Ecuador 2021

Reisverslag openen

Dag 1

Om 6.00 op weg naar Schiphol. Tijdens het inchecken heb ik een mooie upgrade kunnen maken naar Businessclass dus we vliegen echt als koningen op weg naar Ecuador. Omdat nu in coronatijd er vrijwel niet zakelijk wordt gevlogen, is 75% van de businessclass leeg.

We landen rond 15.30 uur (plaatselijke tijd).

Alles loopt redelijk voorspoedig, in 20 minuten rijden we naar ons hotel. Het is een leuk authentiek hotel waar we direct het verwarmde zwembad induiken. Ff de reis van ons…

Lees meer...
Reisverslag sluiten

Dag 1

Om 6.00 op weg naar Schiphol. Tijdens het inchecken heb ik een mooie upgrade kunnen maken naar Businessclass dus we vliegen echt als koningen op weg naar Ecuador. Omdat nu in coronatijd er vrijwel niet zakelijk wordt gevlogen, is 75% van de businessclass leeg.

We landen rond 15.30 uur (plaatselijke tijd).

Alles loopt redelijk voorspoedig, in 20 minuten rijden we naar ons hotel. Het is een leuk authentiek hotel waar we direct het verwarmde zwembad induiken. Ff de reis van ons afspoelen. Later eten we ook bij het hotel, het is prima.

 

Dag 2

Al in de ochtend gaan we door naar Galapagos, wel een tussenlanding op Guayaquil en dan door naar Baltra. Het is best een gedoe bij ‘douane’, duurt ons ff te lang.

Met een gids gaan we via bus en boot naar Santa Cruz, waar een auto klaar staat. Onderweg hebben we bij El Chato onze eerste stop (in de highlands) voor de schilpadden. Ze lopen daar echt overal rond, geweldig om ze zo te zien. We lopen er lekker vrij rond en maken naar hartenlust foto’s. Na de lunch lopen we een nog een stuk met de gids en bezoeken ook de lavagrotten. De gigantische schildpadden zijn echt geweldig!!!

Daarna door naar het hotel. We rijden met de ramen open, ineens paniek op de achterbank, er is een mega grote zwarte kever of zo binnen gevlogen. Lisette wordt 2x gestoken in haar buik, wat een welkom… Ik en mijn ‘lapje’ brengen redding en gooi dat monster naar buiten. (later leren we dat het een soort Hommel is).  We checken in bij Hotel Fiesta in Puerto Ayora, waar we de komende dagen zullen verblijven. De namiddag chillen we lekker bij het zwembad. We hebben een prima ruim huisje, alleen zijn de bedden naar onze smaak te hard…

 

Dag 3

Vandaag gaan we op pad met de SeaLion . Eerst met bus naar de andere kant van het eiland en dan met een zodiac naar de SeaLion, een prachtige ruime boot. Het is een klein uurtje varen naar North Semour waar we eerst gaan snorkelen. Er zit verrassend veel vis en zien zelfs de eerste 2 haaien en een octopus en uiteraard worden we regelmatig begroet door zeeleeuwen. Daarna gaan we zo’n 1,5 uur wandelen op het eiland zelf. Je loopt er voortdurend tussen o.a. de Blauwvoet jan van genten maar ook div andere soorten.

We lunchen aan boord voordat we naar Bachas Beach gaan. Hier maken we een kleine wandeling, 1 flamingo zien we, maar we relaxen vooral op het stand. Ik vermaak me prima met vissende pelikanen en Jan van Genten.

In de avond eten we bij Almar, heerlijk aan het water, waar een paar kleine reigertjes een mooie vis-show weggeven.

 

Dag 4

Een dagje nix…, althans geen boottocht. Al voor het ontbijt zijn Teun en ik in de jacuzzi’s te vinden, heerlijk om zo te ontwaken. Na het ontbijt lopen 3 kwartier naar Tortuga Beach, een van de mooiste Galapagos stranden. Helaas wat regen onderweg, maar het strand is prachtig en het weer klaart direct weer lekker op.

In een klein, soort van poeltje zit een jong zeeleeuw. We duiken lekker in het water met hem, hij geeft ons echt een privé show. Verder heb ik ook genoten van de vele leguanen, vooral als ze het water in- en uitgaan om te eten. Heerlijke fotomomenten. Op een strandje verder, waar het wat drukker is (lees, het andere strand hadden we voor onszelf 😊), nemen we de watertaxi terug naar de stad, over echt mega hoge golven heen, what a ride!!!

