogels. Het eerste uur varen we door en om wat eilanden en spotten div vogelsoorten, dan door naar Hornbill island, op dit eiland overnachten de neushoornvogels. Dan als de zon begint te zakken, komen ze uit alle richtingen aangevlogen. Als ze overkomen, hoor je het geluid van hun vleugels erg goed, ze kunnen een spanwijdte van haast 1,5 mtr bereiken. We nemen een drankje en een kaakje en dan terug naar de lodge voor het diner, dat weer top is.

 

Dag 5

Ik ga vandaag vroeg uit de veren want om 4.15 vertrekt de boot richting de paradijsvogels. Een bijzonder soort die ik graag wil vastleggen. Het is een half uur varen voordat we de mangrove ingaan om bij een bananenplantage uit te stappen. Dan is het even lopen voordat de klim naar boven begint en dammmmm die is pittig. Echt doorweekt bereik ik de top, waar het wachten begint. Al snel duiken de eerste rode paradijsvogels op, eentje doet direct een dansje, maar daarna wordt het als snel rustiger. Ik krijg er nog een paar goed in beeld, maar echt dansen doen ze niet. Blijkbaar omdat er te weinig vrouwtjes in de boom zitten. Ze hebben ook 1 specifiek plekje, die je door een minucule opening in het bladerdek kun zien. Na nog een uur wachten, pak ik toch wel teleurgesteld mijn spullen en beginnen we aan de afdaling. Nog voordat we goed en wel begonnen zijn, ligt mijn gids Hugo al op zijn plaat. Weg trots…. Hahaha De afdaling is tricky… slippery when wet… Dan nog terug varen en snel naar het ontbijt. Daar zijn Lisette en Teun nog niet gesignaleerd. Ik haast me naar de kamer, daar ligt alles nog in coma. Ze schrikken wakker en schieten uit te veren om het ontbijt nog mee te pikken. Daarna gaan we dronen en snorkelen in het rif voor ons huisje. Daarna door naar Rif 2, onze favo stek hier. We gaan wat later lunchen en een spelletje doen. Ik ga nog even achter de sunbird aan, daarna kort chillen voordat we wederom de sunset bij de hornbills gaan doen. Dit is vandaag nog beter en mooier dan gisteren. Zeker ook omdat we, op mijn aangeven op een andere plek zijn gaan liggen, maar ook door de bizarre kleuren in de lucht.

 

Dag 6

Vandaag met zijn alle vroeg uit de veren, we gaan de mangrove tocht doen, vertrek 6.00 uur. We varen met ons bootje een halfuur naar de mangroves. Een prachtige omgeving, maar eigenlijk niet zo mooi als die waar ik gisteren was. Dus op mijn aangeven gaan we daarheen. Het is echt een schitterend stuk en bezoeken ook nog een nederzetting bij een bananenplantage. Teun kan daar een bucketlist dingetje afstrepen… het kraken op een speer van een kokosnoot.

Op weg terug naar de lodge, worden we verrast door een groep dolfijnen, een paar keer zwemmen ze zelfs voor ons boeg uit. Terug bij de lodge uiteraard eerst ontbijten en dan…. naar rif 2. We liggen weer bijna 1,5 uur in het water als we voldaan van al dat moois terug richting ons huisje lopen. Douchen, relaxen en lunchen. Tijdens de lunch plannen we de kajaktocht voor vanmiddag, Teun wil op expeditie!

Om stipt 15.00 uur melden we ons bij de ‘Jetty’ om te gaan kajakken, eerst stapt Teun in, en daarna laat ik me met mijn plompe lijf in die sloep vallen, en off we go! Het is best ff aanpoten zo tegen de stroming en wind in. Zo’n drie kwartier later komen we aan op de plek van bestemming, een verlaten eilandresort. Het verhaal gaat dat ze bouwers uit Java hadden ingehuurd die te weinig rekening hebben gehouden met de omstandigheden hier. Hierdoor staan de huisjes te laag op het water en liepen ze regelmatig onder. Het is een bizarre en spooky aanblik. De bedden en sanitair staan er nog gewoon in, tegelijkertijd zie je dat de natuur zich weer meester maakt over de omgeving. Teun vind het helemaal geweldig.

Dan moeten we weer terug roeien, dat gaat een stuk beter dan de heenweg, wind mee en Teun heeft de slag ook wat beter te pakken nu. We gaan nog even richting ons huisje, maar omdat het nog niet echt vloed is, hebben we hier en daar wat ruzie met het rif. Dan terug naar de Jetty en Teun neemt nog even een duik. Terug bij de lodge lekker een colaatje en daarna een heerlijke douche.

