China 2006

Reisverslag openen

Dag 1 + 2 Amsterdam --> Beijing

Om 17.10 vertekken we vanaf Schiphol, de vlucht verloopt prima, we slapen echter maar weinig. Vroeg in de ochtend komen we aan in Beijing. Ons vervoer is nog niet, dus ff bellen met de reisagent in China (yep, mobieltje werkt) en met ongeveer 20 vertraging komen onze gids + chauffeur aan. Als we bij het hotel aankomen is het nog te vroeg om in te checken, dus maken we een eerste wandeling door het centrum van Beijing. Als…

Lees meer...
Reisverslag sluiten

Dag 1 + 2 Amsterdam –> Beijing

Om 17.10 vertekken we vanaf Schiphol, de vlucht verloopt prima, we slapen echter maar weinig. Vroeg in de ochtend komen we aan in Beijing. Ons vervoer is nog niet, dus ff bellen met de reisagent in China (yep, mobieltje werkt) en met ongeveer 20 vertraging komen onze gids + chauffeur aan. Als we bij het hotel aankomen is het nog te vroeg om in te checken, dus maken we een eerste wandeling door het centrum van Beijing. Als we dan om 11.00 uur kunnen, inchecken besluiten we eerst 1 a 2 uur te slapen. ‘s-Middags bezoeken we eerst de Lama Tempel, deze is groter dan verwacht, naast diverse monniken zien we veel bezoekers wierook stokjes opsteken en bidden. Met de taxi gaan we vervolgens naar de Drum Tower. Als we de taxi uitstappen hangt er direct een riksja fietser in onze nek. We spreken af dat hij ons na het bezoeken van de tower mag rondfietsen, natuurlijk moet er eerst over de prijs onderhandeld worden! In de tower wordt er o.a. een drumshow gegeven. Het uitzicht over de stad is nogal ‘smoggie’, je kijkt o.a. neer op de Hutongs (arme/oude wijk). Met de riksja maken we een tocht o.a. door deze Hutongs en langs enkele andere highlights van Beijing. Zo bezoeken we ondermeer de ‘Garden of Prince Gongs mansion’ en een van de huizen in de Hutongs. Het is een huis van een welvarende familie, niet echt representatief voor een gemiddelde Hutong-woning. Na de fietstocht wandelen we nog door enkele (Hutong) winkelstraatjes en kopen onze eerst souveniers. Met de taxi gaan we terug naar het hotel waar we ‘s-avonds genieten van een seefoodbuffet. Om 21.00 uur duiken we afgestoft ons (te harde) bed in. Helaas, 1.30 uur zijn we klaar wakker, gelukkig slapen we de laatste uren nog.

 

Dag 3 Beijing

Om 8.30 staat Megan (onze Gids) voor de deur. Via het Plein van de Hemelse Vrede gaan we richting de Verboden stad. Het verbaast me hoeveel Chinezen er voor het graf van Mao in de rij staan. Voor de ingang van de Verboden stad is het ook behoorlijk druk. Div. Chinezen doen hun best met ons op de foto te komen. Toeristen van het platteland die blijkbaar nog nooit Europeanen gezien hebben. Met sommige maken we ff een dolletje. Waarschijnlijk staan we nu op menigeen Chinees schoorsteenmanteltje. De Verboden stad is zeer indrukwekkend. Het complex/terrein is veel groter dan verwacht en in een zeer goede (authentieke staat). De div. vertrekken van de keizer staan er nog net zo bij als 100 jaar geleden. Helaas staat een van de hoofdgebouwen in de steigers (alles moet pico-bello zijn voor de Olympische spelen van 2008). Aansluitend gaan we richting de Temple of Heaven. Wederom een enorm terrein maar met minder gebouwen. Maakt na de Verboden stad niet heel veel indruk op ons, ook hier staat er weer een gebouw in de steigers. Na de lunch gaan naar het zomerpaleis. Hier is het echt veel te druk, ik word echt niet goed van die enorme groepen Chinezen die allen een zelfde petje op hebben en achter een joker met vlag en megafoon aanhollen. Aangezien ook hier het belangrijkste gebouw weer in de steigers staat, gaan we er snel van tussen. Op de weg terug belanden we in de file, schiet echt niet op. China is echt TE druk en de bij overheid zitten er een paar idioten die totaal geen verstand van planning hebben (alles gelijktijdig in de steigers….#@#$%#$%@). ‘s-Avonds gaan we naar een Chinese acrobatiek show, lekker relaxed genieten van slangenmensen en mooie kostuums.

