Argentinië + Antarctica 2010

Reisverslag openen

Dag 1 Amsterdam --> Buenos Aires

Op woensdag 3 februari nadat we de ochtend nog ‘gewoon’ hebben gewerkt, stappen we om 14.22 uur op de trein richting Schiphol. Het voelt echt weer of we een avontuur gaan beleven, iets anders, iets nieuws, een droom die uit gaat komen, op naar Antarctica! Op Schiphol even een probleempje omdat we voor Lisette geen voucher voor de aansluitende vlucht kunnen uitprinten. Bij een van de balies lukt dit gelukkig wel, helaas niet naast elkaar…. De vlucht naar Parijs…

Lees meer...
Reisverslag sluiten

Dag 1 Amsterdam –> Buenos Aires

Op woensdag 3 februari nadat we de ochtend nog ‘gewoon’ hebben gewerkt, stappen we om 14.22 uur op de trein richting Schiphol. Het voelt echt weer of we een avontuur gaan beleven, iets anders, iets nieuws, een droom die uit gaat komen, op naar Antarctica! Op Schiphol even een probleempje omdat we voor Lisette geen voucher voor de aansluitende vlucht kunnen uitprinten. Bij een van de balies lukt dit gelukkig wel, helaas niet naast elkaar…. De vlucht naar Parijs verloopt prima, daar gaan we direct naar een ticketdesk om andere plaatsen te regelen, wat gelukkig ook lukt! Dan even een paar uur wachten voor de vlucht naar Buenos Aires. Het is zo’n 13 uur vliegen en een lange zit, al met al weten we de nodige uurtjes slaap mee te pikken.

 

Dag 2 Buenos Aires –> Ushuiai

We moeten op het int. vliegveld van Buenos Aires zo lang op onze koffers wachten, dat we bijna al vrezen dat ze niet zijn aangekomen. Al één van de laatste komen ze echter op de band aanschuiven, tot onze schrik is echter één van de koffers (Samsonite!!) volledig geruïneerd. Hier moeten ze wel heel erg lomp mee zijn omgegaan!!! Enfin, weer een hoop gedoe bij de bagage claims voordat we het vliegveld verlaten. Bij de uitgang worden we opgewacht door Maria, die ons de stad zal laten zien. We vertrekken met onze chauffeur Victor eerst richting de wijk Boca. Het is een prachtig kleurrijk gedeelte van de stad, waar vroeger, maar ook nu nog, de armste mensen wonen. Hier in dit gebied is ook de tango ontstaan. Alles staat in het teken van de tango en voetbal. Voetbal dan vooral vertegenwoordigd door de held van Boca Juniors en Argentinië, ‘Maradonna’. Via een prachtige markt met echt fantastisch antiek, gaan we naar een authentiek en beroemd café om te lunchen. Daarna naar het nieuwe deel waar we eerst een nieuwe koffer scoren, we kunnen de oude hier achterlaten en hevelen snel de spullen over. Dan bezoeken we nog een 2-tal pleinen en de beroemdste begraafplaats. Echt waanzinnig al die mausoleums, zo ook die van Evita Peron. Onder een fantastische boom op een terras drinken we nog iets voordat we richting vliegveld moeten. De volgende etappe richting Ushuaia. Nog eens 2×2 uur vliegen, met een tussenlanding dus…. Ruim 5 uur onderweg. Tja, je moet er wat voor over hebben 😉 Als we rond half tien in Ushuaia aankomen, is het aan het schemeren. Ons hotel Hosteria del Fuegos, ligt een minuut of 10 buiten de stad en we zijn de enige gasten. Snel douchen en naar bed, we zijn ‘afgestoft’.