Voordat we naar het hotel lopen, gaan we naar de visafslag. Te leuk om te zien hoe hier pelikanen, zeeleeuwen en zelfs een reiger zich opdringen om visrestanten te scoren! Echt een schitterend tafereel.

Nog ff relaxen bij het zwembad en dan op naar Isla Grill. Eerst weer met de water taxi en daarna echt fantastisch gegeten!

 

Dag 5

Vandaag weer met de boot op pad, deze keer met de SeaWind.  De snelste en meest luxe boot daar, kunnen boeken met een mega korting door de ‘coronarust’. Het is echt een prachtig schip. We varen eerst naar South Plaza, misschien wel het mooiste eiland van allemaal. Te gek die kleuren, rood, groen, geel, oranje tegen de turquoise zee. We zien een aantal landleguanen, maar minder dan we hadden verwacht. Dit doordat er geen nieuwe cactussen bij komen, door de invloed van de inmiddels verwijderde geiten. Ook de meeuwen met jongen zijn erg leuk om te zien. Daarna gaan we door naar Santa Fee, hier gaan we eerst snorkelen. We hebben mega veel fun met alle speelse zeeleeuwen daar en zien ook een paar schildpadden.

Na een heerlijke lunch gaan we aan land om ook hier op zoek te gaan naar de landleguanen. Edemisch voor dit  eiland. Uiteraard vinden we deze en op het strand maken we de wereldbol foto, te midden van de zeeleeuwen. Daarna weer terug naar Santa Cruz (Puerto Ayora).

Omdat Isla Grill vol geboekt is gaan we weer naar Almar, een prima alternatief.

 

Dag 6

We beginnen de dag rustig, het is bewolkt. Na het ontbijt gaan we naar het strandje bij Darwin Research center. Valt ons wat tegen, maar we vermaken ons. We lopen terug en doen onderweg wat winkeltjes aan en kopen wat leuke dingen voor Lisette en Teun. Uiteraard scoren we ook een ijsje.

Relaxen bij de pool en jacuzzi’s, zwemmen, spelen en duiken. Na het afdouchen op tijd naar Isla Grill, lekker eten met uitzicht op de haven, terwijl er onder ons voortdurend haaien zwemmen. We genieten hier ook van onze eerst Pina colada’s.

 

Dag 7

Koffers pakken, relaxen en op naar de boot voor onze tocht naar Isabella. Op Santa Cruz hebben we het uitstekend naar onze zin gehad. Wat een gedoe in de haven…. Vliegen gaat sneller! Kaartje hier, ontsmetten ginder en zelfs een security check. Aan de andere kant, goed om te merken hoe serieus ze hier met corona omgaan. Het is 2 uur varen, we komen om 17.00 aan op Isabella.

Hier weer paspoort controle en fee betalen…. Gedoe

We checken in bij Iguana Crossing Boutique Hotel. Het is een erg fraai hotel, de bedden alleen net wat te klein 😉  Eten bij hotel is ook echt goed, prima keuken hier. Als we willen gaan slapen, horen we echter de waterleidingen te goed. Die piepen enorm als er ook maar ergens een kraan wordt open gezet. Na een subtiele klacht wordt dit opgelost.

 

Dag 8

Iets na 7.30 worden we opgepikt, pakken passen en door naar de haven. We gaan snorkelen bij Los tunneles. Na een klein uur varen. Eerst een rondvaart door de lavaformaties waar we even later een korte wandeling maken. Echt een te gek landschap, overal bruggen van lava omgeven door een azuurblauwe zee. Zo nu en dan komt er een schildpad voorbij zwemmen.

Dan een eerste snorkelrondje van 20 min. We zien een flinke haai tussen de lava formaties zwemmen. Maar ook flinke scholen vissen en enorme zeesterren. Het is een fraai schouwspel.

Daarna 10 varen naar een andere plek waar we verrast worden door heel veel enorme groene schildpadden, maar ook vele haaien die daar relaxen in een grot. Last but not least een zeepaardje, de eerste ooit die wij in het wild zien, de grootste soort die er is. Maar wat zijn ze goed gecamoufleerd, super lastig te spotten.

