Brazilië 2018

Reisverslag openen

Dag 1  Amsterdam – Sao Paulo

We nemen om 6.40 uur de shuttle naar Schiphol. We willen er op tijd zijn met de te verwachten vakantiedrukte. Het inchecken, douane en tassencontrole gaan boven verwachting snel. Ook het boarden verloopt prima. Een prima vlucht, alhoewel Teun het af en toe wat lang vindt. Na aankomst op Sao Paulo is het even zoeken naar de shuttle en op naar het hotel. Het hotel en de hotelkamer prima in orde!

 

Dag 2  Sao Paulo - Pantanal

Na…

Lees meer...
Reisverslag sluiten

Dag 1  Amsterdam – Sao Paulo

We nemen om 6.40 uur de shuttle naar Schiphol. We willen er op tijd zijn met de te verwachten vakantiedrukte. Het inchecken, douane en tassencontrole gaan boven verwachting snel. Ook het boarden verloopt prima. Een prima vlucht, alhoewel Teun het af en toe wat lang vindt. Na aankomst op Sao Paulo is het even zoeken naar de shuttle en op naar het hotel. Het hotel en de hotelkamer prima in orde!

 

Dag 2  Sao Paulo – Pantanal

Na een heerlijk ontbijt gaan we om 8.00 uur naar het vliegveld voor onze vlucht naar de Pantanal. Na wat issues met het inchecken van onze koffers omdat ze niet in het systeem vermeld staan (uiteindelijk mogen onze koffers gratis mee), moeten we ons haasten met  douane en boarden. De vlucht is prima. We worden verrast door de stad Cuyaba, is veel groter dan verwacht met zo’n 600000 inwoners. We worden netjes opgewacht door onze chauffeur en rijden in 1,5 uur naar Puival. Na het inchecken in ons hotel genieten we lekker van onze mooie kamer en natuurlijk van een lekkere duik in het zwembad. In de middag staat er een activiteit op het programma, een boottocht. We hebben er zin in.  Jo, een dame van 62, is onze gids.  Al gauw merken we dat Jo Erik wel erg leuk vindt, ze heeft, dat denkt hij tenminste, een koosnaamje voor hem, Eriki!  Later tijdens de reis blijkt dat alle Erikken Eriki worden genoemd, niets speciaal dus… hahaha….. Tijdens de boottocht wordt er een stop gemaakt om een wandeling te maken door een natuurgebied. We volgen een lange brug naar een uitkijkpunt en komen langs vele prachtige vogels. Daar genieten we ook van een schitterende sunset op het water.

 

Dag 3  Pantanal (Piuval)

De volgende ochtend is Erik vroeg uit zijn bedje en besluit het terrein van het hotel wat te verkennen. Hij spot 2 prachtige ara’s in een boom bij het zwembad. De eerste foto’s van deze dag zijn weer gemaakt.  Iets later in de ochtend staan we wederom ingepland voor een boottocht. We kunnen lekker lang op het water blijven. Na afloop met Jo naar de horned owl, prachtig om te zien. In de middag gaan we op zoek naar de miereneter, helaas geen geluk. Zo’n prachtig, bijzonder beest! Wel zien we een Agouti, wat varkenstjes, capibara’s, vogels en zelfs een red deer. Tussen de activiteiten door zwemmen we lekker in het zwembad. Teun heeft een Duits vriendinnetje, samen spelen en zwemmen ze er op los. Lisette gaat in de avond nog op avondsafari. Ze ziet o.a. vossen en een Bunk Deer. Erik blijft bij Teun in de hotelkamer.

 

 

Dag 4  Pantanal (Piuval)

In de ochtend  gaat Erik eerst met Teun aan de wandel. Vooral de ontmoeting met een Nandoe is erg leuk. Ook een jagende kaaiman zorgt voor genoeg kijkplezier. Na het ontbijt staat er een tractor safari op de planning, door de wedlands. We nemen plaats voorin de tractor. Na het geven van gas spuit de modder rondom onze oren. We hebben de grootste lol. We zien veel vogels en kaaimannen, maar de ervaring was leuker dan de uitzichten! Na de leuke tocht spoelen we de modder af in het zwembad.  Na de lunch gaan we weer met de boot op pad, maar nu vooral om op Piranha’s te vissen. Teun vind het echt geweldig, hij gaat helemaal los. Alleen Teun al vangt er een stuk of 10.  Met het avondeten komen er 2 op een bord bij ons op tafel. Ze hebben veel graten maar prima te eten qua smaak.