 

Dag 4 Beijing

Vandaag vertrekken we ruim een uur vroeger dan gepland, dit om de drukt voor te zijn. Als eerste staat de Chinese Muur op het programma. We gaan naar naar Baldaling, hier kunnen we namelijk een stuk met een kabelbaantje (heb nog altijd wat last van mijn ontstoken voet). Het is hier echt super weer, strak blauwe lucht en er is nog geen Chinese bus te bekennen. Na het kabelbaantje klimmen we nog een stuk verder en kunnen echt genieten van de rust en een waanzinnig uitzicht. Die muur is echt zeer indrukwekkend. Naar alle kanten zie je ‘m over de bergruggen lopen met in de verte optrekkende mist. Als we aan de ‘afdaling’ beginnen wordt het al snel drukker. De Chinezen bestormen letterlijk hun eigen muur. Om 11.30 schuiven we vroeg aan voor de lunch om aansluitend naar de Ming graven te gaan. Omdat we hier nu rond de officiële lunchtijd zijn is het ook heerlijk rustig. En kunnen we op ons gemak e.e.a. bekijken. Toch moet eerlijk bekennen dat ik er meer van had verwacht. Op de weg terug naar Beijing komen we weer in de file, er staat echt ALTIJD file in Beijing. We laten ons droppen in het Jingshuan Park. Daar is het echt gezellig druk op deze zonnige lente dag. Veel (vooral wat oudere) Chinezen hebben zich hier verzameld om samen muziek te maken, te voetballen met een ‘kick-kip’ of te zingen. Eerst gaan we de heuvel op, vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de Verboden stad. Helaas wordt het uitzicht wat belemmerd door de smog. Terug in het park wordt Lisette ten dans gevraagd door een chinees van een jaar of 50. Er hangt echt een heerlijke ontspannen sfeer. Bij een ander groepje staat een student die goed engels spreekt. Zo raken we in gesprek met een man die een bijzonder (oud) chinees instrument bespeeld met 17 pijpjes en gaatjes. Ze zijn echt super trots op hun cultuur. We nestelen ons aansluitend op een bankje en genieten van het levendige park. Wat later gaan we nog ff naar het BeiHai Park, relaxen aan het water. Met de taxi gaan we tegen zonsondergang weer terug naar het Hotel. ’s-Avonds eten we in de stad en lopen we over de foodmarked. Verbaast kijken we hier naar de ‘lokalen’ en de gerechten die men er eet, schorpioenen, krekels, duizendpoten, zwaluwen, sprinkhanen, nieren, zeesterren, zeepaardjes en testikels, allen op een spies. Soms komt er een lucht van de bakplaat/pan waar je haast onpasselijk van wordt. Hmmm, doe ons maar de Mac.

 

Dag 5 Bijing –> Guilin

Om 5 uur gaat de wekker, snel douchen, ontbijten en uitchecken want om 8 uur vertrekt ons vliegtuig richting Guilin. Het is ruim 3 uur vliegen naar Guilin, waar het ook weer prima is geregeld. We worden opgewacht en zijn binnen een half uur bij ons hotel. We besluiten na overleg ’s-middags eerst naar de Grot van de Rietfluit te gaan. Het is een prachtige druipsteengrot die af en toe net te chinees is verlicht met TL balken. Aansluitend maken we nog een wandeling door de omgeving en betalen we te veel voor wat souvenirs. Wat later bezoeken we nog het park van de zeven sterren aan de rand van Guilin. Een park waar veel te beleven is. Zo zwerven er wat ‘wilde’ apen rond, zijn er enkele watervalletjes, tempels en ook weer grotten. Er is zelfs een dierentuin waar je met een tijger op de foto kunt. Eigenlijk triest, want de te vadsige tijger ligt een te klein hokje te stinken. Het weer is wederom super daar genieten we (na het dramatische voorjaar in NL) maar ff extra van. ’s-Avonds maken we een boottocht door Guilin, nu zie je dat het een echt toeristen plaatsje is. Alle bomen en gebouwen aan de oever zijn feestelijk verlicht.

 

Dag 6 Guilin –> Yangshuo (boottocht)

Vandaag staat een van de hoogtepunten van onze reis op het programma, een boottocht over de Li rivier. We worden met een busje bij het hotel opgepikt en na enkele stops gedropt in de haven. Hier kunnen we nog wat inkopen doen, voordat een half uur later de boot vertrekt. De meeste tijd staan we voor op de boot te genieten van het uitzicht. Het is redelijk bewolkt maar het zonnetje breekt toch af en toe door. Het karstenheuvel landschap is werkelijk adembenemend. Na elke bocht in de rivier ligt er weer een verassing te wachten. De lunch op de boot is prima, hier nemen we niet te veel tijd voor zodat we weinig missen qua uitzichten. Na exact 4 uur meren we aan in Yangshuo. Daar staan de aalscholvervissers ons op de kade te verwelkomen. We gaan direct op zoek naar ons hotel, de koffers zijn dar inmiddels al. Het dorpje doet direct al erg gezellig aan, de hoofdstraat staat vol met winkeltjes en restaurants. ’s-Middags regelen we een gids (Rose) en een golfkarretje om de omgeving te verkennen. De rit voert ons langs rijstvelden, boerendorpen, karstenheuvels en rivieren. Wederom non-stop genieten van de omgeving. Als we na een paar uur het gevoel hebben, in het echte platteland van China te staan komen we enkele kinderen tegen, die roepen ‘Hello Money….’. Snel zijn we dan van de pure plattelands illusie af, het toerisme beheerst ook dit gebied. De toch door de karsten wordt hierdoor gelukkig niet minder mooi. Prachtig om te zien hoe de boeren hier nog met hun ossen de rijstvelden ploegen en mensen gelukkig leven van weinig. ’s-Avonds eten we wat in het dorp en struinen we door de winkelstraatjes.