 

Dag 3 Ushuaia –> Beagle Channel

Rond kwart over zeven sta ik naast het bed, fris en fruitig. Ik verken de omgeving en het hotel voordat ik het web op ga om even de mail te checken. Rond negenen gaan we samen ontbijten en regelen we een taxi. We willen een stevige ochtend wandeling maken bij de Martial Gletsjer. Eerst een stuk met de kabelbaan omhoog en dan nog een stevig eind klimmen naar de gletsjer toe. Het is alweer middag als we terug bij het begin zijn en een taxi naar het centrum nemen. Het centrum van dit stadje is veel levendiger dan verwacht. Veel winkels en publiek. Na een halfuurtje zoeken we een restaurant, een visrestaurant voor de king krab, een regionale specialiteit. Vooraf nemen we een seafood platter, een enorme schaal met mossels, witvis, inkvis, gamba’s, clams etc etc. Als main dish natuurlijk een gerecht met king krab, smullen!!!! Na het eten lopen we nog even richting haven, vanuit het restaurant konden we onze boot nl. aan zien leggen. Dan de taxi terug naar het hotel om de koffers op te halen en te boarden. Onze hut ziet er super uit, hij is ruim, netjes en voorzien van een goed bed. De gemiddelde leeftijd aan boord is boven de 60, hadden we wel een beetje verwacht. Als eersten stellen de stafleden zich aan ons voor en is er een veiligheidsoefening. Dan hebben we even de tijd voordat we aan tafel moeten, het is dan alweer acht uur. Onze tafelgenoten zijn 2 Ieren, erg gezellig! Na het eten halen we nog even een frisse neus voordat we ons terugtrekken op onze hut.

 

Dag 4 Zee

We zijn de nacht redelijk doorgekomen, het is erg wennen zo’n schommelend bed. Gelukkig is de zee redelijk rustig dus we voelen ons ook niet zeeziek. Het ontbijt is prima verzorgd, en smaakt ons ook goed. Halverwege de ochtend volgen we een lezing over de Falkland Eilanden die we morgen zullen bereiken. Verder hebben we kennisgemaakt met een ander wat jonger stel, Robert en Femke, met hun zullen we, wat blijkt later, de meeste tijd doorbrengen.

 

Dag 5 Falkland Eilanden

Als we wakker worden zien we één van de Falklandeilanden vanuit onze hut. We hebben heerlijk geslapen vannacht. Na het ontbijt gaan we direct met de Zodiacs aan wal van Carcus Island, waar de eerste pinguïns ons al staan op te wachten. Het zijn de ‘Gentoos’. We wandelen wat langs de kust af en zien diverse vogelsoorten. Rond de klok van tienen mogen we op de thee bij de eigenaar van het eiland, een zeer goed aangeklede thee met een enorme tafel vol met koekjes staat er op ons te wachten. Hierna lopen we nog wat rond op het eiland voordat we weer met de zodiac teruggaan naar onze boot. Hier is het alweer snel lunchen. De plannen voor de middag worden aangepast, helaas niet naar de koningspinguïns, i.v.m. de sterke wind kunnen we daar niet aan land. Ook plan B is lastig, de zee is erg wild, maar we gaan een poging wagen. Met de 1e zodiac gaan we aan land. Als echter de 2e zodiac is aangekomen blijft het stil… dan worden we teruggeroepen, het is te gevaarlijk aan het worden door de toenemende wind. Onverrichter zaken gaan we terug aan wal. Balen want wij waren er al en het was de laatste kans ons Rockhopper pinguïns te zien. Het is vervolgens nog een hele toer om weer veilig terug aan boord van de Plancius te komen. Dat was idd nooit goed gegaan met al die oudtjes. Aan boord worden er wat lezingen geregeld en wordt er koers gezet naar Port Standly, de hoofdstad van deze eilanden groep. Via Axel (bioloog aan boord) verneem ik dat je via een vliegtuigje vanuit Stanley naar een van de kleinere eilanden kunt vliegen. Wellicht iets voor ons, dan kunnen we alsnog de Rockhoppers zien, bovendien lijkt Stanley verder ook niet heel interessant te zijn. Als ik de chief Troels erop aanspreek, komt hij met nog een alternatief, goedkoper en veiliger is het om met 4×4’s naar een verborgen kolonie Rockhoppers op het hoofdeiland zelf te gaan. Na wat telefoontjes, blijkt dit te kunnen, top!