 

Dag 7

Vandaag de eerste etappe naar Papau-land, dus op tijd uit de veren. Als ik buiten nog even van het uitzicht sta te genieten, zie ik plots nog een groep dolfijnen voorbij komen, wat een passend afscheid van Raja Ampat. Als we naar het restaurant lopen, verbazen we ons ten laatste male van het geweldige jungle geluiden, wat een feest die sound! We schuiven snel nog even aan bij het ontbijt om 7.00 om een kwartier later de boot in te stappen. De halve staf staat ons uit te zwaaien. Het eerste deel van de tocht verloopt vrij relaxt, dan steekt de wind op en moet de boot stevig gas terug nemen want de golven zijn behoorlijk! Zo’n 2 uur later bereiken we Sorong, waar Coco ons staat op te wachten om ons naar het Swiss Bell hotel te brengen. Daar relaxen we wat, voordat we naar het zwembad gaan om te lunchen. Zwemmen zit er niet in, te koud en het pool is niet echt uitnodigend. In de namiddag haalt Coco ons op, om wat van de stad te bekijken, maar vooral om een boeddhistische tempel te bezoeken, een fraai pagodegebouw met uitzicht over de stad. We doen nog een souvenierswinkel aan en duiken, nadat we bij het hotel gegeten hebben ons bed in.

 

Dag 8

Weer vroeg uit de veren, 3 vluchten voor de boeg vandaag. Eigenlijk verloopt alles best voorspoedig en we komen op de geplande tijd in Wamena aan. Daar komt ons gids, Kipenus, ons ophalen. We gaan eerst naar het hotel inchecken (3 minuten rijden), om daarna een traditioneel Papua dorp te bezoeken. Het is ruim 20 minuten rijden en stukje lopen om het dorp te bereiken. We krijgen er wat uitleg bij van Kipenus, die wij nu al gekscherend Die Penis gedoopt hebben, de naam van de chauffeur klinkt als kale-anus. Dikke pret op de achterbank. Helaas is het rustig in het traditionele dorp, veel inwoners zijn naar de opening van het festival.

Dan terug naar het hotel, waar we eigenlijk direct wat gaan eten, dat prima is, alvorens ons bed in te duiken. Morgen op naar het festival!

 

Dag 9

We vertrekken rond 8.30 naar het festival, bepakt en bezakt met camera’s en lunchboxen. Als we er zo’n 40 minuten later aankomen is het erg nog vrij rustig. Wel fijn, kunnen we de omgeving een beetje verkennen en we zien langzaam maar zeker de eerste peniskokers aan komen waaien. Direct een paar fotomomentjes. Groetere groepen komen later aan, in/op vrachtwagens!

Dan begint het festival, deze eerste volle dag (gisteren was de opening) is eigenlijk de meest interessante dag. Veel stammen uit vele districten maken hun opwachting met dans en diverse tradities. Bizar is het voorbeeld van mummificering, waar bij zelfs getoond wordt, hoe de ingewanden van een jongen, verwijderd worden. Even later liggen de (geiten?) darmen op het gras.

In het begin staan de toeristen/fotografen zich te verdringen rondom het gebeuren, later waaiert iedereen wat meer uit over het terrein. Echt prachtig om te zien hoe die papua’s uitgedost zijn. Elke stam weer met hun eigen tradities. Al met al maak ik deze dag ruim 5000 foto’s… veel uit te zoeken dus. Het is 15.00 uur geweest, als het programma er bijna opzit. Wij hebben het ook wel een beetje gezien voor vandaag (veel indrukken) en gaan terug naar ons hotel. Hier drinken we eerst ff wat, voordat we gaan relaxen en douchen. We eten ook weer bij het hotel en duiken er op tijd in.

 

Dag 10

De dag begin als gisteren, ontbijten en rond 8.30 weer richting het Baliem Festival. We pakken ons plek op de tribunes, die Teun de rest van de dag weer met verve bewaakt 😊 Het programma vandaag is heel anders, minder dans, meer in te teken van het dagelijkse Papua leven. Vooral het hele kookproces vraagt veel tijd en aandacht. Zelfs het doden en slachten van varkens wordt er in alle geuren en kleuren getoond. Doden met pijl en boog, dan de oren en staarten eraf, voordat de op het vuur worden gelegd om de haren eraf te schroeien. Daarna gaat het mes erin en worden de kadavers verder ontleed. Daarnaast zie je de bereiding van zoete aardappelen en andere knollen.