Lunchen doen we op de boot, broodjes en dan varen we weer terug. We maken nog een strandwandeling, genieten van de sunset en eten weer heerlijk bij ‘ons’ bij Iguana Crossing Boutique Hotel.

 

Dag 9

Ook vandaag staat er weer een snorkeltour op het programma. We worden een uur later opgehaald ivm met gisteren, we blijven ook dichter bij huis. Los Tinteras staan op het programma, een soort lava rif vlakbij de haven. We maken eerst een wandeling over de lavaformaties, voordat we een stukje verderop het water in mogen. Helaas zien we geen haaien tijdens het snorkelen, wel een paar tijdens de wandeling. Wat we wel zien zijn echt heel veel schildpadden. Lisette schrikt zich zelfs een hoedje als ze denkt dat ik naast haar snorkel, maar als ze echt goed kijkt, een enorme schildpad naast haar ziet zweven. Na een uurtje verlaten we het water en worden we teruggebracht naar ons hotel. De lucht is inmiddels helemaal opengetrokken dus nestelen we ons bij het zwembad.  Uiteraard gaan we ook nog richting strand die middag waar Teun en ik flink in de golven springen, wat een feest.

Na het douchen, genieten we op het strand van een mooie zonsondergang en de zeeleguanen, voordat we naar het stadje lopen. Daar kopen we wat souveniers, we eten bij El Velero. Wat vis hapjes en een enorme pizza die we delen.

 

Dag 10

Vandaag geen plannen, maar goed ook want het is zwaar bewolkt… We besluiten na wat relaxtijd een wandeling te gaan maken de mangroves in achter ons hotel. Het is een prachtig pad door dichte begroeiing en met over paaltjes bruggen. In de diverse meertjes zitten vogels, zeeleguanen ed. Highlight zijn de Flamingo’s die er staan te foerageren.  Teun vind het wel een spannend pad, veel doet aan een creepy persoon denken van Siren Head. Hij schrikt zicht dan ook een hoedje als er ineens eens een vaag alarm geluid uit een luidspreker klinkt… hij staat haast te trillen op zijn benen en heeft kippenvel.

Aan het einde van het pad komen we onverwacht uit bij een schildpadden breeding center, we lopen er voorbij op weg naar een lagune waar ook vaak flamingo’s zitten. Helaas vandaag niet…

Bij het hotel kleden Teun en ik ons om, om weer de golven in te duiken. Een dik uur vermaken we ons daar, voordat we gaan afduiken in het zwembad en douchen.

We hebben het plan om in het dorp te gaan eten, maar het restaurant die we op het oog hadden is dicht. Dus maar terug naar het hotel. Onderweg kijken we nog naar een voetbal wedstijd die bezig is, kids van o.a. Teun zijn leeftijd. Teun is natuurlijk veeeeeel beter… 😉

 

Dag 11

Het weer ziet er een stuk vriendelijker uit en na het ontbijt nemen we een taxi naar Concha de Perla, een mooie snorkelplek. Op de steigers er naartoe treffen we al de eerste zeeleeuwen. We kleden ons om en plonsen het water in tussen een flinke groep 65 plussers die er staan te kijken. Al snel worden we gevonden door 2 zeeleeuwen die maar wat graag met ons willen spelen. Ook hier treffen we weer een fraaie schildpad en zelfs een blacktip haai. Het water is vreemd troebel, dit door het effect van zoet en zout water (het is eb en het water uit de mangroves vermengt zich met zeewater).

Als we verder snorkelen worden we verrast door een groep spotted eagle ray’s. Echt magisch om ze door het water te zien vliegen, waaauwww. Dan opeens komen de zeeleeuwen ons weer opzoeken, blijkbaar jaloers op de aandacht die wij de ray’s gaven jagen ze deze weg en krijgen wij even later weer alle aandacht.  Snel ga ik Teun halen, want hij vind dit ook prachtig. Bellenblazend, rondjes zwemmend en tal van andere capriolen halen ze uit soms raken ze ons uit puur enthousiasme, wat een feest.

Na een uur weer terug naar het hotel waar we ons in het zonnetje nestelen aan het zwembad. Teun en Lisette gaan eerst golven springen, waarna we gaan lunchen. Uiteraard gaan Teun en ik ook nog de zee en het zwembad in, waarna we lekker warm afdouchen en gaan eten in het dorp bij le Velero.