 

Dag 6 Port Stanley

Direct na het ontwaken varen we de haven binnen waar we eigenlijk direct in de 4×4 stappen. De eigenaar van het gebied is onze chauffeur. Hij weet alles te vertellen over leven op de Falklands en hoe zij de oorlog van 1982 hebben beleefd. Het is ruim een uur off-road rijden om bij de rockhoppers te komen. Al met al zijn we vijf kwartier onderweg. Op een behoorlijke hoogte staan deze kleinste pinguïnsoort op de rotsen op ons te wachten. Ruim een uur kunnen we er doorbrengen voordat we weer terug moeten. We hebben 2 buien en zon tijdens het uurtje dat ons is gegeven. Onze chauffeur rijdt nog langs enkele highlights, oa. een gezonken schip, de Queen Elizabeth. Terug in de hoofdstad lopen we wat rond en eten we fish en chips in één van de pubs. Dan moeten we weer terug naar de boot om koers te zetten naar South Georgia.

 

Dag 7+8 Falkland eilanden –> South Georgia

Twee dagen volledig op zee. We zien gelukkig nog enkele walvissen en dolfijnen onderweg. o.a. de Vinvis, de Zuid-Karper (Southern Right Whale) en bultruggen. Verder is het veel slapen, serie 24 kijken op de laptop, eten en wat lezingen volgen. Aan het einde van dag 8 passeren we Shackels Rock, een aantal rotsen in het midden van de oceaan.

 

Dag 9 South-Georgia

We worden vandaag om 6.30 uur gewekt om een half uur later te ontbijten. Vanaf een uur of acht gaan we met de zodiacs aan land. In de middag gaan we naar Prion island, ook een hoogtepunt van South Georgia. Vlak voordat we de zodiacs ingaan wordt het echter gecanceld. Volgens de crew is de zee te ruw, maar het is wel duidelijk voor ons dat het probleem in de gang-way (de loopbrug) zit. Via de intercom vernemen we dat de lunch vervroegd wordt en dat we op een andere plek aan land gaan. Geen Prion island, dat mag nl. niet als eerste landing…. Aan het begin van de middag varen we de beschutte baai Rosita Harbour in, waar het gelukkig wel mogelijk is de zoadiacs te boarden. Niet veel later staan we aan wal, tussen tienduizenden pelsrobben in en zien we ook onze eerste koningspinguïns. Super, wat zijn deze toch mooi, ik kan er maar geen genoeg van krijgen. We lopen lekker wat rond op het eiland en treffen ook nog enkele jonge zeeolifanten aan. Al met al een zeer geslaagde landing. Helaas zien we ook 1 pinguïn met een soort van pokken. Ze waren al gezien aan de andere kant van het eiland. Hoop niet dat deze uitbraak nog gevolgen gaat hebben voor onze reis. Enkele jaren geleden is er een Chinstrap kolonie 5 jaar afgesloten geweest door een vergelijkbare ziekte. Terug aan boord horen we, in de briefing, dat het is gelukt een permit voor de volgende dag voor Prion te krijgen. Maar eerst gaan we naar een van de grootste koningspinguïn kolonies. Omdat we later op de middag nog naar Grytviken gaan, zal de wekker al om 4,30 uur gaan…. Tja, vakantie heet zoiets 😉

 