 

Dag 7 Yangshuo

Vandaag slapen we lekker uit, het is immers ook vakantie! Blijkbaar maakt het hotel zich zorgen, want om 9.30 uur gaat de telefoon, of we het ontbijt niet vergeten. Na het ontbijt bellen we Rose om nog een tocht te maken door de omgeving. We vinden het te benauwd om te fietsen dus regelen we weer een karretje. Het is vandaag 5 april, de dag waarop chinezen de graven van hun dierbaren schoonmaken. Echt overal zie je mensen de heuvels intrekken, vaak met vuurwerk, kippen en andere etenswaren. Soms wat dichter bij de straat zie je mensen aan het werk en lekker luchen met elkaar. Overal in de omgeving hoor en zie je vuurwerk. Nu valt het pas echt op dat er echt overal graven liggen, van mooie gedenkstenen tot een simpele heuvel en een rots. Verder doen we nog wat dorpjes aan en blijven we ons verbazen over het mooie landschap. ’s-Middags relaxen we wat in het dorp (shop shop shop shop) en bezoeken we het Yanshuo Park. Daarna settelen we ons aan een watertje bij het hotel en scrabbelen we wat. ’s-Avonds eten we weer bij ‘Under the Moon’ de biefstuk van Lisette is echter dramatisch slecht… Mijn specialiteit van het huis, spareribs in honingsaus, is wel lekker (alhoewel het maar kleine ribbetjes zijn).

 

Dag 8 Yangshuo –> Guilin –> Shanghai

Vandaag weer 2 uur vliegen naar Shanghai. Daar komt na een zeer voorspoedig vlucht de chauffeur pas net aan op het vliegveld. Het is ruim ½ uur rijden naar het appartement van Tom en Anna. Shanghai is echt een moderne stad, niet te vergelijken met Beijing, overal wordt er gebouwd en zie je wolkenkrabbers. Anna staat ons op te wachten bij het appartement. Ze leven hier echt als ‘een god in Frankrijk’. Een schitterend appartement met uitzicht over de rivier, beneden een strand met buitenbad en uiteraard ook een fitnessruimte met binnenbad. Het appartement zelf heeft 3 badkamers waarvan twee ensuite. Na een heerlijke italiaanse lunch gaan we met Anna naar de tempel van de Jade Boeddha. We hebben mazzel want net als wij er rondlopen gaan de monniken bidden. Dat geeft toch wel een apart sfeertje. Bij deze tempel kan ook div. soorten thee proeven (en kopen natuurlijk). We hebben daar niet te gek veel tijd voor, want Tom belde of we hem komen oppikken. Nadat Tom is ingeladen gaan we naar de Bund, het levendige hart van het moderne Shanghai. Hier maken we een korte wandeling en wat foto’s van de skyline. ’s-Avonds gaan we eten in een ander trendy deel van de stad samen met Tom’s moeder, die samen met een vriendin ook hier op bezoek is. Het eten (chinees) is er echt heerlijk.

 

Dag 9 Shanghai (Tong Li)

Na een heerlijk ontbijt droppen we Tom bij Philips en gaan wij naar Tong Li, het Venetië van het Oosten. Dit dorp staat op de Werelderfgoed lijst van het Unesco. Ook vandaag is het weer zo’n 25 graden, lekker kortebroeken weer dus. Het is een relaxed dorp met veel straatjes om heerlijk doorheen te slenteren. Verder zijn er diverse gebouwen en tuinen die zeker een bezoekje waard zijn. In de middag maken we een boottocht door de kanaaltjes van Tong Li. Het is echt een zalige dag. Rond 17.00 uur worden we weer opgepikt door de chauffeur en gaan we Tom ophalen die gewoon heeft gewerkt vandaag. Voor de avond staat er ‘slang’ op het menu. Dit hebben wij nog nooit gehad en stond op ons verlanglijstje. We gaan eten in een typisch chineesrestaurant. Ongeveer een half uur na de bestelling komt er iemand binnen met een witte stoffen zak. Onderin ligt een slang te kronkelen (ziet er heerlijk uit). Na enkele heerlijke gerechten wordt drie kwartier later de slang opgediend. Er zit minder vlees aan dan verwacht, maar het is prima te eten. Het zijn vooral de kruiden die de smaak bepalen. De salade van de huid vonden wij wat minder. In het appartement borrelen we nog wat na.