 

Dag 12

Het weer ziet er prima uit en we besluiten fietsen te huren en richting ‘The Wall of Tears’ te fietsen. De manager van het hotel dropt ons bij de fietsenverhuurder en daar selecteren we passende fietsen. We kopen nog wat water en vertrekken vol goede moed richting the wall. Het is best stevig doorfietsen, met div beklimmingen en stukken mul zand. Al snel zien we bij een lagune flamingo’s super dichtbij. Onderweg zien we verder enkele enorme zeeleguanen en een reuzenschildpad.

Dan ineens geen enorm gil… een schreeuw…. Van Teun. Ik knijp in de rem en spring van mn fiets af, Teun is door een zwarte kever/wesp-beest gestoken, XL drama. We proberen het nog een stukje maar Teun is er klaar mee, dus beginnen we aan de weg terug. We stoppen nog bij een paar viewpoints (lava Grot, strandje en lagunes, maar Teun wil vooral terug naar huis. Bij het hotel aan de cola en ff bijtanken. Die middag brengen we verder door aan het strand en zwembad. We eten in het hotel. Terwijl we daar zitten te wachten, raken we aan de praat met een paar Amerikanen die een dobbelspel bij zich hebben. Even later zitten we met z’n allen als gekken te dobbelen. Super gezellig en uiteindelijk krijgen we het spel nog cadeau ook!

p.s. die ene steek bij Teun, deed veel meer pijn dan die 2 van mama.

 

Dag 13

Omdat het wat bewolkt is in de ochtend, gaan we weer snorkelen bij Concha de Perla, waar de zeeleeuwen ons al snel begroeten. Verder valt het snorkelen deze keer tegen. Als we ons staan af te drogen en om te kleden, zie ik echter ineens een aantal flinke schaduwen in het water. Ik roep Lisette erbij, is dat wat ik denk dat het is….? We denken van wel, ik doe mijn flippers weer aan en zonder wetsuit duik ik het water in, richting de schimmen. Dan ineens zwem ik weer oog in oog met de Eagle rays, wat een feest! Al helemaal als er ook nog een enorm zeeschildpad bij komt kijken. Na een kwartiertje houd ik het voor gezien en droog ik me weer af. We raken aan de praat met een gozer uit NL, super aardig en een echte wereldreiziger ook. Daarna gaan we richting het standje bij de haven, waar we wat foto’s maken met de zeeleeuwen. Dan moeten we terug, onze taxi zou er weer moeten zijn…. Zou… want hij komt niet opdagen en we beginnen terug te lopen. Tot we een andere taxi scoren.

Bij het hotel aangekomen lunchen we wat en reserveren we de jacuzzi voor later die dag. Na de lunch is het golvenspringen en zwemmen tot 15.30 uur, dan duiken we op het dak de jacuzzi in. We bestellen 3 pinnacolada’s en genieten in volle teugen. Die avond kopen we een paar souveniertjes en eten we weer bij het hotel om af te sluiten met een Vulcano (toetje).

 

Dag 14

Vandaag vliegen we verder naar San Christobal, omdat het hotel vol zit, moeten we al om 10.00 onze kamer uit. Het is een prachtige dag dus tot 13.00 genieten we aan het stand en aan het zwembad van het zonnetje. Dan op naar het vliegveld. Daar wacht ons een verrassing, het lijkt uitgestorven te zijn. De chauffeur dropt ons en wij gaan opzoek naar…. een mens. Gelukkig vinden we een dame, die moet onze koffers inspecteren. Dat gaat op zijn boerenfluitjes. Daarna wordt e.e.a op een oude weegschaal gewogen. We mogen maar 25 pond per persoon meenemen…. Uuuh… 140 pond te veel… x2 dollar, dat schiet op… pffff de kosten van een ticket . De vertrekhal is een soort van open schuur, we moeten nog 45 min wachten.  Samen met 6 anderen mogen we dan een kleine kist in, het is 45 min vliegen. Omdat het veelal helder is, mooie uitzichten onderweg. Riffen, eilandjes, mooie kuststroken, het is genieten.