Dag 10 South-Georgia

Om exact 4.30 uur worden we gewekt, als we een klein halfuur later bij het instappunt komen, nadat we onderweg een sapje en een hapje hebben gescoord zijn we de eerste en gaan dus direct met de eerste zodiac aan land bij Salisbury Plain. Terwijl we aankomen varen zien we om ons heen overal koningspinguïns duiken en zwemmen. Heel het strand staat ook vol met deze schitterende pinguïns. Lisette en ik banen ons een weg langs het strand naar de plek waar de meeste van de dieren staan. Salisbury Plain is de op een na grootste kolonie, in totaal meer dan 150.000 koningspinguïns. Het is echt pure magie om in een oogopslag zo’n massa aan schoonheid te zien. Woorden schieten te kort. Even later worden we werkelijk omsloten door de pinguïns, ze zijn zo nieuwsgierig dat we de 5 meter regel (de afstand die we moeten houden tot het wildlife) moeten laten varen. Ik schiet me werkelijk een ongeluk aan foto’s, ondanks de regen die hier maar naar beneden blijft sijpelen. Als een van de laatste verlaten we deze schitterende plek. Het is even varen, maar dat is het meer dan waard, wauw!!!! Aan boord het is dan direct ontbijten, en ja we hadden inmiddels honger. We zitten met de meeste Nederlanders bij elkaar en echt iedereen was er zwaar van onder de indruk. Direct na het ontbijt mogen we ons gereed maken voor Prion Island. De enige plek waar de je de Wandering Albatros van dichtbij (ze broeden hier) kunt zien. Daarnaast heb je kans de endemische South Georgia Pipit hier te zien. Ondanks het de pittige wind, is de landing ok. Op het strand ligt o.a. een zeeolifant en Gentoos (pinguïns) op ons te wachten. We moeten op het platform blijven, maar dat is geen straf, op nog geen twee meter afstand zit een Albatros te broeden (normaal moet je 10mtr afstand houden). We zien ook nog de Pipit en worden belaagd door de pelsrobben. Na de lunch is het tijd voor een Siësta en zet de boot koers naar Grytviken. Een oud Noors walvisstation en hier leven nu onderzoekers en wetshandhavers. Het is na vijven als we aan land gaan, als eerste naar het graf van Sir Ernest Shackelton, waar we met heel de crew een toast uitbrengen. De helft mag je opdrinken, de andere helft is voor Sir Shackelton. We dwalen een uurtje rond door de restanten van de walvisvaarders voordat we weer terug gaan naar de Plancius voor een BBQ! De BBQ is errug gezellig, veel vlees, drank en dansen op het dek. Wij maken ook de fles port meester die we in Ushuaia hebben gekocht. Tegen elven gaan we toch echt naar bed, het is een lange dag geweest.

 

Dag 11 South-Georgia

Als we opstaan ziet het er buiten heerlijk zonnig uit. Na het ontbijt landen we op Godthul, op het strand liggen de pelsrobben en de pinguïns op ons te wachten. Wij nemen deel aan een wandeling richting een broed kolonie van de Gentoo Pinguïns. Het is een flinke klim omhoog, maar we worden beloond. Als eerste door een enorme kudde rendieren. Ooit zijn deze hier voor het vlees door de Noorse walvisvaarders geïntroduceerd. Op een hoogvlakte staan vervolgens honderden Gentoo’s te broeden. Als we er een halfuurtje hebben rond gelopen, gaan Lisette en ik aan de afdaling beginnen. We willen graag nog wat tijd op het strand doorbrengen. Het zonnetje doet nog steeds volop zijn best, het is eigenlijk best wel warm en met alleen een polo aan is het prima toeven op het strand. Heerlijk relaxed ook, spelende zeehonden in het water en diverse soorten pinguïns op het strand, genieten!!! Terug op het schip is eigenlijk alweer lunch tijd. Dan gaat het spannend worden, over 2 uur varen zullen we nl. St. Andrews Bay bereiken. Hier kan je alleen met ideale omstandigheden landen, de baai heeft nl. totaal geen beschutting. En we hebben geluk, de zee is super rustig en we gaan ervoor. Ondanks dat we niet als eerste zijn ingedeeld, gaan we toch snel met een zodiac mee om optimaal van deze wonderlijke plek te kunnen genieten. Op St. Andrews Bay, zit namelijk de grootste Koningspinguïn kolonie ter wereld. 250.000 paartjes, totaal ruim 500.000 pinguïns. En dat in een schitterende omgeving, besneeuwde bergtoppen en gletsjer. Vanaf het strand is het eerst wel een stukje wandelen en rivierbeddingen doorwaden. Omdat het snelstromende water tot aan de knieën komt, houden we het in onze laarzen niet helemaal droog. Maar de beloning is dan ook onvoorstelbaar mooi. Honderdduizenden Koningen die lekker in het zonnetje staan te poseren. Dit is met geen pen te omschrijven, zo gigantisch indrukwekkend. Ik schiet meer dan 1000 foto’s weg, kom echt ogen en oren te kort. We blijven er heel de middag, puur genieten, al helemaal onder de inmiddels strak blauwe lucht. Als Lisette en ik teruglopen komt er nog een kudde rendieren voorbij rennen en hebben we enkele intieme momenten met een paar koningen. Op de weg terug zitten we al na te genieten van deze absolute top dag. Een top 10 dag uit ons leven en we beseffen ons eens te meer hoe bevoorrecht we zijn, dit mee te mogen en kunnen maken.