Gedurende de dag zien we de Papua’s zelf veel Betel-noten eten. Ziet er niet uit… de tanden worden rood en het heeft blijkbaar een zelfde effect als wiet. De varkensrace is verder een van de hoogtepunten. Wij zijn van deze dag wat minder onder de indruk, het is bovendien veel drukker dan gisteren. Er worden wel nog een paar schijngevechten gedaan en ik loop tussen de papuas door om af en toe nog een portretje te schieten.

Rond 15.00 is het einde programma en gaan we, nadat we een aantal souvenirs (lees peniskokers) hebben ingeslagen, terug naar ons hotel. Hier het zelfde ritueel als gisteren.

 

Dag 11

Vandaag weer een reisdag voor de boeg, dus om 5.45 gaan we richting vliegveld. Wat een grap, vliegveld gesloten, te weinig personeel. Het is 6.30 als het eindelijk open gaat en onze vlucht vertrekt ook een uur te laat. Gelukkig hebben we dan nog 1,5 uur op Jayapura voor onze volgende vlucht. Ook deze is echter vertraagt. Deze gaat, met 1 stop onderweg, naar Jakarta. Althans…. Het blijkt wat meer dan een stop te zijn, we moeten echt het vliegtuig uit en via de tranferdesk nieuwe boarding passen fixen. Gelukkig is ook deze vlucht vertraagt en 20 minuten later gaan we weer boarden. Op naar Jakarta! Nu nog hopen dat onze koffers ook gaan aankomen.

En onze koffers komen aan, dan op zoek naar de shuttle bus. Dat is altijd een gedoe, krijg helaas mijn slechte ervaringen weer bevestigd hier. Dit is de laatste keer dat ik mij zo’n bus laat aansmeren. Uiteindelijk bellen we het hotel en wordt er transport geregeld. Al met al 45 minuten staan w88…

Het is 15 minuten rijden naar het FM7 hotel. Een mooi en prima hotel, waar de incheck snel en professioneel verloopt. Als we bij onze kamer aankomen wacht ons echter een volgende verrassing. Er hangt een enorme putlucht. Na een belletje naar de receptie komt er iemand met een spray… dat gaat m niet worden. Dus ik loop zelf maar naar de receptie en gelukkig kan er een andere kamer worden geregeld.

Daarna gaan we eerst ff eten, wat overigens echt een dikke prima is. Dan uiteraard op naar het zwembaden want die zijn hier ook echt top. Van een xl zwembad, tot sauna, van hottub/jacuzzi tot dompelbad.

 

Dag 12

Vandaag op ons gemakkie ontbijten, voordat we weer met de shuttle richting vliegveld gaan. Helaas flink wat vertraging, maar uiteindelijk vertrekken we richting Labuan Bajo/Flores. De vlucht is prima, en een gids brengt ons netjes naar ons hotel voor 1 nacht; Sudamala. Een heerlijke plek, fijne huisjes, prachtig zwembad en een prima restaurant, waar we die avond eten.

 

Dag 13

Vandaag een relax dag, zwemmen, strand, nix doen… Tot 13.00 uur als we getransporteerd worden naar de buren, het Puri Sari beach hotel, waar we de komende 4 nachten zullen vertoeven. Bij deze plek had ik heel andere verwachtingen doordat ik blijkbaar het verkeerde kamertype heb geboekt. Het is vrij simpel allemaal, verder zijn de voorzieningen prima. Ook hier nestelen we ons aan het zwembad om de middag door te brengen en we eten bij het hotel zelf.

 

Dag 14

Op naar het volgende hoogtepunt, de Komodo varanen. We worden om 6.20 opgehaald, dus snel om 6.00 ontbijten. Maar ze zijn hier niet ingesteld op vroege vogels, want er is nog niets klaar. Uiteindelijk vertrekken we met wat vertraging om 6.30 naar de haven. Onze boot ligt er netjes op ons te wachten en wij stappen vol goede moed in. Na een half uur w88 wordt ons duidelijk dat de havenpapieren niet op orde zijn. Weer een half uur later, na achten, gooi ik de handdoek in de ring, want ik wilde vroeg op Komodo zijn. De gids is het met ons eens en we worden weer terug naar ons hotel gebracht, morgen maar weer een poging.. 1000x excuses verder…

De rest van de dag… zwembad en strand…

 

Dag 15

Zelfde ritueel als gisteren, met dat verschil, dat het ontbijt nu wel om 6.00 klaar is (na een paar klachten van ons…).  Op de haven aangekomen, blijkt dat ze een nog snellere boot hebben gefixt voor vandaag en later krijgen we ook nog een diner aangeboden nav de faillure van gisteren.

