Chili (Kaaphoorn) 2016

Reisverslag openen

Naar het einde van de wereld

 

Onderweg naar Punta Area’s, is Santiago de Chili een logische tussenstop. Santiago is een vrij grote stad, met een kleine 5 miljoen inwoners, haast omsingeld door bergen van oa. de Andes. Uiteraard kan je de stad zelf verkennen,……  maar het is ook een optie om de bergen in de directe omgeving in te gaan. Ik heb er voor gekozen naar Canon del Miapo te gaan. Vanuit het centrum een klein uurtje rijden. Een groot gedeelte rijd je langs…

Lees meer...
Reisverslag sluiten

Naar het einde van de wereld

 

Onderweg naar Punta Area’s, is Santiago de Chili een logische tussenstop. Santiago is een vrij grote stad, met een kleine 5 miljoen inwoners, haast omsingeld door bergen van oa. de Andes. Uiteraard kan je de stad zelf verkennen,……  maar het is ook een optie om de bergen in de directe omgeving in te gaan. Ik heb er voor gekozen naar Canon del Miapo te gaan. Vanuit het centrum een klein uurtje rijden. Een groot gedeelte rijd je langs de rivier af en geniet van de prachtige vergezichten onder een stralend Chileens zonnetje. Een stuwmeer met blauw water, waarin de bergen met besneeuwde toppen lijken te verdwijnen, markeert het eindpunt van deze trip. Aan het water worden we getrakteerd op een heerlijk glas Chileense wijn en lokale snacks. Je neemt dezelfde route terug en aan het begin van de avond arriveer je weer bij je hotel in Santiago.

 

Vanuit Santiago is het zo’n 3 uur vliegen naar Punta Arena’s, de meest zuidelijke stad van Chili. De stad zelf heeft weinig te bieden, de omgeving des te meer.  Aanrader nummer een is Torres de Paine, een van de mooiste Nationale Parken ter wereld. Een park waar majestueuze besneeuwde pieken, omhoog tornen uit een landschap vol azuurblauwe meren. Het park is mede beroemd om de vele wandeling die hier kunt maken. Variërend van enkele uren tot enkele dagen. Het is niet allen de scenery die dit park maakt tot wat het is, maar ook het wildlife. Guanaco’s (een soort lama) tref je er in grote getale aan, maar ook Condors, Vossen, emoes……. en flamingo’s. Het is misschien ook wel de plek om een poema te zien, daar heb je wel een kleine dosis geluk voor nodig.

 

In de haven van Punte Arenas check aan het begin van de middag in voor de cruise, aansluiten heb je nog een paar uur om de stad te verkennen. Pas om 18.00 uur ga je aan boord van de Australis. Veel tijd om te wennen heb je niet, want al snel volgt er een briefing met o.a. veiligheidsinstructies. Onder het genot van een drankje en wat snackjes wordt de crew voorgesteld en ook wordt de route kort doorgenomen.

Info over de Australis……….

Om acht uur verlaat de Australis de haven, op naar misschien wel de meest afgelegen plekken op aarde met de mythische Kaap Hoorn als meest zuidelijke punt. Terwijl de twinkelede lichten van Punta Arena in de verte verdwijnen, schuif je aan voor een heerlijk dineer. Gedurende de nacht steek je de straat van Maggelan over en dring je een labyrint van kanalen binnen, het meest extreme zuiden van Patagonie.

Bij het krieken van de dag vaart het schip door de Admirality Sound, een spectaculair stuk van de Magellan straat, welke doorloopt tot diep in Vuurland, Terra del Fuego. Aan de noordzijde vinden we hier het Karukinka Nationaal Park en aan de zuidkant de diepe fjorden en baaien van het Alberto de Agostine Nationaal Park.  Het is een mistige ochtend, alles is grijs. Langzaam verdwijnen de mistflarden en wordt de prachtige omgeving langzaam onthult. Besneeuwde bergtoppen, baaien en in de verte enkele gletsjers. Na het ontbijt ga je aan land bij Ainsworth Bay, naast de prachtige omgeving komen hier diverse vogelsoorten voor en met een beetje geluk zie je de zeeolifanten vanaf de zodiaks. Aan land maak een prachtige wandeling door het Pristine pool bos en langs een stroompje dat uitkomt in het leefgebied van de bever. Aan de kust liggen diverse ijsschotsen, afkomstig van de gletsjer die je in de verte ziet. Het is een verrassende wandeling, door soms een sprookjesachtig mooie omgeving, waar je je zult verbazen over het leven en de diverse planten, mossen en andere soorten in dit poolgebied.

Terwijl je aan de lunch zit, zet de Australis koers naar Tuckers eiland waar de boot rond 15.00 uur arriveert. Rondom deze eilandjes doe je een zodiacsafari met als hoogtepunt de Magellan Pinguin. Er leven er hier zo’n vier duizend. Met de zodiak kom je tot op een paar meter afstand van deze leuke vogels. Maar je ziet naast de pinguïn nog vele andere soorten zoals de Skua, Kelp eenden, aalscholvers, oestervissers en met een beetje geluk zelfs de Condor. Het tochtje in de zodiak duurt zo’n drie kwartier.