 

Dag 12 South-Georgia

In de ochtend is het niet lang varen naar Gold Harbour, waar we direct na het ontbijt aan wal gaan. De tienduizenden koningspinguïns vormen hier tegen de Bertab Gletsjer een schitterend decor. Hoogtepunten voor ons zijn hier de vechtende zeeolifanten en uiteraard weer de koningspinguïns. Het is de 3e grootste kolonie, zo’n 75 duizend stuks. Het toppertje is wel enkele met jongen, eieren hadden we al gezien, kuikens nog niet. Van heel klein tot wat groter een zeer verterend gezicht. Op het strand treffen we verder nog een volledig zwarte koningspinguïn aan, een speling der natuur. Zeer zeldzaam is ook een krabeter, een soort zeehond die hier nu voor het eerst wordt gezien! Dan rond half acht, snel terug aan boord voor het ontbijt. De volgende stop is die bij Cooper Bay, we verheugen ons erop, want hier zitten de macaronie pinguïns. Het weer slaat echter om, en enorme windvlagen en golven met schuimkoppen maken een landing onmogelijk, zelfs de zodiac cruise langs de kust wordt gecancelled. Enfin, wat eerder dan gepland zetten we koers richting de South Orkney eilanden de laatste voorbode voor het echte Antarctica!

 

Dag 13 Zee

Een volle dag op zee, ik kan er dus kort over zijn. We volgen een paar lezingen o.a. over de walvisvaart, Amudsen vs Scott en het zeeleven bij Antarctica. Verder is het lekker filmpjes kijken, lezen, eten en slapen.

 

Dag 14 Zee – South Orkney – Zee

Als we wakker worden, zien we buiten een zonnetje en een zee vol met prachtige ijsbergen. Snel eruit om van die mooie uitzicht te genieten. De wake-up call volgt niet veel later, eerder dan gepland om alle gasten op het mooie uitzicht te wijzen. De landing op South Orkney, bij het Orcadas Station kan vanwege de wind helaas geen doorgang vinden en we zetten verder koers naar Antarctica. Vooral de ochtend is het genieten geblazen met de vele ijsbergen die we passeren. Op sommige staan kinband pinguïns, kleine zwarte stipjes op zo’n enorme ijsklomp. Na de lunch passeren we een ijsberg die een onwaarschijnlijke 2 km lang is.

 

Dag 15 Zee

Varen varen met een bootje over de baren…. Wel diverse walvissen gezien (Bultruggen) en we passeren het pakijs dat de oostelijke doorgang blokkeert.

 

Dag 16 Antarctica (South Shetlands)

We beginnen de dag met teleurstellend nieuws, The Antarctic Sound is volledig geblokkeerd door pakijs, Brown Bluff dat voor vanochtend op het programma stond en The Arntartic Sound worden uit het programma gehaald. Uit de briefing aan het einde van de ochtend blijkt dat door de reshuffel van het programma het er wellicht alleen maar beter op is geworden. Aan het begin van de middag zetten we voet aan wal bij Aitcho, Barientos Island. Hier komen we voor het eerst oog in oog te staan met kinband Pinguïns. Verder zitten er veel Gentoo’s met jongen. Jongen die erg veeleisend zijn, en bijna hun ouders terug in zee jagen voor de volgende snack. We maken een wandeling van een 1,5 uur naar een ander strand, hier liggen nog wat zeehonden en zeeolifanten. Het is heerlijk om weer eens zo de benen te strekken.Terug op het schip is iedereen behoorlijk uitgelaten, men heeft genoten van deze eerste Antarctische landing. Met een cocktail en snacks praten we bij in de observation lounche.