Het is een uur varen naar Komodo, waar ik niet kan wachten om oog in oog te komen staan met deze nog enige levende ‘draken’.  Met ruim 3 meter lang zijn het best imposante wezens, toch had vooral Lisette hier een nog extremere voorstelling bij. We zien die ochtend een stuk of 6 a 7 varanen, alleen in de buurt van het strand, waar we naar toe komen om op te warmen, want het zijn amfibieën. Soms wat last van andere toeristengroepen, maar al met al toch een mooie serie platen kunnen schieten. Dan biedt onze lokale gids ‘Jacky’ aan de volgende ochtend wat eerder af te spreken en wat vlees mee te nemen, om te kijken of we wat interactie kunnen krijgen. Deal!

Voor nu is het terug naar de boot en op naar de eerste snorkelplek Taka Makkasar. Het is hier echt boven verwachting mooi, diverse schildpadden, mooi koraal en veel diversiteit aan vissen. Rond om een klein eiland, meer een zandbank, midden in de oceaan. Zowel in als rondom het eilandje worden de nodige foto’s gemaakt.  Daar vlakbij ligt ‘Manta point’, we gaan er op zoek naar de grootste zeerog, de Manta. Helaas kunnen we er geen vinden en zetten we koers naar de haven, waar we nog voor 14.00 uur arriveren. Want een andere snorkelplek mogen we niet aandoen van de booteigenaar.

We brengen de namiddag door aan het zwembad en eten die avond bij de buren, waar we 1 nacht hebben geslapen.

 

Dag 16

Om nog eerder op Komodo te zijn, vertrekken we al om 6.00 uur met ontbijtboxen naar de haven. Daar wacht ons de onaangename verrassing dat crew van de boot er nog niet is. Bijna 45 minuten moeten we wachten voordat we kunnen vertrekken. Ben er behoorlijk pissig om, zie de komodo-shoot al in het water vallen. Helaas is het ook zo… momentum voor interactie is weg en andere boten komen snel na ons aan. Wat een mega onprofessionaliteit… De lokale agent Happy Trails dopen we na al deze fiasco’s tot Unhappy Trails…

Op een verlaten strandje loopt 1 komodo door de waterlijn de struinen, ik vraag aan de gids of ik het water in mag. Hij kijkt me vreemd aan, ‘dat heeft nog nooit iemand gedaan’, maar hij vind het prima. Ik doe mn kleren uit, hang ze in een boom en loop voetje voor voetje het water in, want je wilt niet per ongeluk op een stingray of zo trappen.  Vanuit het water lukt het mij om nog wat mooie actieshots te maken, van een komodo die het water inloopt. Even later komen er andere groepen aan, en moet ik het water uit.

Dan maar terug naar de boot en op naar Pink Beach. De dag ervoor hadden we al het onaangename bericht gehad dat we niet naar Padar Island kunnen. Pink beach is ok evenals het snorkelen hier. Vervolgens naar Kanawa island, waar we weer het water ingaan. Tijdens die proces, maak ik een klein uitglijer, waarbij ik met mijn ribben op een paaltje klap. Auwww, pas een paar dagen later krijg ik er echt last van. Het snorkelen hier is een feestje, honderden visjes die gek zijn op banaan en brood. Teun krijg er geen genoeg van ze te voeren en er mee te zwemmen/duiken.

Vanuit Kanawa is het een kwartier terug naar de haven varen en is het weer op naar het zwembad waar rond 15.00 nog een plekje vinden. Dan komt het nieuws binnen dat we morgen 3 uur later vetrekken richting Lombok. Jammer want we hadden daar graag de middag doorgebracht. Die avond krijgen we onze aangeboden dineer geserveerd bij Puri Sari.

 

Dag 18

Omdat we pas om 14.00 worden opgehaald, brengen we de ochtend door aan het zwembad. Dan is het uitchecken, lunchen en op naar het vliegveld. Zowel deze als de aansluitende vlucht verlopen perfect, ruim op tijd. Het is inmiddels bijna donker als we aankomen op Lombok, een uurtje rijden naar het hotel/lodge Segara, waar we inchecken, eten en naar bed gaan. Helaas zijn de bedden echt te hard…

 

Dag 19

Nu met daglicht zien we pas hoe mooi deze plek, is vol in het groen en direct aan zee. Het ontbijt is a-la-carte en prima. Dan lekker naar het zwembad en zee, waar we de rest van de dag vertoeven.