 

Dag 10 Shanghai (Sheshan/Zhujiajiao)

Vandaag (zaterdag) gaan we met zijn vieren op pad, naar plaatsen waar Tom en Anna ook nog niet geweest zijn. Als eerste naar Sheshan waar o.a. een kathedraal staat, de bekendste uit Azië. Hij staat bovenop een heuvel. De omgeving is mooi maar de kerk zelf valt toch iets wat tegen, zeker met de Italiaanse kerken als vergelijkingsmateriaal. Vervolgens rijden we naar Zhujiajiao een van de andere waterdorpen . Het is erg leuk dorpje, toch weer totaal anders dan Tong Li. Meer steegjes en winkeltjes, iets toeristischer dus. Bij een bekend traditioneel theehuis gaan we lunchen. Hier hebben we een fantastisch uitzicht over een kanaal en enkele bruggen. Bij de thee bestellen diverse typische Chinese hapjes, over de meeste zijn we niet echt enthousiast… Na de thee wandelen we nog wat door het dorpje en kopen we voor de thuisblijvers (familie) flink wat parels, die zijn hier echt spot goedkoop! In Shanghai droppen we Anna en Lisette bij een winkelcentrum, Tom en ik gaan het avondeten maken. Het wordt pasta, alles gaat goed totdat Tom bij het afgieten van het water, heel de pasta in de bak laat vallen… Na het uiteindelijk toch zeer geslaagde diner (de door mij bedachte ingrediënten pasten zeer goed bij elkaar) gaan we nog een keer naar de Bund om de skyline ook eens ’s-avonds te bekijken. Na een korte wandeling gaan we met zijn allen naar een massagesalon om een beroemde Chinese voetmassage te ondergaan. Vanwege mijn ontstoken voet besluit ik om maar toe te kijken (helaas). Ach zo heb ik toch weer een reden om eens terug te gaan. De massage duurt een uur en is af en toe behoorlijk intens (lees ‘hardhandig’). Na het nuttigen van een slaapmutsje duiken we later voldaan en relaxed onze nestjes in.

 

Dag 11 Shanghai

Zondag, dus maar weer eens uitslapen. Het is ook druilerig, zeg maar regenachtig weer. Anna gaat al redelijk vroeg naar het vliegveld om haar ouders op te pikken. Het is er echt een komen en gaan van gasten. Lisette en ik gaan met Tom naar de beroemde markt in Shanghai om een paar Rolexen en andere souvenirs te scoren. Het shoppen is zo in de regen helaas wat minder leuk. Gelukkig hebben ze al wat ervaring op deze markt, hierdoor weten we zeker dat we en een goede prijs en goede kwaliteit krijgen. Voor de lunch gaan we terug naar het appartement. Anna’s ouders zijn hier inmiddels al, dus krijgen we een fantastische Italiaanse lunch voorgeschoteld. Aansluitend gaan wij nog even terug naar de markt en naar het oude deel van Shanghai. Het is inmiddels schemerig en dus zijn alle dakjes etc. verlicht. Ziet er errug gezellig/leuk uit. ’s-Avonds gaan we met zijn zessen eten in het ‘slangen restaurant’. Het eten is weer super. Bommetje vol (en slechts 4 euro pp lichter) rollen we een paar uur later naar buiten.

 

Dag 12 Shanghai –> Amsterdam

Helaas, vandaag staat weer in het teken van de terugreis. Eerst nemen we afscheid van Anna (en haar ouders) en met Tom gaan we naar het station. We gaan namelijk met de Maglev, een magneettrein, naar het vliegveld. Deze doet in 6 minuten wat met de auto 45 minuten duurt. In de coupe hangt zelfs een kilometerteller. Het accelereren voelt niet echt snel aan, toch zit hij zo op 432 KmH! Echt waanzinnig snel dus. Het inchecken en de vlucht verlopen verder prima. ’s-Avonds rond 18.00 uur staan de ouders van Lisette ons op te wachten op Schiphol. Zo kunnen we al direct onze verhalen kwijt.

Al met al hebben we weer een perfect gelopen reis achter de rug. We hebben het zeer goed naar onze zin gehad in China, we zouden het niet hebben willen missen. En toch….. zullen we niet snel terug gaan. De cultuur spreekt ons minder aan en het is er echt te druk.

Reisverslag sluiten

Route