 

Dag 17 Antarctica

We worden wat vroeger gewekt omdat we een mooi gebied in varen. Omdat ik al wakker was, hoor ik de wake-up call in de stuurcabine. We varen nu als eerste door een soort kanaal. Wat een schitterende omgeving, gletsjers aan alle kanten en veel sneeuw + ijsbergen. We gaan aan land bij Neko Harbour, er zitten duizenden Gentoo pinguïns en we zien zelfs een Adelie Pinguïn. Het is een prachtige plek, de jonkies zijn zo nieuwsgierig dat ze aan je komen ruiken en knabbelen. Wat later komt er zelfs een zeeluipaard voorbij gedreven op een ijsschots, erg indrukwekkend. Als een van de laatsten stappen we in de zodiac om terug aan boord te gaan. Er staat ons echter nog een verrassing te wachten. Twee bultrug walvissen zwemmen nl. net voor het schip langs. Met onze Zodiac varen we er naar toe. Opeens komen ze op een paar meter van ons boven water, GEWELDIG. Alle anderen staan aan de reling van het schip (jaloers) naar ons te kijken. De walvissen zijn super nieuwsgierig, we kunnen er ruim 15 minuten van genieten vanuit de zodiac. Aan boord worden wel welkom geheten met een warme Chocomel + Kalua en slagroom, top! Zelfs voor veel van de gidsen was dit de beste bultrug encounter ever. Dan is het snel lunchen en op naar Paradise Bay. Het event waar Lisette zich het meest op heeft verheugd, met de zodiac lands de ijsschotsen en bergen op safari. Het is bijna half drie als we in een zodiac stappen. Het is een schitterende tocht, langs gletsjers af, tussen ijsbergen door en er is veel te zien; krabeters, weddelzeehonden, pinguïns, aalscholvers en wederom een zeeluipaard. Maar vooral de scenery is waanzinnig, al helemaal als je er het stralende zonnetje nog bij optelt. Op een van de gletsjers zien we zelfs nog een lawine omlaat komen! Tegen het einde zetten we nog even voet aan wal bij een verlaten Argentijns onderzoeksstation en dan moeten we weer terug naar de Plancius. Lekker douchen, eten en dan op naar de dag van morgen. Maar niet voordat er tijdens de briefing de champagne wordt opengetrokken om deze geweldige dag te vieren.

 

Dag 18 Antartctica (South Shetlands)

Als ik rond half zeven naar buiten kijk is het strak blauw, in de verte zie ik dan Deception Island al liggen, onze eerste bestemming voor vandaag. Vanuit de stuurhut geniet ik van het uitzicht en de vele walvissen (Bultruggen en Dwergvinvissen) in deze wateren. Om acht uur, varen we de krater binnen. Het is tegen negenen als we voet aan wal zetten, de oude walvisvaarders nederzetting doet erg troosteloos aan. Qua wildlife is hier weinig te genieten dus we maken een stevige strandwandeling en verbazen ons af en toe over de eenzaamheid van de omgeving. Aan het begin van de middag gaan we voor anker bij Livingstone Island, Hannah Bay. We hopen hier nog een paar Macaroni’s te zien. De zee is wat wilder hier, maar de landing met de zodiac gaat prima. Het is een drukte van jewelste op het strand, kinband pinguïns, gentoo’s en zeeolifanten. Helaas helaas geen Macaroni’s…. Wel veel vogels, zelfs een jagende Zeeluipaard, wel te ver weg om een goede foto van te maken. Het is rond vijven als we het strand verlaten en terugkeren naar de Plancius. Op naar de ‘Meanest Place on Earth’…… de Drake Passage.

 

Dag 19 + 20 Drake Passage

2 dagen Drake Passage, het is windstil en bijna geen golf te bekennen. Volgens velen uniek maar voor ons vooral erg prettig. De Dramamine blijft in de verpakking. Helaas heeft Lisette een stevige verkoudheid te pakken en ligt ze bijna 2 volle dagen op bed. We kijken nog een paar series weg, ik volg nog een paar lezingen en ben druk met de foto’s. Verder is het vooral eten en slapen geblazen. De laatste avond is er nog wat entertainment maar is het ook afscheid nemen geblazen.