Teun vind het heerlijk, golven springen, zwemmen en lekker rommelen aan zee.

Zo brengen we ook dag 20 en 21 door.

 

Dag 22

Deze dat vroeg uit de veren, om 7.00 worden we opgehaald voor de eerste etappe richting huis. De chauffeur is ruim op tijd, maar onze ontbijtboxen zitten onder de mieren. De receptionist regelt direct nieuwe en we vertrekken alsnog volgens plan. Het is zo’n 2 uur rijden richting de haven, maar zo zien we daadwerkelijk nog wat van het eiland. Bij haven is het weer een dik uur wachten, voordat we kunnen boarden en naar de pier mogen. Er komt al een volle boot terug van de Gili eilanden, waarbij wij nog een plekje moeten vinden. Dat lukt, maar pfff niet ons ding… het is benauwd aan boord, dat wordt ff 2 uur doorbijten.

Als we rond 13.00 arriveren bij de haven op Bali, kunnen we onze chauffeur niet vinden. Na 15 min. ga ik bellen, hij is in de buurt. Als je het over de duvel hebt…. Staat er ineens een gast met ‘Joosten’ op een papiertje. We stappen snel in, want we willen zsm naar het 7 sterren hotel, de Hanging Gardens of Bali. Maar man o man, wat een gekkenhuis onderweg, de scooters zoemen als irritante muggen voortdurend om je heen, file all-over the place. We maken nog een tussenstop bij de beroemde rijstvelden van Bali. We hebben het al na 5 minuten gezien, wat een doffe ellende. Ooit is het hier vast en zeker mooi geweest. Nu is het vervallen tot een speeltuin. Waar je of verkleed in een gekleurde jurk op de foto gaat, of misschien nog erger gaat schommelen boven de velden. Er is amper nog een foto te maken, zonder toeristische gekheid in beeld.

We fijn… 2 uur op Bali en alle vooroordelen al bevestigd gekregen, te druk en te toeristisch. Het is daadwerkelijk het Benidorm van het Oosten geworden.

Snel door dan naar die ene parel? De incheck is een plaatje, met een drankje, een heerlijk hapje en een verfrissend doekje. We worden in een comfortabele zit bijgepraat over eea en dan per kabelbaan naar ons huisje gebracht. Uuuuuh laat de ‘je’ maar weg. Man o man, wat een villa… met je eigen infinitypool aan je slaapkamer vast. De rondleiding is nog niet afgelopen of Teun is ‘missing’…. Plons, hij ligt al in het zwembad. Een half uur later roomservice aan de deur met een late lunch en dan allemaal samen onze pool in. Het is genieten geblazen, ook de stortdouche erna.

Na wat relax tijd op de kamer gaan we dan naar het restaurant, waar we fantastisch eten, (geflambeerde Wayagu is de topper) voordat we het bed in duiken.

 

Dag 23

Lekker uitslapen tot… Teun vanuit onze privé pool op de raam klopt. We duiken er (naakt) achteraan. Dan weer douchen en ontbijten. Wat een smulpartij is dat weer… Onze zwemspullen hebben we al aan, dus dan gaat het eindelijk gebeuren… een duik in het meest geposte zwembad op Instragram. Het ligt er echt schitterend bij, 2 enorm hangende baden die middels een enorm waterval in elkaar overlopen.

Na een heerlijk ochtend relaxen moeten we helaas uitchecken… soort van. Want om 12.30 hebben we een massage gereserveerd. Heeeerlijk… hoe fijn is dat.  Ruim een uur worden we onder handen genomen. Genieten, behalve als ze die blauwe dikke teen van mij beetpakt…. Maar dat is weer lachen voor de rest. We gaan echt op en top relaxed naar huis. Even afkoelen, afdouchen en dan lunchen. We nemen de specialiteit van het huis, smullen smullen smullen.

Uiteraard is onze chauffeur te laat, de weg te druk en ruim 2 uur later komen we (gesloopt) op het vliegveld aan. Pffff wat een verkeer. Nooit zover scooters, brommers en andere zooi gezien, niet te doen…

Na een soepele check-in en security, kopen we de laatste souvenirs. De enige tas die ik kan kopen is een ‘I LOVE BALI’ tas. Wat een grap… Ik haat Bali, maar de dame achter de kassa begrijpt me niet. Dus ga ik met ‘I love Bali’ naar huis.

 

Dag 24

Home sweet home (na een flinke file onderweg).

Reisverslag sluiten

Route