Na de landing rijden we naar een hangar, waar onze koffers uit het vliegtuig worden gehaald. Dan worden we naar de aankomst hal gedirigeerd, waar …. niemand is. Sterker nog, de deur zit op slot we kunnen er niet uit. We lachen er kostelijk om,  de taxi staat buiten te w88. Dan komt er gelukkig iemand van de beveiliging met een sleutel, die ons eruit laat.

Het is dan nog geen 10 min rijden naar ons hotel  (Golden Bay) waar wel inchecken en boel gaan verkennen. Teun is vooral gek op de coffeecorner… gratis koekjes… hahahaha

We lopen die middag naar een strandje, via Playa Mann naar Punto Carola. Daar treffen we Indiri, een Rotterdammer die samen met zijn vriendin aan het backpacken is. We nodigen ze uit om mee te eten bij Guiseppe.

Gezellig avond, lekker eten en souvenirs gekocht.

 

Dag 15,

Vandaag gaan we naar Espagnola, al om 6.40 moeten we ons melden bij de Pier en vertrekken we, ruim 2,5 uur varen. We hebben een paar luxe ontbijt boxen van het hotel meegekregen. Een enorme traktatie is een XL groep dolfijnen die we onderweg tegenkomen, zo’n 10 minuten verblijden ze ons met hun aanwezigheid.

Bij het eiland gaan we eerst in een baai snorkelen, het is ok maar niet heel bijzonder. Het leukste moment is als er een stuk of 6 zeeleeuwen tegelijk met mij komen spelen. Ze bijten zelfs in mn flippers! Dan omkleden en op naar het eiland zelf. Het is een lange, rotsachtige maar zeer mooie wandeling. Naast de Boobys zien we uiteraard zeeleguanen maar het zijn de Albatrossen die hier de show stelen. Met jong, met ei, vliegend en lopend. Ook de Blauwvoet jannen zijn een traktatie als ze de paringsdans gaan doen. Een bonus is de Galapagos Hawk die we van dichtbij kunnen zien en fotograferen. Vooral het laatste stuk is enorm rotsachtig, Lisette is er helemaal klaar mee, zeker ook omdat de gids verre van behulpzaam is. Op het strand waar we eindigen ligt het nu vol met zeeleguanen, ze hebben hier veel meer kleur dan op de andere eilanden, waar ze vooral zwart zijn.

We lunchen aan boord, voordat we aan de terugvaart beginnen, deze duurt een stuk langer, omdat een van de motoren het op ¾ vd reis begeeft.

We eten die avond bij ons hotel zelf, dat valt wat tegen. Te experimenteel en er staat te weinig voor Teun op de kaart.

 

Dag 16

Het is redelijk bewolkt in de ochtend en we gaan eerst op ons gemakkie ontbijten. Nou…. Daar heb je hier de tijd ook wel voor nodig. Het lijkt wel een high-tea met al die gangen en lekkers dat er wordt geserveerd. Dan regelen we een taxi om het eiland te gaan verkennen. We wilden eerst naar de vulkaan maar daar aangekomen regent het, we rijden dus door naar het schildpadden centrum. Galapaguera. Daar maken we een wandeling van een uur en zien er div schildpadden rondlopen in hun natuurlijke omgeving. Vanuit daar rijden we naar een mooi baaitje, waar inmiddels de zon is doorgebroken, Puerto Chino. Het is ff lopen maar de moeite waard, we relaxen er een uurtje voordat we aan de klim terug naar parking beginnen naar de taxi.

Dan door naar Junco Lagoon een krater meer in een vulkaan. Het is een fikse klim omhoog, naar de top die nog altijd in de wolken ligt. Door die wolken is het zicht niet top en valt het ons een beetje tegen. Terug naar de taxi dan maar weer.

Voordat we naar het hotel gaan, doen we nog 1 strandje aan ‘Loberia’. Daar vermaken we ons zo’n 1,5 uur met zeeleeuwen en golven.

Die avond gaan we eten bij El Descanso del Marinero.  We hebben een tip gehad dat ze hier nog Langoustines hebben. Bijzonder want officieel is het seizoen hiervoor afgelopen. We hebben geluk, want ze hebben er nog 2. We laten er 1 grillen en 1 met knoflooksaus klaar maken, het is smullen geblazen…. We reserveren er direct 2 voor de laatste dag. Want als wij zitten te smullen, komt er franse familie aan die zowel op Isabela als hier bij ons in het hotel zaten. Ook zij bestellen langoutines, maar vissen dus achter het net. We maken er wat grapjes over, niet beseffende dat we hiermee de klad leggen op de bestelling voor de laatste avond…

Teun vermaakt zich in de tussentijd prima met allerlei (piraten)scheepsattributen.