 

Dag 21 Ushuaia –> Buenos Aires

Als we de Beagle Channel invaren worden we nog even vergezeld door een groep dolfijnen, rond 7.00 uur meren we weer aan in Ushuaia. Als we om 8.30 uur de boot, ons thuis de laatste 3 weken, verlaten staat ons transport al op ons te wachten. We hebben een excursie naar Terra del Fuego geboekt. Vlak voor het nationale park stappen we in de ‘gevangenentrein’, een klassieke stoom locomotief boemelt hier door het prachtige landschap. Na de rit van een uur, worden we weer opgewacht door onze gids en gaan we verder het park in. We maken diverse fraaie wandelingen en gedurende dag gaat het druilerige weer over in een blauwe lucht met zonnetje. Het is tegen drie uur in de middag als we weer terug in de stad zijn. We laten ons droppen bij de oude gevangenis die nu als museum dienst doet. We vermaken ons daar bijna een uur, daarna gaan we shoppen, op naar de souvenirs. Tegen half zes, zitten we ons in een Irish pub om wat te drinken en later wat te eten. Daarna moeten we richting vliegveld voor ons vlucht naar Buenos Aires. Onderweg en op het vliegveld komen we nog diverse reisgenoten van de Plancius tegen, het is echt een klein dorp, de meest zuidelijke stad ter wereld Ushuaia. Met een uur vertraging vertrekken we om half tien naar BA. Omdat het vliegtuig onderweg wat tijd weet goed te maken, is onze aankomst slechts een half uur verlaat. Het transport is ook weer hier goed voor elkaar, binnen een half uur nemen we onze intrek in een schitterend hotel. Super hip en erg ruim van opzet. Helaas kunnen we er maar kort van genieten, want over 5 uur en 1 minuut gaat de wekker…

 

Dag 22 Bueno Aires –> Iguazu

Half zeven eruit, douchen en ontbijten. Een uur later stappen we in de auto richting vliegveld, op naar Iguazu. Na een uur en drie kwartier vliegen landen we in het regenwoud. Helaas doet deze haar naam te veel eer aan. Het giet hier werkelijk gigantisch, een echte tropische bui. Vanaf het vliegveld is het zo’n 40 minuten naar ons hotel. Onze gids is er lyrisch over en ze praat ons alvast bij over de excursies die we hebben geboekt. We besluiten de rustdag en excursie dag te ruilen, de komende 1,5 dagen worden dus relaxen. Miryam heeft niets te veel gezegd, het hotel is echt schitterend. Ook weer erg ruim en modern, mooi in de jungle ingepast qua bouwstijl. We nemen eerst intrek in onze kamer alvorens we gaan lunchen. Das even omschakelen, ineens zitten we in een T-shirt aan het zwembad te lunchen ipv met een dikke trui aan op een boot. Na een korte siësta nemen we een lekkere duik en genieten we van heerlijke verse sapjes, Hugo de Ananas hmmmmm. Aan het einde van de middag weer een flinke bui, maar het blijft lekker om buiten te zitten.

 

Dag 23 Iguazu

Vandaag wordt er echt uitgeslapen, het is na negenen als Lisette het enorme bed verlaat. Ik ben dan al even op en heb op het balkon van de junglegeluiden genoten. Het ontbijt is ook hier weer uitstekend, veel heerlijk vers fruit. De rest van de dag brengen we heerlijk in het zonnetje aan het zwembad door. Daar valt genoeg te beleven, er is een conferentie van L’oreal modellen. Om een uur of zes worden we in de spa verwacht voor een massage. De Spa ziet er prachtig uit, helemaal in oosterse sferen. De massage van bijna een uur is heerlijk, Lisette combineert dit met een body masker, de koningin geniet 😉 We eten in het hotel zelf, en dat was geen verkeerde keuze, alhoewel de toetjes een beetje tegenvielen… te hoge verwachtingen?? p.s. L’oreal, bedankt voor het mooie uitzicht