 

De 2e dag van deze cruise staat in het teken van gletsjers. Vroeg in de middag ga je in de Pia Fjord weer aan bood van de zodiac om vlakbij de Pia Gletsjer aan land te gaan. Je hebt een paar opties qua moeilijkheid voor een wandeling. De middelste optie, is gemakkelijk te doen en deze geeft het mooiste uitzicht op de gletsjer en de baai. Het is fascinerend om te horen hoe je kunt horen dat de gletsjer leeft. Het geluid van gekraak en gebulder vult regelmatig dit fjord. Terug aan boord vaar de Australis verder door het Beagle kanaal door een het deel dat ook wel Glacier Alley wordt genoemd. Deze passage wordt geflankeerd door diverse indrukwekkende gletsjers. De meeste zijn vernoemd naar Europeesche landen zoals Holland, Italië, Duitsland en Frankrijk. Heel toepasselijk wordt er aan boord bij het passeren van zo’n gletsjer een drankje en een hapje uit het betreffende land geserveerd.

Als we het Beagle kanaal verlaten word er koers gezet naar Kaap Hoorn voor velen het hoofddoel van deze cruise. Aan het einde van de middag wordt de briefing geven voor de volgende ochtend. Een groot deel gaat over veiligheid, want het kan spoken rondom deze fameuze kaap….

 

Als ik de expeditieleider Marcello spreek, die al 11 jaar deze route vaart, begint hij direct over de kaap. Een magische plek met een enorme rijke historie. Volgens hem de meest desolate plek op aarde bovendien, een plek die je bezocht moet hebben om dat te kunnen voelen. Misschien wel de reden om deze cruise te doen, een once of a liftime experience, want ze mikken er niet op dat gasten nog een keer terugkomen.

 

Het is kwart over zes in de ochtend als je gewekt word door de intercom. We hebben Kaaphoorn bereikt en kunnen aan land. Het weer is wat bewolkt maar de condities zijn perfect. Snel een bakkie en een sandwitch voordat weer aan boord gaat van de zodiak. Aangekomen bij de kaap, worden we welkom geheten door een luitenant van het Chileense leger, die hier samen met zijn vrouw is gestationeerd. De 160 trappen naar boven zijn prima te doen. De meeste mensen lopen direct naar het monument om hier een foto/selfie te maken bij het meest zuidelijke stukje van de bewoonde wereld. Voor velen is dit het einde van de wereld en heeft het bezoek aan deze plek een diepere betekenis. Bij het beeld zie ik een dame en traantje wegpinken, ik vraag haar waarom. Ze was als kind naar de Noordkaap geweest en dat ze nu hier mocht zijn, maakte voor haar de cirkel rond. Naast een standbeeld tref op deze uithoek een vuurtoren en een klein kerkje aan. Ik vraag me af wie hier een dienst geeft en wanneer… Na een anderhalf uur op de kaap te zijn geweest, vaar je weer terug naar de Australis om tevreden aan het ontbijt aan te schuiven. Kaap Hoorn, check!

 

Het is rond drie uur, als we de zodiak voor de laatste excursie ingaan. Dit keer landen we op Wulaya Bay. Wederom een plek met een rijke historie. Buiten dat hier een van de lokale stammen geleefd heeft, heeft ook Charles Darwin deze plek aangedaan. Het is bovendien een prachtige baai voor eilandjes, extra mooi door het zonnetje dat ons wederom is gegeven vandaag. Ik heb gekozen voor de intensieve wandeling en in een stevig tempo beklimmen we een van de heuvels. Het pad loopt door bossen, langs riviertjes en geeft schitterende uitzichten over Wulaya Bay. Onderweg zie je ook hier weer de schade die (niet inheemse) bevers kunnen aanrichten. Bevers zijn een groot probleem in Patagonie, waar nog te weinig aan wordt gedaan door de overheid. Na een pittige klim bereiken we uiteindelijk de top, daar uiteraard even pauze om te genieten van het uitzicht. Terwijl we daar staan dien we 3 arenden en 2 condors overvliegen, onze gids gaat even uit zijn dak op dat moment. De afdaling gaat vrij soepel en beneden aangekomen, wacht ook daar weer een warme chocalademelk met wiskey. Nog even tijd om het informatie centrum, gerestaureerd door Australis, te bezoeken en dan voor de laatste keer de zodiac in, om de laatste zeemijlen met de Australis af te leggen.

 

Het is laat in de avond als de Australis aanmeert in Ushuaia. De toast om de succesvolle tocht te vieren ligt dan al lang achter ons. Het was een korte, maar zeer bijzondere cruise vol afwisseling. Als je een bezoek brengt aan Patagonie, een echte aanrader om met deze cruise je reis compleet te maken. Een once of a liftime experience die je nog lang zal heugen.

Reisverslag sluiten

Route