 

 

Dag 5  Pantanal (Piuval – Porto Jofre)

In de ochtend ontbijten we snel en op naar Porte Joffre! Het is zo’n 3,5 uur rijden. We maken een sanitaire stop bij Hotel Matto Grosso. Wat een mooie plek zo te zien! Aangekomen bij onze camping/pousda zijn ze nog niet echt klaar om ons te ontvangen. Huisje is wat krakkemikkig maar beter dan de boot van 7 jaar geleden. Toen 1 jaguar gezien, dat moet nu toch ook echt weer gaan lukken…fingers crossed! Om 13.00 uur stappen we met veel goede moed de boot in met  onze chauffeur Carlos en onze gids Roberto. Binnen 1 uur zien we 2 jaguars. Wat een feest! Tevens zien we ook Reuzenotters en een anaconda.

 

 

Dag 6  Pantanal (Porto Jofre)

Het is vanochtend vroeg opstaan, om 6.45 uur stappen we op de boot. Het wordt een waanzinnige dag…. Alleen al in de ochtend 6 jaguars.

Als ik er een zie zwemmen roep ik swimming jaguar, de gids roept dat een Capibara is….. NOT het is wel degelijk een jaguar!!

Later staan we bij een andere jaguar te w88 in de schaduw. Teun speelt op het voordek met de auto’s. We hebben het erover dat er ook hier zomaar een Jaguar uit de bosjes zou kunnen komen…. Nog een 3 minuten later, komt er 10 mtr van ons vandaan er dus echt een uit de bosjes om even te drinken…..

Na de lunch gaan we weer om 13.30 uur weer de boot op. Tijdens de lunch Roberto stevig toegesproken, vanaf nu is hij alleen tolk en mag hij stoppen met gidsen. Totaal geen toegevoegde waarde, meer een ergernis. We zien die middag weer 4 jaguars, dus 10 op de hele dag!!!!!  Hoogtepunt is een jaguar in een boom, wat gaaf is dat. Als laatste boot gaan we er weg. Bijna sprong hij vanuit de boom op een kaaiman. Snel terug want het wordt donker. Op de terugweg zien we er nog 1 op een zandbank!! Wat een toetje! Het is vrijwel donker als we na zessen weer aanmeren. Lekker eten en naar bed!

 

 

Dag 7  Pantanal (Porto Jofre)

We vertrekken wat eerder on de ochtend vandaag, om 6.30 uur. De ochtend is weer succesvol met 4 jaguars. Na de lunch aan het begin van de middag zien we ook weer 2 jaguars, daarna gaat de dag een beetje als een nachtkaarsje uit. Wel zien we op de oever een capibara met jongen en aapjes. Super leuk om te zien. Bij 2 jaguars zijn we net te laat helaas…. Al met al staat de teller nu op 18! Voor Teun erg leuk want voor elke jaguar die we zien krijgt Teun een snoepje….

 

Dag 8 Pantanal (Porto Jofre – Rio Claro)