 

Dag 17

Het is direct al lekker zonnig als we zitten te ontbijten, waar het heel vroeg in de ochtend nog regende. Na het ontbijt pakken we onze spullen en zetten koers naar een mooie wandel route naar viewpoints en een strandje. We maken een inschattingsfout en moeten op een begeven moment een stuk terug lopen, omdat het weer betrekt, besluiten we het baaitje te laten voor wat het is en terug te lopen. Teun stoot zijn hoofd onderweg nog aan een overhangende boomtak… Bij de uitgang aangekomen klaart het weer op en nestelen we ons vlakbij bij Playa Mann. Ik ga hier nog snorkelen, maar het water is te troebel en heb het snel gezien.

Teun is met een soort van kasteel/dam bezig als een zeeleeuw besluit deze wel interessant te vinden, hij nestelt zich er midden in. Dit brengt Teun op een idee, en gaat er zo nog een stuk 5 maken. In de loop van de middag hebben al zijn ‘hotelkamers’ bewoners gekregen en worden wij omsingeld door zeeleeuwen. Een kleintje vindt mijn voeten/tenen heel interessant en komt er tegenaan liggen. We schuiven 3x een meter naar achteren maar ze komen ons gwn achterna. Als die kleine denkt aan mijn tenen te kunnen knabbelen is de maat vol en pakken we onze spullen.

We eten die avond bij Midori, de sushi is echt top hier!

 

Dag 18

Na het ontbijt weer naar de haven, voor ons uitstapje naar Isla Lobos. De gids kijkt wat bezorgd naar de sandalen van Lisette en hij geeft aan dat het erg rotsachtig is daar. Lisette en Teun besluiten te blijven en een relaxochtend te nemen. Ik ga wel mee, wil nix missen 😉

Het is 20 min varen voordat we aan land gaan. Het is idd flink rostachtig en ik zie een opaatje onderuit gaan. De Blue Footed Booby’s zijn een feestje met de jongen. Ook de fregatvogels met opgeblazen rode keelzaak doen hun best. Het is een wandeling van een dik uur, daarna terug naar de boot en snorkelen. Uiteraard speelse zeeleeuwen maar ik zie ook zeker 6 schildpadden, blijft mooi!

Dan landen we op een Blue Lagoon strandje waar we een halfuurtje relaxen alvorens te lunchen aan boord en weer terug te varen. Om 13.00 uur kom ik aan het hotel waar Teun en Lisette net richting Playa Mann gaan. Ik ga eerst ff douchen en zo.

Playa Mann is weer een zeeleeuwen feest. Een enorme kuil die Teun heeft gegraven wordt door het dominante mannetje, The Beach Master, ingepikt. We lachen er kostelijk om. We scoren voor Teun een soort slushpuppy bij een ijskarretje dat voorbij komt. De locals zijn er gek op.

Na het douchen kijken we naar de sunset en gaan we richting de Langoustines. Maar helaas… ondanks onze reservering zijn er geen. We doen het met kreeft en een schorpioen vis, ook lekker, maar anders… Teun vermaakt zich prima in de scheepskajuit en met een lekker stukje kip.

 

Dag 19

Koffers pakken, ontbijten en op naar het vliegveld voor deel 1 van onze terugreis. Op naar Guayaquil.

We verblijven 1 nacht in deze drukke havenstad. We shoppen er wat en bezoeken het parkje met de leguanen waar we goede herinneringen aan hebben. Voor Teun scoren het officiële shirt van Barcelona de Guayaquil. We nemen nog een lekkere duik in het zwembad en eten in het hotel.

 

Dag 20 + 21

Op het vliegveld proberen we weer businessclass te fixen voor weinig… en dat lukt. We vliegen dus weer vorstelijk terug naar NL. De vlucht verloopt prima en we slapen allemaal een flink stuk de nacht door. Het duurt ff met de koffers op Schiphol, maar verder verloopt de terugreis prima.

Reisverslag sluiten

Route