 

Dag 24 Iguazu

Om half acht worden we door Miryam +chauffeur opgehaald voor een dagje Iguazu. We zijn lekker op tijd in het park en de tempratuur is heerlijk, niet te warm! We beginnen met een flinke wandeling, ipv met het treintje te gaan, eens kijken of er nog wat wildlife is te spotten. We hebben geluk, we zien enkele groepjes coaties, aguti’s en bruine capucijners (apen), naast de vele vogel- en vlindersoorten. De diverse uitzichten over de Iguazu watervallen zijn echt prachtig, en wat een geweld bij de ‘Devil’s throat’, door de spray word je echter wel drijfnat! Na de lunch gaan we richting een andere kant van de watervallen, daar zullen we ook deelnemen aan de ‘Grande Aventura’, met o.a. een boottocht bij en door(!) de watervallen. De uitzichten hier zijn nog mooier dan die van vanochtend. Om 1 uur worden we bij de boot verwacht. Alles wat niet nat mag worden veilig ingepakt, want nat worden is tijdens deze tocht geen keuze…Eerst genieten we van de uitzichten op de watervallen van beneden af en dan is het zo ver, we worden gedoopt. Heel de motorboot lijkt wel door enkele van de watervallen heen te varen, we zien geen hand voor ogen meer. Als we er weer uit komen zijn we nat tot op het bot, volledig doorweekt… Dan scheuren we naar een ander deel van de watervallen en begint het feest weer van vooraf aan, kicken!!! Lisette gaat helemaal uit haar schuifdak, van haar mag deze tocht nog wel een paar uur duren. Helaas na een half uur varen komt er een einde aan de pret en kunnen we voordat we de jungle per truck ingaan, onze kleren even wisselen. De tocht per truck stelt niet echt veel voor, en na exact 1 uur is de ‘Grande Anventura’ afgelopen. Dan maar terug naar het hotel, nog een paar uurtjes relaxen aan het zwembad. We eten ook weer bij het hotel, wel zo gemakkelijk. Gelukkig voldoet vandaag ook het toetje aan de verwachtingen 😉 We eindigen de avond aan het zwembad met een verse Pina Colada, het einde van een heerlijke vakantie.

Dag 25 Iguazu –> Sao Paulo –> Amsterdam

Voordat we vertrekken met het vliegtuig vanaf Brazilië, gaan we in de ochtend de Braziliaanse kant van de watervallen bezoeken. Ondanks dat de uitzichten, misschien wel mooier zijn dan aan de Argentijnse kant genieten we er niet echt van. Het is K… weer, bewapend met een poncho en een paraplu gaan we stortbuien te lijf. Maar goed dat deze kant wat kleiner is… Door de regen wordt onze helikoptervlucht over de watervallen helaas gecancelled. Heel erg jammer, ik had me er erg op verheugd. We sluiten onze vakantie af met een bezoek aan het vogelpark. Buiten dat er veel vogels in kooien zitten, vliegen er ook buiten toekans en ara’s rond. Het is een mooi park dat helaas door de regen niet helemaal tot zijn recht komt. Op het vliegveld doen we snel nog wat droogs aan voordat we inchecken naar Sao Paulo. De vlucht verloopt prima, evenals het opnieuw inchecken op de luchthaven van Sao Paulo. Een tegenvaller is het deel na de douane. Er is 1 winkel en 1 snackbar… althans iets wat er voor door moet gaan. Gelukkig hoeven we maar een kleine 3 uur te wachten. De vlucht verloopt verder prima, lang leven de comfort klasse.

Resume; We hebben wederom een zeer bijzondere vakantie achter de rug. Ook een leerzame vakantie, cruisen zullen we voorlopig niet meer doen. Een boot is voor ons te klein, we willen graag meer ruimte en vrijheid. Neemt niet weg dat we South-Georgia en Antarctica voor geen goud hadden willen missen, wat een bijzondere plekjes op deze aardbol! Laten we er zuinig op zijn!!!

Reisverslag sluiten

Route