Onze laatste ochtend in Jaguarland begint weer vroeg en al snel stuiten we op een zwemmende jaguar. We blijven er een hele tijd bij, dan ineens zijn we ‘m kwijt en varen wij weer verder. We vermaken ons heel goed met wat spelende otters tot er weer een jaguar (Scarface) is gevonden. We volgen hem een tijdje tot hij ineens in een sluiphouding lijkt te veranderen. Dan ineens een sprong in het water en zien we hoe hij een kaaiman grijpt. Wowww sensationeel, na het nodige gespetter horen we hoe Scarface de schedel van de kaaiman kraakt en zien we hem even later met de kaaiman in zijn bek in de bosjes verdwijnen. Helemaal happy varen we terug naar de lodge want ons avontuur hier zit erop. Offff….. nee… op de weg terug loopt er een prachtige dame pontificaal over een zandbank, fantastisch. De kans ook om de jaguar wat meer vrijstaand te fotograferen. Na een paar minuten verdwijnt ze in bush en moeten wij ook echt door naar onze lodge. Snel lunchen en door naar de volgende bestemming. Het is zo’n 1,5 uur rijden naar Rio Claro. Hier maken we aan het einde van de middag een wandeling door een bos en zien o.a. 2 apen soorten en wat ‘kleiner spul’.

 

Dag 9  Pantanal (Rio Claro)

We straten de dag met een boottocht in de ochtend. Ook weer op piranha gevist en mooie ijsvogels kunnen fotograferen. De roofvogels werken niet mee, omdat we eigenlijk gewoon te laat zijn vertrokken.

Veel vogels ook rondom ons huisje, waar wel lekker kunnen chillen in de hangmatjes. Erik en Teun zijn nog gaan vissen bij de stijger.

In de middag een safari met jeep, we zien diverse soorten herten en roofvogels. Dit is echter een rit over de Transpantanera en ik ben not amused eigenlijk over de 2 slechte activiteiten, de te laat gestarte boottocht en de safari. Na een pittig gesprek met de gids krijg ik een privé boottocht in de ochtend aangeboden.

 

Dag 10  Pantanal  – Cumbuco

Vandaag vroeg uit de veren, 1 doel, vissende roofvogels. Gewapend met een emmer vol vis varen we de rivier op. Er is verder nog geen boot te bekennen, ik kan in alle rust aan de slag met vooral de moerasbuizerd (Black-collared Hawk). Als we na terugkomst gaan ontbijten, komen er hier wat aapjes eten en banaan scoren, erg leuk voor Teun. Als we liggen te relaxen in de hangmatjes, ziet Lisette in de verte ineens een kleine miereneter lopen, de Tamandua. Heel relaxed komt het beest richting de lodge. Hij loopt zo voor Teun langs in het gras, die hem had kunnen aaien. Uiteindelijk klimt hij een boom in om een nest op te zoeken om te gaan slapen. Wat een fantastische encounter! Het enige nadeel van deze encouter is dat door het gras Teun diverse teken oploopt op zijn armen en benen.

Na de lunch gaan we richting Cuiaba, om richting de kust te vliegen. We landen op Fortaleza om vervolgens met een busje naar Cumbuca gebracht te worden waar we laat in de avond inchecken bij Boutiqe hotel 0031. Een boel consternatie want onze boeking is nooit in het systeem terecht gekomen.

 

 

Dag 11 Cumbuco

We worden wakker in de mooie lodge, maar ons huisje bevalt niet. Dus we kunnen later die dag verhuizen naar een huisje dat wel aan het geboekte voldoet. Als excuus voor het ongemak krijgen we een etentje aangeboden en een fles wijn, super netjes. Al helemaal omdat wel ook al een paar lekkere cocktails hebben gekregen! Na wat relax- en vooral plonstijd aan het zwembad gaan we eens bij het strand kijken. In de namiddag duiken we met Teun de enorme zandduinen in achter onze lodge om te sandsurfen.

 

Dag 12 t/m 15  Cumbuco

Deze dagen staan in het teken van zon, zee en zwembad. Wetend afwisselend in het dorp en bij ons hotel en bezoeken uiteraard ook nog de duinen om onze zandsurf technieken te verbeteren.  Ook gaan we een middag en avond naar Fortaleza om o.a. wat souvenirs te shoppen.

 

Dag 16+17 Cumbuco – Amsterdam

We genieten nog tot halverwege de middag van de zon en het zwembad voordat we moeten vertrekken. We worden opgehaald bij de lodge, een privétransfer naar de luchthaven van Fortaleza. Hiervandaan vliegen we rechtstreeks met de KLM terug naar Amsterdam.

Reisverslag sluiten

Route